• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
mgbagera написа:
Относно бойлера не е ли малко много като количество 300л. :? Ние до сега сме били с 80л. електрически и е стигал за къпането на двама души. При тези 300л. времето за затопляне няма ли да е много голямо ?
Значи тука има разлика в разхода на вода и набавянето на топлина. Ако вечерта се къпете двама души и не е проблем малкото дозагряване на бойлера по и между времето на къпане, при слънчевото затопляне ще чакаш дозагряване чак на другия ден :wink: То може да си дозагряваш на ток, но тогава се губи част от икономията и само си отваряш излишна работа.
:partyman:
Andri01 - майстор
При проектиране на системата ,прави си сметка за монтаж на колекторите. За оптимална работа насочването трябва да е ЮГ,+/- 5гр. ,също така голямо значение има и ъгъла на наклона им - лятото е под 30гр. спрямо хоризонта,есен и пролет-40-45градуса!
kuuuuuul - майстор
Каква ще е системата не е толкова важно,за ДБ - ка ти трябват малко повече познания които за сега нямаш,така че направи я така както смяташ че ще ти е най лесно(аз пък предпочитам отворена).Най важно е бойлера да е голям поне 200л и да е продълговат.Разликата в добива от различните колектори е минимална и изобщо не съответства на разликата в цените,винаги два евтини на цената на един по скъп ще изкарат по голям добив :!: (важна е площта).Помпата спокойно може да е някаква втора употреба,тръбите мед или гофр.неръждавейка е най добре, но може и по евтино особено ако са достъпни.Управлението на Нитера(най доброто до 100лв)
viewtopic.php?f=10&t=47886&hilit=%D0%B4%D0%B8%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0
Да обобщя,за малки с-ми до около 300л капиталовложението трябва да е в разумни граници,не се хвърляйте на марки и обещания за свръх естествено качество. :partyman:
k88 - специалист
kuuuuuul написа:
Каква ще е системата не е толкова важно,за ДБ - ка ти трябват малко повече познания които за сега нямаш,така че направи я така както смяташ че ще ти е най лесно(аз пък предпочитам отворена).Най важно е бойлера да е голям поне 200л и да е продълговат.Разликата в добива от различните колектори е минимална и изобщо не съответства на разликата в цените,винаги два евтини на цената на един по скъп ще изкарат по голям добив :!: (важна е площта).Помпата спокойно може да е някаква втора употреба,тръбите мед или гофр.неръждавейка е най добре, но може и по евтино особено ако са достъпни.Управлението на Нитера(най доброто до 100лв)
viewtopic.php?f=10&t=47886&hilit=%D0%B4%D0%B8%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82+%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0
Да обобщя,за малки с-ми до около 300л капиталовложението трябва да е в разумни граници,не се хвърляйте на марки и обещания за свръх естествено качество. :partyman:
Здравей сега ще изграждам моята сиситема Дрейбек с 200 л бойлер с 2 серпентини на теси и с 2 колектора от турските. Моляте дай ми линк откаде да взема на сносни цени качество следните неща за системата:
1. управлението на нитера
2. циркулационна помпа 25/6
3. Разширителен съд 33 л
4. Стоика за колекторите по 2 х 1.8 м2 са (на двускатен покрив с битумни керъмиди ще са поставени)
Знам,че бихте си казали защо не гледам в нета пално е ... но искам мнение от хора който разбират и знаят кое за какво се ползва и каква му е цената.

Намерих стойка за 2 та панела но са за 2.15 м2 мисля какво ще кажете? http://shop.amigobg.com/product/919/sto ... nievi.html
kuuuuuul - майстор
Бойлерите на Елдом са с управление на Натурела,продават го и отделно в сервизите им,имат и пластмасата на която се монтира,по добре е с три колектора и ги слагаш по изправени 45/50гр за по добър добив зимата,стойката си направи от винкел 30/30,помпата спокойно може да е втора употреба щом ще е Дрйн-бек,за разширителния съд ако ти стане една канта от кола (20лв)
volero - специалист
Привет и от мен решил съм да правя слънчева самойзточваща се система засега съм се спрял на 250 литра бойлер с колектори 2*2.5 спрял съм се на сънсистем или елдом на еднаква цена са почти бих бил благодарен някой който ползва да даде мнение дори и за друг производител от средния ценови клас, с условие да са селективни за да имат по голяма полза зимата тогава бойлера ще е входяща вода за 2вата 80 литрови електрически. Цялата система ще се полза от 4рима възрастни, но бойлера ще е на тавана и водата ще слиза на 1вия и 2рия етаж, което ще води до определени загуби на вода докато затопли тръбите около 3 и 5 метра за 2рия и 3тия етаж. За управление съм се спрял на следното с модулация http://www.tesy.com/bg/products/aksesoa ... hma_rs_02/ за връзки между бойлер и колектор с гофрирана неръждавейка 16мм. Ако някой има предложения спрямо литрите на бойлера или нещата към който съм се насочил да даде мнение, друго което искам да питам как се прави връзката между два колектора, при навиването на резби по тръбния път може ли да се ползва калчище с тефлонова лента или само тефлонова лента слага ли се филтър преди помпата, ако да какъв. Каква помпа бихте ми препоръчали дето да е качествена горе долу. И да преговоря какво съм разбрал за изграждането на самойсточващата система! Монтирам колекторите в най-горна точка бойра колкото се може с по къс тръбен път от долу, на топлата връзка между двете се слага разширителния (събирателния съд) с обем колкото да събере течността от двата колектора + (2-3)литра отгоре, на студената връзка се слага помпата под нивото на източената система, а тази гофрирана неръждавейка предполагам е като мека връзка на резби или се запоява? Благодаря предварително за отговорите!
Andri01 - майстор
Гофрираната неръждавейка /меката връзка/ е с гайки 1/2 или 3/4 ",не се запоява,ползват се уплътнение -клингерит! колекторите трябва да имат наклон към 1-2гр. към входа,за самоизточване. желателно е ДС да бъде неръждаем или емайлиран-намалява образуването на ръжда и утаяването и на дъното.Същото важи и за серпентините на бойлерите-неръждаеми/ за предпочитане/.
volero - специалист
Значи за наклона забравих да го напиша иначе го знам, за гофрираната неръждавейка вече съм наясно благодаря, относно серпентина ще вземам бойлер наръждавейка с медна серпентина бойлера е втора ръка но е малко ползван и го намерих евтино даже тази вечер ще го вземам!
volero - специалист
Въпросителните който останаха пред мен е избор на помпа Ф16 за меките връзки достатъчна ли е, как се свързва колектор с колектор, на колко градуса лятото и на колко зимата трябва да е колектора спрямо земята покрива е наклонен на около 45градуса, а някъде съм чел че лятото трябва да е към 35 а зима към 55 вярно ли е за да направя стойката да може да се регулира в този диапазон?
volero написа:
Привет и от мен решил съм да правя слънчева самойзточваща се система засега съм се спрял на 250 литра бойлер с колектори 2*2.5
За дозагряването на 250 л вода,от 40 до 80 градуса,ще са необходими около 11.6 киловата.Това,при посочените колектори и по обяд,лятно,безоблачно време,ще се случи за по малко от 2.5 часа. Да речем-3. през останалото време просто ще си стоят на покрива.Вариант е да ги монтираш с наклон за по голям добив през зимата,но пък тогава слънчевите дни са значително по малко.
Аз бих направил така- бойлер 300л, два калектора по 2 кв.м
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: