рибарят написа:Но дори и въпросните 700-900W max.не може да се сравняват със ватовете от бързовар, бързоварът е по бавен. Имам бързоварче 700 вата, но загрява едно и също количество вода, по бавно отколкото във микровълновата.Ами не мога да се съглася, тъкмо реших да пия един чай и да си направя експеримент.
Чаша с еднакво количество вода(280гр.) я загрях до завиране с бързовар 860W и после с микровълнова с обща мощност 1420W(мощностите са измерени с ватметър). Бързоварът я загря за 2 мин. и 20 сек., а микровълновата за 2 мин. и 54 сек. Не знам обаче колко е мощността само на магнетрона, мисля че е 800W(не съм сигурен, но не е по-малко). Но нали се сещаш, че не можеш да подкараш само магнетрона, а ще ти трябват подобни като в микровъновата фурна елементи като трансформатор например, който ще внася допълнителни загуби плюс мощността на магнетрона.
Но поне експеримента беше интересен за мен - по-икономично се загрява чаша вода с бързовар, а не с микровълнова, което и предварително очаквах де, но не чак до такава степен