• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
рибарят - помощник
mironcho написа:
Рибаря, я дай линк или кажи къде си го чел това.
Има верни думи в това, което си писал, ама много объркано си го описал. :? Ако го е превеждал журналист се е получило научно популярно четиво с много терминология и малко истина.

Въпреки, че може и да има нещо вярно защото по спомени, в теорията за коаксиалните кабели имаше едни формули, които водят до резултат, доказващ, че енергията се предава по изолатора между жилото и оплетката, което е в пълно противоречие с нормалната човешка логика. И от там за да имаш хубав сигнал на телевизора от съществено значение е и "пълнежа" на коаксиалния кабел.

А дали е опасно - самата дума "високо" вещае неприятности :partyman:
Ето къде го четох, http://www.helikon.bg/books/108/-%D0%97 ... 71861.html
Има още една книга в тази книжарница, "забранените научни експерименти" там се описва направата на тесла високочестотен траф,авторът засяга и студеният синтез и редица други експерименти. Явно тук както и почти във всеки форум има заядливи и иронични люде, за които не са интересни тези работи,по интересното за тях е подигравките и оплюванията без цензура.
И нямам никакви идеи, било ме е ток и от мрежата и от автомобилна бобина, още съм жив. Пък някои хора направа са маняци на тема ток и експерименти. Ако проявяваш интерес към идеите на Никола Тесла, прочети книгата, заслужава си.
pipilica - майстор
Сигурно търсиш мнения за потвърждение на написаното в книгата, ми кво да ти кажа има които вярват и такива които не вярват на тия работи. Ся за Тесла има много писано и няма кой да ти каже кое е истина и кое не, всеки си държи на своето. Тва е добре че си жив след среща с тока, но внимавай, на мен ми беше паднала кожата на двете длани и не знам колко време ме е нямало тва от офазен стълб с лампа, ся кавато ми е груба кожата пипам фазата и нищо.
Ако мислиш да се бъзикаш с магнетрон не те съветвам, не се знае какви ще са последствията за теб. Ето да гледаш един малко луд на тая тема. http://www.danyk.cz/magn3_en.html
lov - майстор
Един колега викаше:
Нали знаеш какво е гега /става на въпрос за овчарска/ Стигнеш ли до гегата по добре из далеко щото е същото като въртоглава овца.Не знаеш от де ще мине или завре.
Не се мре лесно а с голям зор и тъй си и замина човека. Дали от това един господ знае но не е шега работа.
А тоя на клипчетата не е малко ами много луд. Може и женска челяд да не успее да направи.
Последна промяна от lov на съб фев 21, 2015 11:38 am, променено общо 1 път.
mironcho - специалист
Да не те разочаровам, но ако това, което си написал в първия си пост си го представиш как би изглеждало сглобено и действащо ме съмнява да се доближиш. Понякога има капка истина в подобни творби, но в повечето случаи е свободно съчетание на терминология и липса на познания по темата с цел шашкане и омагьосване на на четящия. Вероятно пишештият е правил преразказ по картинка:
Прикачен файл:
597px-Tesla_colorado.jpg
източник: уикипедия
597px-Tesla_colorado.jpg (97.17 KиБ) Видяна 2143 пъти
с научно художествени елементи.
Не бих рискувал, ако не съм защитен по подходящ начин да се доближа до нещо намиращо се под свръх високо напрежение и още повече с висока честота, защото йонизацията на газовете (въздуха) е до някъде случаен процес и не бих разчитал на "интелекта" на "високочестония ток" да избере правилния път, т.е. да ме подмине.
hidrazin - майстор
romanpm написа:
... А кранчетата атенюатори и фазовръщатели :lol: ... три дъщери имам :rolleyes:...
Е ами трудно е да се обясни. Още помня един смотаняк. Ремонтирах един блок от СВЧ.
Оня погледна една "ламаринка" широка към 6мм и дължина към 3см със странна форма дето свързваше две платки.
Докато му извикам НЕЕЕЕЕЕЕ... и тъпанаря я натисна с пръст. В документацията беше начертана със всички радиуси, закръгления и форми.
Е няколко дена си играх да я възстановя. Тръгна хапаратурата ама едва я вкарах в норми и пак си куцаше като параметри.
Та вярвам за дъщерите - да ти са живи, здрави и готини.
Пък дали някой, някога ще изкара истински данни и изследвания - едва ли.
Прекалено много пари и интереси са замесени. :?
:partyman:
P.S. Повече ме е страх да си навра окото във вълновод и да погледана вътре, отколкото в цев дори и на гаубица. :x
ivanovbg - майстор
Според мен, високочестотните напрежения и токове са напълно безопасни .... когато са далече и високо :-D

Иначе за статистиката, след като жената роди сина и двамата правехме едни дистанционни свч взриватели за ракети земя земя и след годинка ни се роди дъщеря. Трето не сме имали, но явно повлия излъчването :-D
:partyman:
saraneron - специалист
Valkooooo написа:
elenmet написа:
Да те бие тока е много лошо, защото не можеш да му го върнеш.
Не знам кое е по-опасно - вискоката честота или 'високите' импулси, но ще разкажа една статистика. Обектът е ВЧ уредба, едни яки лампови генератори с позлатени аноди, абе ПВО комплекс. А статистиката сочеше, че всички, които са се подвизавали няколко години в такава уредба, имат само и без изключение синове. Та ако не се напрягаш за мъжко отроче, по-добре разкажи нещо за рибата.
Хммм, ами колегата е работил в тази свера - но има две щерки, както и всички в поделението. Явно има различни честоти и за това при едни моми , при други момчета :?
[-X :weedman: Хам...........,СВЧ-то няма пръст в тази работа,огледайте се за помощници приятели и комшии!
рибарят - помощник
lov написа:
Един колега викаше:
Нали знаеш какво е гега /става на въпрос за овчарска/ Стигнеш ли до гегата по добре по добре из далеко щото е същото като въртоглава овца.Не знаеш от де ще мине или завре.
Не се мре лесно а с голям зор и тъй си и замина човека. Дали от това един господ знае но не е шега работа.
А тоя на клипчетата не е малко ами много луд. Може и женска челяд да не успее да направи.
Селски приказки, то може да умреш и от много умуване, една патка мислила, мислила, и накрая взела че умрела :-D
рибарят - помощник
mironcho написа:
Да не те разочаровам, но ако това, което си написал в първия си пост си го представиш как би изглеждало сглобено и действащо ме съмнява да се доближиш. Понякога има капка истина в подобни творби, но в повечето случаи е свободно съчетание на терминология и липса на познания по темата с цел шашкане и омагьосване на на четящия. Вероятно пишештият е правил преразказ по картинка:
Прикачен файл:
597px-Tesla_colorado.jpg
с научно художествени елементи.
Не бих рискувал, ако не съм защитен по подходящ начин да се доближа до нещо намиращо се под свръх високо напрежение и още повече с висока честота, защото йонизацията на газовете (въздуха) е до някъде случаен процес и не бих разчитал на "интелекта" на "високочестония ток" да избере правилния път, т.е. да ме подмине.
Тесла е правил такива експерименти, и е починал на преклонна възраст, дай сега да забрани научните експерименти щото са много опасни и да се върнем в каменната епоха :-D абе тука големи плашурковци сте :mrgreen: по добре си стойте до фустите и не се занимавайте със нищо, язък за форума " Направи си сам ".
lov - майстор
Ох.. господи прибери си вересиите.

Нямам какво повече да кажа на питащия създал темата. Предлагам да се насочи към форума мазето. Там ще има по голям успех в разкриването на великите тайни на вселената.

hidrazin написа:
.............................................................
P.S. Повече ме е страх да си навра окото във вълновод и да погледана вътре, отколкото в цев дори и на гаубица. :x
И сега ако вземеш и ми кажеш че никога не си го правил ша взема да ти повярвам. :lol:
И то не за да видиш дали някоя бабалюга не си е направила гнезденце ами да разбереш дали излъчва. Е не говоря за нещо сериозно като мощност даже го пиша за да не вземе някой да пробва де не трябва.
  • 1
  • 2

Тема "Безопасни ли са високочестотните напрежения и токове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: