• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
Ако помпата е близо до колекторите/ на около 1-2м под тях/ -Grundfos 26/4 ще ти върши работа. Ъглите на наклон са 65гр зима,43-45 гр. пролет/есен и 23 гр. лято спрямо хоризонта! Но това е за Варна.
kuuuuuul - майстор
За лятото както и да ги сложиш все ще върши работа,по добре ги нагласи за зимата(средо 50гр) хем лятото по трудно ще прегряват.Селективните не са толкова по добри колкото са по скъпи,ама щом имаш излишни пари давай.
volero - специалист
Бойлера е факт! Останаха колекторите бих бил благодарен на всякакви мнения от хора който имат опи със различни селективни, не селективни, различни модели и производители за да взема оптимално решение цена качество идеята на проекта ми е системата да се ползва дълго безпроблемно и ползотворно все сезонно, затова мисля за селективни така знам че селективните си проявяват качествата зимата?
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 3rAHu2_blQ
Ползвам това. Дават го за 120л бойлер,свързан е към 200 литров,лятото загрява водата до ок 60гр.
Доволен съм.
saraneron - специалист
2м2 х3 броя меден абсорбер !!!!!!!!!!!!!ТИП,, АРФА,,ТОВА ТРЯБВА ДА ТЪРСИШ!!!!
kuuuuuul - майстор
Няма лято,няма зима грее ли слънце работи, не грее ли не работи то за това се нарича слънчев колектор.Ето как се загряват през последните 7 дни два бойлера 150л и 200л с по три колектора от най евтините.

Прикачен файл

16.02.2015 150l + 200l за 7дни.JPG
16.02.2015 150l + 200l за 7дни.JPG (46.26 KиБ) Видяна 2102 пъти
volero - специалист
Графиките за селективни или обикновенни колектори става въпрос и колко е общата площ на колекторите
kuuuuuul - майстор
Всеки бойлер е с по три обикновени алуминиеви кол. по 200лв и площ на всеки един по 1.8м2.Датчика на 150л(хоризонтален) е по средата и има по дълъг тръбен път а лятото се включва и 80л бойлер към него като и двата стигат тогава до 70гр.На 200л имам топломер и последните дни добива по 7кв.
volero - специалист
Други мнения има ли, някой дето е наблюдавал работата на селективен и на обикновен или на евтин и марков примерно немски колектор! И още един въпрос колекторите на къде точно трябва да гледат на юг, югозапад или на запад защото се оглеждам и ми се струва че много колектори гледат почти на запад малко по към юг!
radius - майстор
Лятото слънцето залязва на северозапад, зимата на югозапад. При западна ориентация, забрави зимата да стоплиш нещо.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: