• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kaltchevmg - специалист
По повод на това че не можеш да си го позволиш ще споделя малко информация. Аз имам земеделска земя, на която търсех възможност да сменя статута. Оказа се че държавните такси са символични,обаче трябва да платиш здраво на хората, които одобряват всичко това разбира се под масата. Например таксите в този район са 3.5 - 4 лв. за м2 (над 50 дка) и 5 лв. за м2 (до 50 дка) поне за миналата година. Тоест на теб ще ти искат около 4000 лв.
Svilen22 - специалист
Когато говорих с проектанската фирма ми направиха оферта 2500лв без таксите по община,комисия по земеделие, ВиК, енерго идр.Най вероятно ще стигна около 3500лв.То без пари няма да стане но поне да са по малко. Засега съм решил да действам сам,но чакам 29.04, че имам час в агенцията по кадастъра за скица/там е лудница/,все едно съм на зъболекар :-D .
Svilen22 - специалист
n_a написа:
Ами, теб не те знам, но мисля, че е възможно човек сам да се справи.
Моят опит е малко особен - докато съберем документите, общината сама вкара "онези земи" в регулация.
В кой район на Русе са "онези земи",да знам дали да се надявам
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
"Насред" Русе си бяха. Отдавна са застроени.
Ако искаш, ми пошушни на бележка.
единак - специалист
Ако не е много късно да споделя и аз.
По средата на цикъла съм. За да започнеш, грубо казано, трябва да докажеш, че тази земя може да за се захрани и да поддържа масивна жилищна сграда - трябва ти ПУП. Това е една от скъпите части на начинанието. Но преди всичко:
Започва се с разговор с гл.архитект на общината - задължително - той е човека, който ще ти обясни какво точно ти трябва, освен това ще ти даде много ценни предложения за фирми, към които да се обърнеш в последствие /ако не се сещаш защо това е много важно - питай пак)))/
Подава се молба до общината, вследствие на което излиза решение дали въобще да започнеш процедура. С положителното решение отиваш при "препоръчаната" фирма и се договаряте за оферта, вътре се включват становища от няколко инстанции - ВиК, Енерго, РИОСВ и т.н. - фирмата си работи с тях и си движи нещата. Когато ПУП-а ти е готов се внася в същата община, където след одобряването се взима решението и се отива в областната комисия по земеделието(?), след като мине и този експертен съвет и се одобри се обнародва в държавен вестник. Тогава вече статута ти е сменен.
Това е съвсем грубо и непрофесионално, при това изпускам умишлено разни обявявания на съседи, геодезични замери и т.н.
Сам.... Сигурно може...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Може :) Ще се справи, защото е спазил най-важните точки от твоя план. Сещаш се кои (подразбрах го от бележката, нали сме селски).
Svilen22 - специалист
Сега съм по спокоен :) Благодарско :prost:
  • 1
  • 2

Тема "Промяна статута на земеделска земя ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: