• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
Стига сте вадили формули и правили криви сметки какво пишело на табелката и какво не. Ако исках едно 200 страници можех да си копна от. По горе писах магнетрона старее и какво заработва в крайна сметка нямате апаратура да го измерите. А пък каквото пише на табелката толкова приемете го за някаква усреднена максимална стойност.
Като нов може да е вадил и по голяма мощност от колкото е декларирана ама след 1-2 години работа е доста по на долу.
petromaniq написа:
Професионалните микровълнести нямат въртящи и летящи чинии - а сега...там въртят магнетрона(около Земята) :-D
То между впрочем първите не са били и с магнетрони а с обикновенна радиоламба. Всъщност и сега промишлените машини за микровълново нагряване са си пак на лампи само че голени като 5-10 литров трушиен буркан. :)
DMN - майстор
lov, явно си вещ в тази материя :) . Искам да те попитам, тъй като наистина не знам отговора. Какво се случва когато микровълновата фурна работи без да има нещо в нея - къде отива енергията, все някъде трябва да се отделя? Може би магнетрона загрява повече или нещо друго? Спада ли консумираната мощност при намаляване с годините на излъчваната микровълнова енергия от магнетрона?
moimoimoi - майстор
аз имам опит с преса за лепене на дървени плотове и там за бързо съхнене на лепилото се ползва магнетрон/триод/ 15 киловата и с увеличаване на размера,материала,дебелината и количеството лепило се консумира все повече консумираната мощност, не съм пробвал да работи без да има материал вътре но предполагам че пак ще се консумира някаква минимална мощност

a за охлаждане се ползва вентилатор 2-3 киловата
lov - майстор
DMN написа:
lov, явно си вещ в тази материя :) . Искам да те попитам, тъй като наистина не знам отговора. Какво се случва когато микровълновата фурна работи без да има нещо в нея - къде отива енергията, все някъде трябва да се отделя? Може би магнетрона загрява повече или нещо друго? Спада ли консумираната мощност при намаляване с годините на излъчваната микровълнова енергия от магнетрона?
А бе не съм чак толкова вещ, но подобна техника ми беше дипломна работа преди преди четвърт век. :) Техниката и най-вече елементната база тича а ние пъплим от зад че спираме и да почиваме. А тогава класическите микровълнови си бяха истински лукс и струваха един каскет пари. И макета който правих беше на ламби :) 4 броя ГУ50 в паралел и на доста по ниска честота. Та повече теория и по-малко практика. Пък да не говорим че в тази област сметките по теорията са а на практиката излиза друго. Вообще теорията на високите честоти е много калпава наука и дори на мен някои неща ми се губят.
И понеже не знам на колко си наясно с тази материя ще се опитам да го обясня по по-разбираем начин. За да работи магнетрона тоест да изпадне в резонанс както в другите електронни схеми с класически елементи му трябва трептяш кръг тоест бубина и кондензатор. А в нашия случай камерата на печката включая и вълновода изпълняват тази функция и имаме така наречения обемен резонатор. Като неговата резонансна честота е разчетена когато в него има някакъв продукт с някакви си загуби. Тоест нещата са малко горе долу точни, но не винаги защото точното количество продукт както и неговите характеристики са неопределени. Тоест трептящия кръг във повечето случай не е настроен на максимума. А когато вътре няма нищо то пак си има загуби по стените и най вече в зоната на вратите. Когато не е в режим съответно отделя повече топлина. И теоретично консумацията му би трябвало да е по малка. Същото трябва да се случи и когато фурната е препълнена.

Не съм се заигравал да видя колко и каква консумация има но вероятно не е съвсем малка и на празен ход. То и по тази причина производителите слагат термични защити на самия магнетрон да го изключи ако попадне за по дълго време в такъв режим.
И мощността спада с годините и най вече когато магнетрона работи в режим на претоварване тоест когато в печката няма продукти или е сложен някой голям метален предмет. Спада емисията на катода с времето каквото и да го правим и дондуркаме. Прости физични закони които са неизбежни. Но пък вече при тези цени на микровълновите не си заслужава да му се вглеждаме. А и наистина са корави и носят доста извращения с тях.
А на който му е интересно ето го дядото на магнетрона.Малко е калпава снимката но осветлението и витрините много пречат. Тая кутия е с размери някъде две на две педи и към половина дебела. А сегашните вече са в пъти по малки и още в пъти толкова по мощни.
moimoimoi написа:
аз имам опит с преса за лепене на дървени плотове и там за бързо съхнене на лепилото се ползва магнетрон/триод/ 15 киловата и с увеличаване на размера,материала,дебелината и количеството лепило се консумира все повече консумираната мощност, не съм пробвал да работи без да има материал вътре но предполагам че пак ще се консумира някаква минимална мощност

a за охлаждане се ползва вентилатор 2-3 киловата
То триода не е магнетрон и настройките на такава машина на резонансната честота се правят според материали. Дори няма обемен резонатор а детайла се слага между плочите на кондензатора в трептящия кръг на лампата и честота е доста по ниска. Не си прави експеримент да я пускаш на празен ход щото може да видиш как анода се стапя и потича. :x

Прикачен файл

P4100072.JPG
moimoimoi - майстор
на машината има знак за наличие на микровълново излъчване и за това си помислих първоначално че е магнетрон ама по едно време се наложи да го сменя с нов го разбрах че е триод
lov - майстор
Това не е критерий че е с магнетрон.
Много добре знам какво има вътре щото от време на време ми се случва да бърникам из такива машинки :? И в повечето случаи причината не спазване технологията на работа и тем подобни експерименти. А частите съвсем не са евтинки и по лошото е че трудно се доставят бързо.
hidrazin - майстор
Върхът на технологиите - микровълнова от 1959-та. Загряването започва когато рефлектора се пусне плътно до диска.
Когато изтече времето на таймера капака автоматично се вдига. :-D

Изображение
:partyman:
lov - майстор
Аз за това написах размерите на магнетрона и по спомени че да не рова дали съм му снимал табелката беше около 50 вата. Та наистина много ми е интересно в колоната от страни колко нещо са натъпкали. като знам и колко трябва да е като обем високоволтовия кондензатор. Изправителя и той вероятно е вил лампов. Та отделената топлина е била почти толкова колкото да се сгрее манджата. :)
Но иначе евала за дизайна.
hidrazin - майстор
lov написа:
.... Та наистина много ми е интересно в колоната от страни колко нещо са натъпкали....
То краставите кучета.... :-D И аз за това си помислих. Пък ония квадратен профил дето излиза от стената не знам защо ми прилича на вълновод? :? :lol:
По това време една микровълнова е струвала над 1000$. За сравнение тогава един FORD V8 е струвал около 2000$.
:partyman:
nikolovvd - майстор
Вместо да си губите времето с писане, да бяхте се сетили да включите една кана с 1 литър вода и 2 000W нагревател, като едновременно с това сложите 1 литър в 1 000 W микровълнова да се топли. В каната ще се стопли за 3-4 минути, а в микровълновата за 10-15 минути в зависимост от наработените часове на магнетрона.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Микровълнов бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: