• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
marmoz - специалист
Само KÖMMERLING са достатъчно умни/вързано е с цената и класа на дограмата/ да предвиди това "забравяне" на лепенките по дограмата.Самият рекламно/предпазен стикер става на люспи и се маха само с парцал
lyubohar написа:
Сега с голям зор сина ми ги изстърга със шпакличка
само това е решението без особено големи поражения,ако е постояла 3-4г на слънце и то не помага PVC с PVC лепенка така се слепват че стават почти хомогени .Махаите навреме :)
fbr - майстор
Успях да ги изчистя с парченце ламинат, и после олио. Изчистиха се идеално. Е, не стана набързо.
fox_vt - майстор
На лепенките пише да не се оставят повече от 3 месеца иначе аут :-D
doviciozo - напреднал
Аз боядисвам алуминиева дограма и правя дървен ефект върху профилите.Когато ми докарат профил който е стоял дълго на слънце отлепвам колкото може от лепенката и другото го чистя с Етил ацетат.
Здравейте, преди три години построих къщата, поставих дограмата и не махнах лепенките с идеята да ги махна като направят външната изолация . Сега направиха изолацията на къщата и се опих да махна лепенките, но задачата се оказа невъзможна от южната страна така бяха изгорели че се бяха свързали с пластмасата на дограмата, а от другите страни се късаха на малки парчета. Четох какви ли не начини за махане по форумите ( Cif, изопропанол и т.н) нищо не помагаше, накрая реших да пробвам с парочистачка подобна на „Стийм Моп”. Лепенките, които не бяха много изгорели ги нагрявах с парата и с внимателно дърпане се отлепваха без никакъв проблем, а тези които бяха толкова изгорели че се бяха напукали ги нагрявах с парата и с помощта на шпакла ги махах, къщата има около 20 прозореца всички лепенки ги махнах за около 5 часа. Преди да открия този начин два дена не мажех да си намеря място от нерви, поради моята глупост, че не съм махнал лепенките веднага след поставянето, мислех че дограмата е безвъзвратно съсипана. Надявам се да спестя нервите на хора със същия проблем.
marmoz - специалист
kuzmanovb написа:
мислех че дограмата е безвъзвратно съсипана
:-D Визуално да,иначе си е същата като параметри :)
Здравейте! Преди около месец се справих с въпросният проблем и смятам да ви разкажа за решението.

Положението беше: южна фасада, лепенките бяха на 3 години. Дограмата е Алупласт. Лепенките се късаха на малки късчета до 5мм, или изобщо не се махаха. Сякаш лепенките чупеха, а не се късаха.

Решението: Случайно след миене на стъклата, се опитах с препарата за прозорци да напръскам една лепенка. След малко се върнах на нея и с леко издърпване видях, че лепенката се маха. Оказа се, че м/у лепенката и дограмата трябва да има от препарата за миене на стъкла / т.е. постоянно пръскане :) /. Преди година се опитах с други методи и на места успях да махна само една ципа, приличаща на тънко прозрачно фолио, а самата лепенка оставаше на дограмата. На тези места, посочения от мен метод не работеше добре. Там просто пръсках с препарата върху остатъка от лепенката и с шпакла я надирах без натиск. В последствие с шпаклата се премахваше с леко триене без особено голям натиск и пак много пръскане :). За един голям вратопрозорец отиде една опаковка от 700мл препарат за прозорци /Медикс/.

Малко снимки:

Състиянието преди премахването на лепенките:

Изображение

В действие:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Момента с местата, където беше премахнато фолиото при предишен опит:

Изображение

Изображение

Надявам се да съм помогнал на някого, защото знам колко е досадно :)
  • 1
  • 2

Тема "Чистене на PVC дограма от прегорели защитни лепенки." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: