• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
рибарят написа:
Но дори и въпросните 700-900W max.не може да се сравняват със ватовете от бързовар, бързоварът е по бавен. Имам бързоварче 700 вата, но загрява едно и също количество вода, по бавно отколкото във микровълновата.
Ами не мога да се съглася, тъкмо реших да пия един чай и да си направя експеримент.
Чаша с еднакво количество вода(280гр.) я загрях до завиране с бързовар 860W и после с микровълнова с обща мощност 1420W(мощностите са измерени с ватметър). Бързоварът я загря за 2 мин. и 20 сек., а микровълновата за 2 мин. и 54 сек. Не знам обаче колко е мощността само на магнетрона, мисля че е 800W(не съм сигурен, но не е по-малко). Но нали се сещаш, че не можеш да подкараш само магнетрона, а ще ти трябват подобни като в микровъновата фурна елементи като трансформатор например, който ще внася допълнителни загуби плюс мощността на магнетрона.
Но поне експеримента беше интересен за мен - по-икономично се загрява чаша вода с бързовар, а не с микровълнова, което и предварително очаквах де, но не чак до такава степен :) .
lov - майстор
Да такива магнетрони по 10 че и повече киловати съществуват даже се досещам точно какъв вероятно е разглобил Хидрата. Но те са за други цели и работят в импулсен режим и само тогава изкарват такава изходна мощност. Дори един обикновен за микровълнова печка може да избримчи и да извади по големи мощности но това е за сметка за на продължителността на живота. То и при мощните е същото техния живот се скъсява но все пак са конструирани да работят в такъв режим. В микровълновите се използват магнетрони с мощност в диапазоноа 700-800 вата но има и изключения и в двете крайности. За долната граница не мога да се сетя колко най-малък ми е по падал но за горната е руски с мощност 1.5кВ
А сега за нагряването на водата. Никой няма да излъже простите физични закони и формулата която е дал по горе Тани си важи и необходимото количество енергия която да произведе магнетрона си е пак толкова че и повече заради загубите примерно в магнетрона неговия подрев в трансформатора и другите съпътстващи елементи което е пак топлина но поради технически причини няма как да използваме или поне не е оправдано. Ако някой си мисли че магнетрона е някакъв полупроводников елемент дълбоко се лъже това си е най обикновенна електронна ламба :) и за да работи си има и отопление на катода..
И по тази причина си има и определени часове живот като емисията му постоянно спада. Тоест една чисто нова микровълнова печка току що излязла от завода има една мощност но с годинките почва да пада. Това много не го усещаме защото компенсираме с удължаване на времето. Та по тази причина използването на магнетрон не е финансово оправдано да се ползва за подгряване на вода. Отделно техническите проблеми със създаването на такъв бойлер са доста големи. Резонаторна камера вълноводи и най вече защита от паразитно излъчване.
А защо ни се струва че микровълновата нагрява храната ни по бързо. Да това погледнато от страни е така защото при нея загряването се извършва едновременно по целия обем. И за разлика от конвенционалните ни печки в които трябва първо да нагреем първо корпуса на самите нагреватели /керамика и някаква защитна тръба/ След това въздуха в целия обем на фурната а после самата храна слой по слой докато се нагрее в целия си обем за сметка на топлопроводимоста на храната. И накрая храната ни е нагрята повече на повърноста от колкото в сърцевината. А енергията вложена за нагряването на нагревателя до работна температура както самия корпус на камерата и нагретия въздух го губим. При микровълновата тази загуба е в пъти по малко.
А ако се нагрява вода в бойлер с класически нагревател то при него практически няма загуби на енергия тоест неговото КПД превръщането на електрическа енергия в топлинна е 100% и тя директно се предава на водата.

П.П. В промишленоста се използват доста високочестотни пещи за нагряване и обработка на най различни материали като пластмаса дървесина. За металите много са чували но за диелектриците е малко познато. А именно заради бързото нагряване по целия обем се ползва точно този метод на обработка.
KingLin - майстор
lov написа:
А защо ни се струва че микровълновата нагрява храната ни по бързо. Да това погледнато от страни е така защото при нея загряването се извършва едновременно по целия обем. И за разлика от конвенционалните ни печки в които трябва първо да нагреем първо корпуса на самите нагреватели /керамика и някаква защитна тръба/ След това въздуха в целия обем на фурната а после самата храна слой по слой докато се нагрее в целия си обем за сметка на топлопроводимоста на храната. И накрая храната ни е нагрята повече на повърноста от колкото в сърцевината.
Всички казват, че се нагрява еднакво целия обем. Аз пък съм забелязал, че когато си претоплям яденето, примерно пържено месо с лук, месото което е в сърцевината не се е затоплило много, а месото по края направо не се пипа. Чинията е студена, така че едва ли оказва влияние в случая. Защо е така? Микровълновата ми ли е нещо прекалено китайска? :lol: (не се заяждам - питам сериозно)
ESPACE - майстор
Всички са така. Няма такова нещо като "едновременно загряване на целия обем"
lov - майстор
Понеже спомена че чинията не ти се е нагряла. Задавал ли си си и обратния въпрос защо пък някои чини се загряват а други не. :) Същото е и с продуктите които се опитваме да загряваме. Едни поемат повече а други по малко.
Ако сте си купували пица за печене в микровълнова погледнете дъното на кутията. Там е залепена една подложка която се нагрява в микровълновата за да може да се имитира че е печено във фурна и пицата да не изглежда като сварена. Гювечета във микровълнова стават пак хубави защото се загрява съда а не продуктите от микровълните.
Случва се при някои храни от вънка да са студени а вътре да са много горещи. Причината е че тяхната повърхност се охлажда много бързо но вътре температурата се запазва. Така че трябва да се внимава. Когато загрявате чаша вода за чай оставете лъжичката вътре. Няма да навредите на печката но ще се предпазите от закъсняло кипване на водата когато вече държите чашата в ръка.
П. Петков - специалист
Тани написа:
Ето ти формулата за загряване на произволно количество вода:

E=4184.V.(T1-Т0),
където V e обема на водата ,в литри,
(T1-Т0) е повишението на температурата, в градуси
Е - необходима енергия за загряване, в джаули, за Wh, делиме на 3600 (1h = 3600s).

Както виждаш, какъвто и начин да избереш, ще ти е необходимо едно и също количество ЕНЕРГИЯ , независимо от мощността или пък източника на тази енергия. Може да а затоплиш и с пламък на запалка, просто времето ще е по-дълго , колкото е по-малка мощността.
За тези, които не са много на "Ти" с формулите, по-разбираемо е да се припомни дефиницията за "cal" (малка, щото "голямата Cal" е "малката" умножена по хиляда), а именно: "Една калория е количеството енергия, необходимо за загряване на един грам вода с един градус." Като се има предвид, че 1 cal = 4,184 J (Ws), от тук вече могат да се правят всякакви сметки, като права, обратна и ретроградна задачи (То "права" и "обратна" са само условни наименования!).
Права задача - При зададено количество вода със съответната начална температура, да се намери мощността на нагревател (Е/s или J/s), който ще я загрее до крайна температура за определено време.
Обратна задача - При зададено количество вода с начална и крайна температури и нагревател със зададена мощност, да се намери времето за загряване на водата (при отсъствие на загуби).
Ретроградна задача - При определена мощност на нагревателя, измерено време за загряване, достигната крайна температура и определено количество вода, да се намери началната температура на водата.
И още:
При зададен дебит на водата (V/s) с начална и крайна температури, да се намери необходимата мощност на проточния нагревател.
При зададена мощност на нагревателя и зададени начална и крайна температури, да се намери дебита на проточния нагревател.
При известни мощност, дебит и крайна температура, да се изчисли началната температура на водата.
Освен поменатите три вида задачи, има и четвърти тип, при които е зададена мощността, началната и крайна температури, времето за загряване, а се търси обема на водата.
Е-е-е-х..., добре би било да сме отново в девети клас, ама де го това време! :)
А дано не бъркам някъде!
LazarGanev - "Велик майстор"
Човека помоли за помощ, за да направи изобретение, да стане известен, пък вие убихте детските му мечти. Блажени са верующите (незнающите), животът им е поезия. А около знающите всичко е само проза :cool: .
zz_stefanov - майстор
Автора да се замисли колко топлина се отделя от охлаждането на магнетрона в микровълновата. Ако пък успее и нея да я натика в в процеса на загряване на водата, то де го смисъла от цялото упражнение.
Обикновеният електрически нагревател е единственото устройство с КПД от 100% и само трябва да се ограничат загубите на топлина на загрявания обем и да се осигури добър топлообмен, че да не изгаря :)
profesionalist_wood - майстор
Ех ниските доходи и високите сметки докъде докарват хората да правят избретения и други глупости......
Тани - модератор
gogo7777 написа:
Ето ти формулата за загряване на произволно количество вода:........
Тани, нали казваше, че за тая сметка трябва да има похлупак и врътки на огнището, инак не излиза уравнението :lol: . Джаули и киловати заминават в небитието....вместо да откриваме топлата вода, трябва да открием похлупака :lol:
Загряването си е загряване, а топлозагубите са си топлозагуби. Формулите са различни! Бойлера е похлупен и топлоизолиран по подразбиране, за разлика от тенджерата с боба.

Относно микровълновото загряване - малко е пресилено това с равномерното загряване по целия обем! Загряването зависи от много фактори - влажност, дебелина, наличие на метали ...
ESPACE написа:
Случва се при някои храни от вънка да са студени а вътре да са много горещи. Причината е че тяхната повърхност се охлажда много бързо но вътре температурата се запазва. Така че трябва да се внимава.

Според мен това може да се случи, ако вътрешността е по-влажна. Например кифла с конфитюр. Конфитюра вътре ще заври, преди самата кифла да се стопли !!! Причината не е охлаждането на повърхността както може да се види от следващия пример:
KingLin написа:
Всички казват, че се нагрява еднакво целия обем. Аз пък съм забелязал, че когато си претоплям яденето, примерно пържено месо с лук, месото което е в сърцевината не се е затоплило много, а месото по края направо не се пипа. Чинията е студена, така че едва ли оказва влияние в случая. Защо е така? Микровълновата ми ли е нещо прекалено китайска? :lol: (не се заяждам - питам сериозно)
Колкото е по-голяма влажността, толкова по-плитко проникват микровълновите лъчи, защото се превръщат в топлина и губят енергията си. Затова загряването на по-тънки обекти става равномерно, а по-дебелите се зарряват първоначално повърхностно, а вътрешността се загрява не от микровълните, а от кондуктивния топлообмен с външния слой.

За това препоръчвам вече няколко пити в подобни теми, подтоплянето да не се прави на максималната мощност на микровълновата, а на около 500W. За една порция на тази мощност са необходими около 3 минути. Колкото е по-малка мощността и по-дълго времето, толкова е по-равномерно подтоплена храната. Всяко прегряване рязко понижава хранителната стойност на храната и просто ядем, но не се храним!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Микровълнов бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: