....по повод това:
viewtopic.php?p=669555#p669555
...един колега ми отговори това:
viewtopic.php?p=670048#p670048
.....колега, разбирам от електротехника, електроника, електромагнетизъм .... слабо място ми е аеродинамиката... ако можеш да ми помогнеш с изчисляването на 9-лопастна перка с диаметър 2м, при вятър 8м/с каква мощност ще даде?....
колеги, перчици с по-малко лопасти да не ми се предлагат....
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
сашо р н
- напреднал
1531 мнения в "ветрогенератор"
edemy2001
- специалист
hrpankov написа: .....колега, разбирам от електротехника, електроника, електромагнетизъм .... слабо място ми е аеродинамиката... ако можеш да ми помогнеш с изчисляването на 9-лопастна перка с диаметър 2м, при вятър 8м/с каква мощност ще даде?....Как пък избра да е 2 метра диаметъра!? Обикновено се постъпва по другия начин - най-напред се измерва или изчислява каква механична мощност и при какви обороти иска алтернатора и след това се изчислява диаметъра и броя на лопатите за "перката". Като ми дадеш тези данни - мощност и обороти ще ти изчисля и три лопатна и девет лопатна перка (както казват едни от телевизиите - ОБЕЩАНО), пък ти ще си решиш каква да направиш.
колеги, перчици с по-малко лопасти да не ми се предлагат....
А ако прочетеш темата включително и дето има тук там формулки, може би ще разбереш защо те питам как избра да е два метра диаметъра!
сашо р н
- напреднал
Към еdemy 2001 не се вързвай . Искат да ти загубят времето .Няма да правят нищо просто си пишат . Който иска да направи нещо ЧЕТЕ учи се от прочетеното изчислява и започва строежите после пак чете учи се от грешките си и от грешките на другите после пак строй после пак чете и така цял живот ,ама някой го немогат това .Затова не им се вързвай .
edemy2001
- специалист
Сашо, напълно възможно е да е така, но аз съм готов да помогна на всеки, който има такава нужда и желание. Вярно, че не казвам абсолютно всичко, но казвам достатъчно за да може всеки, който не е с две леви ръце и има нещо в горния етаж да направи собствен вятърен генератор пък и за други неща в тази насока. Също както е вярно, че не съм най-големия специалист, но все си назнайвам нещо!

dnai
- специалист
Нова машина.
Задачата която съм си поставил е ,от Вятър 5 м/с да произведа 1kw .
Генератора при 760 оборота прави 130 V между фаза и неутрал и 202 V между две фази.
за мултипликатор ще ползвам скоростна автомобилна кутия .
Турбина с диаметър 8 м. мисля че ще е добре приемам съвети относно крилата и за цялата конструкция .
Задачата която съм си поставил е ,от Вятър 5 м/с да произведа 1kw .
Генератора при 760 оборота прави 130 V между фаза и неутрал и 202 V между две фази.
за мултипликатор ще ползвам скоростна автомобилна кутия .
Турбина с диаметър 8 м. мисля че ще е добре приемам съвети относно крилата и за цялата конструкция .
Последна промяна от dnai на нед фев 22, 2015 6:34 pm, променено общо 1 път.
jamezon
- специалист
Здравейте,да попитам някой по-компетентен,един акумулатор 12в 60а колко време би издържал с инвертор на напрежение 12-220в при консуматор 2000вата? Смятам 2000/12=166.66А,което е около половин час,или 2000/220=9.09А което е малко повече от 6часа работа.А може и изобщо да не се смята така?
сашо р н
- напреднал
Само първата част на сметката ти е вярна 2000/12=167 .Това теоретично е вярно но ако го
направиш на практика хвърляш акумулатора .Той не е проектиран да работи 30 минути при 166А
не се заблуждавай с надписа върху 500А може ама за късо време примерно 1-2 минути .При 166А за 30 минути този 12v на 60ah има голяма вероятност да се взриви .Не прави това в къщи
опасно е!!!!!!!! При такъв ток ще се повиши температурата ,ще се отдели големи количества
водород и кислород смесени с обикновен въздух се получават взривоопасни смеси.
направиш на практика хвърляш акумулатора .Той не е проектиран да работи 30 минути при 166А
не се заблуждавай с надписа върху 500А може ама за късо време примерно 1-2 минути .При 166А за 30 минути този 12v на 60ah има голяма вероятност да се взриви .Не прави това в къщи
опасно е!!!!!!!! При такъв ток ще се повиши температурата ,ще се отдели големи количества
водород и кислород смесени с обикновен въздух се получават взривоопасни смеси.
Тани
- модератор
Капацитета на акумулаторите се дава ако не се лъжа за разряден ток 1/10 от капацитета. За по големи токове, капацитета рязко спада. От друга страна, инвертора изключва при спадане на напрежението, а при този ток, напрежението на този акумулатор ще падне под работното на инвертора, преди капацитета да е изчерпан напълно. Аз залагам на максимум 10 минути работа, при много добър акумулатор и доста по-малко за масовите АКО ВЪОБЩЕ ТРЪГНЕ!
Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература