volero написа:Други мнения има ли, някой дето е наблюдавал работата на селективен и на обикновен или на евтин и марков примерно немски колектор!Наблюдавам постоянно. Монтирал съм и турски алуминки, турски медни, Сънсистем, Теси, Бош, Висман, разлика има голяма. По-зле от Сънсистем няма, дори алуминките, неселективни са по-силни от тях. Зависи какво предпочиташ. За 300л бойлер 3 алуминки по 1.8м2=5.4м2 са много по-слаби от 2 Бош Солар 5000 по 2.4=4.8м2. За цени не говоря, говоря за мощност. А мястото на покрива също е важно. Изобщо много са факторите и универсално решение няма, поне за мен.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev
- "Велик майстор"
1353 мнения в "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Бойлер 150л ще се изпари с 2 Боша 

volero
- специалист
бош 7000 не става за самойзточваща система поради разположението на медните тръбички, аз точно се бях насочил към сънсистем и сега се разколебах кажете за елдом или теси някакви мнения имате ли? Друг вариант са два боша 4000 за 250 литра дали ще стигнат това като пари ме устройва ако някой има опит с тях да каже?
kuuuuuul
- майстор
Бойлера е на колега от форума и от начало беше само с 7000 но не беше доволен и сложи и 5000 но лятото по някога му прегряваше и за това си сложи и наблюдението,за съжаление не мога да намеря темата
От тогава го следя и сравнявам с моите,по добре са само лятото при тем. над 80гр което си е повече недостатък от колкото предимство.Графиките са нещо реално а не някакви измислени рекламни брошури,докато има риби ще има и рибари.
Който смята че не съм прав да покаже графики да сравняваме.

LazarGanev
- "Велик майстор"
kuuuuuul написа:Графиките са нещо реално а не някакви измислени рекламни брошури,докато има риби ще има и рибари.Графиките Жоре са нещо реално, но не говорят нищо за това как е изпълнена системата, какви грешки има допуснати. Да сравняваш графики на 2 различни системи пък съвсем нищо не значи. Всъщност не съвсем - показва, че едната система е по-добре направена от другата (хвала на майстора), но къде са проблемите на другата няма как да се разбере. Ако си купиш нов мерцедес от магазина и той има проблеми с двигателя трябва не да слагаш втори двигател в багажника, ами да отидеш на сервиз, ако трябва на втори и на трети сервиз. И някой комшия винаги може да каже, че неговия московец върви повече от мерцедеса на съседа, дето има 2 двигателя. Обажда ми се един клиент и иска консултация - вика шефа монтира на един обект 40 панела и не могат да загреят бойлера 500л - едвам стига 35 градусаКойто смята че не съм прав да покаже графики да сравняваме.

kuuuuuul
- майстор
Лазаре ,не искам дори да си помисляш,че мога да се съмнявам в твои те познания и професионализъм
Рибарите са тези които са написали рекламите (а ти не си от тях).Естествено че в една система с 40 панела може да се допусне грешка и не е работа за всеки,но за 2 - 3 панела с малко четене по форумите може да се справи всеки.Сравнението с колите не е много уместно защото слънчевия колектор е нещо съвсем елементарно като устройство и колкото и да е селективна боята не може да вдигне добива 2-3 пъти но цената със сигурност.За наблюдение съм вложил повече от 300лв и много труд,а резултатите ги показвам тук за да помогна на хората да направят информиран избор.

LazarGanev
- "Велик майстор"
kuuuuuul написа: слънчевия колектор е нещо съвсем елементарно като устройство и колкото и да е селективна боята не може да вдигне добива 2-3 пъти но цената със сигурност.Колкото и да е елементарно устройството на колектора, разликата между отделните марки има от земята до небето, а цените са приблизително еднакви. Ето набързо една сравнителна таблица с цените - постарал съм се да са актуални, не изключвам дребни разминавания:
Прикачен файл
Tablica.png (17.84 KиБ) Видяна 1975 пъти
Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература