• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
рибарят - помощник
Здравейте, четох че изобретателят Никола Тесла, е стоял до искрището на трансформатора за високо напрежение, и висока честота. Не го биело ток защото напрежението пораждало ток с много висока честота. И такива токове не били опасни за човек защото имали скин ефект, тоест разпространяват се само по повърхността на проводимите материали. И още нещо, високоволтният свръхчестотен ток парадоксално избирал проводим път, точно на опаки на обикновеният нискочестотен, тоест избира да протича към проводници с по високо съпротивление. Вярно ли е това.
elenmet - специалист
Да те бие тока е много лошо, защото не можеш да му го върнеш.
Не знам кое е по-опасно - вискоката честота или 'високите' импулси, но ще разкажа една статистика. Обектът е ВЧ уредба, едни яки лампови генератори с позлатени аноди, абе ПВО комплекс. А статистиката сочеше, че всички, които са се подвизавали няколко години в такава уредба, имат само и без изключение синове. Та ако не се напрягаш за мъжко отроче, по-добре разкажи нещо за рибата.
Valkooooo - специалист
elenmet написа:
Да те бие тока е много лошо, защото не можеш да му го върнеш.
Не знам кое е по-опасно - вискоката честота или 'високите' импулси, но ще разкажа една статистика. Обектът е ВЧ уредба, едни яки лампови генератори с позлатени аноди, абе ПВО комплекс. А статистиката сочеше, че всички, които са се подвизавали няколко години в такава уредба, имат само и без изключение синове. Та ако не се напрягаш за мъжко отроче, по-добре разкажи нещо за рибата.
Хммм, ами колегата е работил в тази свера - но има две щерки, както и всички в поделението. Явно има различни честоти и за това при едни моми , при други момчета :?
pipilica - майстор
Я сподели с нас каква ти е идеята че толкова завоалирано питаш. Не те трепе високото напрежение а големината на тока дето протича през теб. Ако искаш да се бъзикаш с високо напрежение имай предвид че боли, ти не ги гледай тия по клиповете, те държат нещо желязно заземено и за това така се ебават с тока. Ако не те е удряло високо волтов ток изкарай кабела на некоя свещ на колата докато работи или откачи високото на някой кинескоп, и после ако ти хареса тръпката може да продължиш.
hidrazin - майстор
Не е от честотите. Просто колегата elenmet леко е объркал половете. :-D
Микровълновото облъчване унищожава или влияе по някакъв начин на Y-хромозомата.
Резултатът е - само женско. И това по мои лични наблюдения. Преди време това го чоплихме надълго в един друг форум.
Там не стигнахме до някакво съгласие или читави изводи по въпроса. Пък и изследванията в тази област са малко.
Или поне малко са такива, които са достъпни за всички.
Преди време четох едни изследвания с мишоци и там не бяха наблюдавани цитогенетични ефекти на микровълново облъчване върху мъжките полови клетки.
Ама си мисля че и да е имало такива, едва ли щяха да бъдат официално публикувани.
А практиката показва друго. Ако искаш момче - правиш го преди да почнеш работа на радиолокационна станция. :-D
:partyman:
mironcho - специалист
Рибаря, я дай линк или кажи къде си го чел това.
Има верни думи в това, което си писал, ама много объркано си го описал. :? Ако го е превеждал журналист се е получило научно популярно четиво с много терминология и малко истина.

Въпреки, че може и да има нещо вярно защото по спомени, в теорията за коаксиалните кабели имаше едни формули, които водят до резултат, доказващ, че енергията се предава по изолатора между жилото и оплетката, което е в пълно противоречие с нормалната човешка логика. И от там за да имаш хубав сигнал на телевизора от съществено значение е и "пълнежа" на коаксиалния кабел.

А дали е опасно - самата дума "високо" вещае неприятности :partyman:
hidrazin - майстор
Сигналите с много висока честота може да се разглеждат по-скоро като течности.
Движат(текат) по метални тръби(вълноводи), разклоняват се или им се променя посоката пак по механичен начин.
Малко ми е трудно така да го обясня, но в една СВЧ апаратура всичко е механика и много прилича на водопроводна система. :-D
Junak - майстор
mironcho написа:
Рибаря, я дай линк или кажи къде си го чел това.
Как къде? В темата за микровълновия бойлер :-D
mironcho - специалист
Тъкмо прегледах 3 и 4 страница, отивам да чета от начало :partyman:
romanpm - майстор
hidrazin написа:
Сигналите с много висока честота може да се разглеждат по-скоро като течности.
Движат(текат) по метални тръби(вълноводи), разклоняват се или им се променя посоката пак по механичен начин.
Малко ми е трудно така да го обясня, но в една СВЧ апаратура всичко е механика и много прилича на водопроводна система. :-D
А кранчетата атенюатори и фазовръщатели :lol: ... три дъщери имам :rolleyes:
рибарят Не знам какво имаш предвид , "високочестотен ток" е относително понятие което има точно измерение в Херци за единица време сега . А Тесла го е докоснало нечие небесно пръстче по челото ... :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Безопасни ли са високочестотните напрежения и токове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: