• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bobi65 - специалист
Момчета.... направих втори уред за измерване и наблюдение на ламбда коефициента в мобилен преносим вариант... Който желае може да му помогна да си определи настройките за определеният тип гориво което е закупил и да максимална икономия на гориво за неговата си система... Имайки вече този уред мога и допълнителни рационализации да се правят и да се види тяхното отражение...
Става въпрос за района около София...
Пишете на лична поща...

Прикачен файл

Untitled.jpg Мобилно ламбда наблюдение
filmatoplo - майстор
За уреда полвално браво =D>, кое е мярката еталон към който да се стреми да се настрои съотношение на газовете при горене на горелката. Уреда тестван ли е при така най спряганите горелки, Фероли, Грейко, GP 4 поколение. Нещо по конкретно, около промените, които се правят по време на тестовете.
bobi65 - специалист
не е важна горелката важно условията при който работи..тяга., кислород, горивна камера, температура на свежият въздух, конструкция на котела...всяко нещо влиае върху крайният резултат...така че за всяка система и за всяка партида гориво по показанията на излишъка на кислорид на всяка мощност се намира максимума на КПД ...запомнят се и за сезона си. Ок..
Мой комшия примерно гори 35 ч. за седмица...А аз за същата седмица съм с 18. чувала...при почти еднакви квадратури и изолации
Иначе лично съм с котел Фероли и горелка Команд.. подобна на Феролито но не е капризна като нея..

пуснал съм снимки в темата " Разход на Пелети"
bobi65 - специалист
Поради възникнал интерес искам да внеса пояснение за условията при който мога да ви тествам горивната система с цел влизане в оптимален режим... Лабда сондата е с стандартна резба 18х1.5 мм ( но с специфична диаграма в областта на излишък на кислород)...на картинката е показано какво е правилното положение за монтаж... ( между 10 и 90 градуса ) но не и вертикално... Така че намерете си такава гайка и болт ... заварете си гайката на подходящо място след котела и си затапете с болта този отвор... когато имате ново гориво се правят настройките за него и така си работи системата през целият сезон...При добре настроен горивен процес и внедрени тънкости от топлотехниката за който съм писал в другата тема икономията е огромна.... не смея да кажа но и до 45 процента стига...
Ще потърся тези дни откъде може да се купят на килограм такива Гайки и Болтове и ще пиша...
който иска ще му дам телефона си на лични съобщения.

Прикачен файл

Untitled2.jpg
Untitled2.jpg (110.05 KиБ) Видяна 2660 пъти
ivanovbg - майстор
И аз ще си спретна една такава. Сондата какъв модел е? Номер нещо, марка? Какво означават показаните на снимката по горе цифри? Бедно , богато, напрежение?

:partyman:
s_s1 - специалист
Ще се присъединя към мнението на bobi65 за възможните ползи и нормалните загуби, които понасяме от не добре настроени горелки. Вече 2 години си наблюдавам котела, който е с ламбда сонда и редовно му следя показанията. Само следя, а той си променя настройките. Без да сменям горивото в зависимост от времето навън температура и въздушни течения настройките на въздуха се променят в зависимост от показанията на кислородния сензор. Също от това дали комина е отоплен . А аз си мислех, че няма да има разлика т.к. имам вентилатор на димните газове и не би трябвало ефективността на горението да се променя от тягата на комина, след като вече веднъж е настроена. Установих също, че при добре загрята горивна камера системата изисква по-малко свеж въздух, за да работи добре. /тези дни ще отворя нова темичка за ефективността на модулиращите котели в зависимост от мощността/ Също така съм се опитвал да променям настройките на въздуха и да гледам има ли промяна във вида и цвета на пламъка и дима. Е сигурно има, но аз не мога да я забележа.
Така, че най-точна е настройката с кислороден сензор.
6osi6 - майстор
s_s1 написа:
Ще се присъединя към мнението на bobi65 за възможните ползи и нормалните загуби, които понасяме от не добре настроени горелки. Вече 2 години си наблюдавам котела, който е с ламбда сонда и редовно му следя показанията. Само следя, а той си променя настройките. Без да сменям горивото в зависимост от времето навън температура и въздушни течения настройките на въздуха се променят в зависимост от показанията на кислородния сензор. Също от това дали комина е отоплен. А аз си мислех, че няма да има разлика т.к. имам вентилатор на димните газове и не би трябвало ефективността на горението да се променя от тягата на комина, след като вече веднъж е настроена. Установих също, че при добре загрята горивна камера системата изисква по-малко свеж въздух, за да работи добре... Така, че най-точна е настройката с кислороден сензор.
Още едно доказателство, че двамата Ганеви, а сега и Боби лъжат хората, че настройват нещо с газ-анализатори или моментно боцкане в комините с ламбда сонда.
Регулациите които те правят се основават на моментните параметри на влажност на въздуха, влажност на горивото, скорост на вятъра, външна температура, вътрешна температура и оптимална температура на топлоносителя.
При промяна на един от параметрите се появява нужда от нова настройка, но те вече са задали константи при други параметри.

За разлика от система с постоянен ламбда контрол, при система без такъв, действията от измененията на параметрите във времето когато липсва ламбда содната или Ганевите газ-анализатори, не могат да бъдат отчетени и грешките няма как да бъдат коригирани.
bobi65 - специалист
Много обичам да обяснявам на хора който само мислят как да не настинат и да не се минат.
В случая никой никого не лъже... за всеки котел в зависимост от горелката и съответната мощност / степен на горелката има препоръчителен коефициент за излишък на кислорода...
толеранса на този излишък е между от 2 до 4 десети.... съответно и КПД мърда в такъв порядък.
Когато обаче си система която не се саморегулира в зависимост от промяната на някой фактор си настройваш системата за оптималното добро съотношение... при промяна на тяга, или замърсяване или температура на свежият въздух с 4-5 градуса примерно... коефициента на свежият въздух мърда с една десета в някоя посока... и КПД мърда с 1 процент на някъде... но ТОВА ЛИ Е ЛЪЖАТА КОЛЕГА.... ами като не знаеш какво ти е реалното състояние на горивният процес и си се отклонил с 20-30 процента от реалността....това струва доста пари излизащи от джоба ти...Колко всеки сам може да си го сметне...
Затова моят съвет към теб е купи си котел за 15000-20000 лв. и му се радвай... пък ние по неразумните с 3-4 хиляди ще си следим оптимума на ламбдата
Пускам ти един Принт-Скрийн за някой стойности на ламбндата и КПД... анализирай си сам толеранса...

Прикачен файл

Untitled3.jpg
ivanovbg - майстор
Това го има на всяка горелка и КПД-то не мърда така както си го мислиш, но .... Ти кажи каква сонда ползваш.
bobi65 - специалист
На въпроса какеа сонда ползвам..ще кажа скъпа с уникална диаграма в участъка на излишък на кислород. теснолентова....на Бош..в моят случай когато минах на пелети миналата зима...и ползвах препоръчителните настройки горях средно по 4 чуеала..След като направих първото ламбда наблюдение и видях колко съм фалеч от оптимален режимн. след корекцийте моментално закоеах на 3 чуеала...Сега длед допълнителни хитрини с цел подобряване КПД на котела не на горелката съм на 2,5 максимум средносрдмично за този месец...Толкоз по темата...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: