Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фитилчо - майстор
Конструкцията трябва да стреля - няма 6-5 тук си прав.

Моята има отклонение милиметри, не повече от 3-4 , виско е правено много внимателно
nobreak - специалист
stenmark написа:
Понеже профилите са 100/100/5 и от вътрешна страна не можеш да имаш отклонение повече от един картон или грубо 1см.
Точно за това се притеснявам от мокрото дърво, като се изметне...
nobreak - специалист
Колеги я кажете ако отвън обшивката е с лт ламарина, а отвътре вата и ОСБ плоскости, дали ламарината ще прави конденз?
BLUEPUPIL - майстор
nobreak написа:
....идеята ми е да е оптивално като цена и здравина. Не искам проектанти и конструктори, вилата е строена без тях и е удържала на всички земетресения без дорида се напука. Не искам от вас да се подпишете под това, което сте казали, а мнение. Достатъчно сме умни да преценим какво до правим...
Доказано най-евтино и най-стабилно: единични фундаменти със ст. бет колони през 6 метра, отгоре горещо валцован профил за главни греди. Останалото по желание- дървени греди или студено огънати профили.
schuldiner - майстор
BLUEPUPIL написа:
nobreak написа:
....идеята ми е да е оптимално като цена и здравина. Не искам проектанти и конструктори, вилата е строена без тях и е удържала на всички земетресения без дори да се напука. Не искам от вас да се подпишете под това, което сте казали, а мнение. Достатъчно сме умни да преценим какво до правим...
Доказано най-евтино и най-стабилно: единични фундаменти със ст. бет колони през 6 метра, отгоре горещо валцован профил за главни греди. Останалото по желание- дървени греди или студено огънати профили.
Съгласен, мога да добавя високопрофилна ламарина за покрива. За здравина и цена са много добре стоманите, но по мое мнение без проектант-конструктор не бива.

Не съм много по железата, но доколкото знам, основният риск е преоразмеряването. При дървените конструкции на практика няма такъв проблем, т.е. не се смятат колко тежат, а само горе-долу колко носят. "Горе-долу", щото качеството на материала е според зависи.

BLUEPUPIL, какво мислиш ти за това? Мен са ме учили, че и асмалък да правиш, трябва да мине през някой инж. Не че мнението на конструктор ще промени драстично цената на стоманената конструкция, ами така, по принцип...
BLUEPUPIL - майстор
schuldiner написа:
но по мое мнение без проектант-конструктор не бива.

Не съм много по железата, но доколкото знам, основният риск е преоразмеряването. При дървените конструкции на практика няма такъв проблем, т.е. не се смятат колко тежат, а само горе-долу колко носят. "Горе-долу", щото качеството на материала е според зависи.

BLUEPUPIL, какво мислиш ти за това? Мен са ме учили, че и асмалък да правиш, трябва да мине през някой инж. Не че мнението на конструктор ще промени драстично цената на стоманената конструкция, ами така, по принцип...
Длъжен съм да потвърдя (етиката го изисква)
,че минимума е поне да има конструктивен проект от квалифициран конструктор. Но е възможно с малко по-висок разход на материал за презапасяване да се получи сигурна конструкция и без твърде детайлно изследване на специфични части от носещите елементи, набедени за най-слаби звена в с-мата, което си е работата на проектанта. Мога да дам следния пример, ще се цитирам: "единични фундаменти със ст. бет колони през 6 метра, отгоре горещо валцован профил за главни греди." Правя допълнението, че в другото направление ст. бет колони е добре да са по-нагъсто, например 3м. е добро решение. Натоварването:1..Ст. бет. колони могат да носят вертикален тавар многократно повече отколкото може да ги натовари едноетажна сграда, за хоризонталния товар от земетръс при уславия ,че: покрива е сравнително лек ; височината на колоните не е повече от 3м. и са армирани с не по-малко от 4бр. N14 и биглите са 8мм от оребрена стомана, разположени по-гъстичко, сечение на колоната 25x25см. би трябвало да е достатъчно, ако колоната е напълнена с ''хубав" бетон и е добре уплътнена. По отношение на горещо валцованата ст. греда, която стъпва върху колоните и е с отвор 5.5м. греда HEA 140 (изчислена за обща устойчивост- общо взето за най-тежкото натоварване, което може да й се случи) съвсем спокойно ще издържи покрив с общо тегло 750кг на м2(в тази цифра трябва да бъде включено отново на кв. метър- собственото тегло на гредата, натоварването най-вече от сняг и теглото на останалата част от покривната конструкция и ако искаме да сме максималисти да прибавим и 100кг на м2 за човек с гребло чистещ снега).========================P.S. В следващият пост съм цитиран и там не мога да прибавя този послепис ,но поне тук да се допълня: Казаното за ст. греда важи за равномерно разпределен товар- демек разстоянието между второстепенните греди или между вертикалните опори, които държат покрива и стъпват върху въпросната греда ни бива да надвишава 1м. ,ако това разстояние е по-голямо вече отиваме към съсредоточен товар и изискванията към гредата се покачват.
Последна промяна от BLUEPUPIL на нед фев 22, 2015 5:06 pm, променено общо 2 пъти.
nobreak - специалист
BLUEPUPIL написа:
schuldiner написа:
но по мое мнение без проектант-конструктор не бива.

Длъжен съм да потвърдя (етиката го изисква)
,че минимума е поне да има конструктивен проект от квалифициран конструктор. Но е възможно с малко по-висок разход на материал за презапасяване да се получи сигурна конструкция и без твърде детайлно изследване на специфични части от носещите елементи, набедени за най-слаби звена в с-мата, което си е работата на проектанта. Мога да дам следния пример, ще се цитирам: "единични фундаменти със ст. бет колони през 6 метра, отгоре горещо валцован профил за главни греди." Правя допълнението, че в другото направление ст. бет колони е добре да са по-нагъсто, например 3м. е добро решение. Натоварването:1..Ст. бет. колони могат да носят вертикален тавар многократно повече отколкото може да ги натовари едноетажна сграда, за хоризонталния товар от земетръс при уславия ,че: покрива е сравнително лек ; височината на колоните не е повече от 3м. и са армирани с не по-малко от 4бр. N14 и биглите са 8мм от оребрена стомана, разположени по-гъстичко, сечение на колоната 25x25см. би трябвало да е достатъчно, ако колоната е напълнена с ''хубав" бетон и е добре уплътнена. По отношение на горещо валцованата ст. греда, която стъпва върху колоните и е с отвор 5.5м. греда HEA 140 (изчислена за обща устойчивост- общо взето за най-тежкото натоварване, което може да й се случи) съвсем спокойно ще издържи покрив с общо тегло 750кг на м2(в тази цифра трябва да бъде включено отново на кв. метър- собственото тегло на гредата, натоварването най-вече от сняг и теглото на останалата част от покривната конструкция и ако искаме да сме максималисти да прибавим и 100кг на м2 за човек с гребло чистещ снега).
За конструктивният проект няма да споря, разбира се никой не трябва да прави нищо такова на своя глава. Дълбоко се съмнявам обаче, че дядо на село /а и не само/ е построил къща с 5 стаи и маза под по голямата и част с обгорени греди, жълта пръс, слама и конски ла*на....като е имал проект от конструктор. Тази къща е на почти 100 години и за разлика от моя апартамент по стените няма пукнатини от земетресения. Около лозето ми е пълно с вилички на 2 етажа без дори да имат и 1 колона, а зидани с тухли и кал, които до сега да бяха паднали....В моя случай говоря за помещение 16-18 м2 на 1 етаж, с покрив от дървени греди и ондулин или битум, няма да бъде нещо кой знае колко тежко. Аз ако можех да си го позволя знам как се прави, но уви в България с работа трудно се пестят пари, за това и гледам оптимално евтиния вариант, но и все пак сигурен.
Този профил HEA 140 тежи около 25 кг/м и ако цената му е около 1,50-1,60 лв/кг, то 12 метра ми е около 450 лв., а дори няма да ми стигне 1 профил.
Предпочитам немонолитното строителство, заради по ниската цена и заради това, че мога аз да си го направя, пък и още повече, че не мисля да правя скици, визи и тем подобни административни, времеви и финансово неизгодни за мен процедури. За това предпочитам нещо от рода на смесена конструкция от стоманени и дървени греди, като дървените са по нагъсто. Предполагам, че като се презапаси малко, няма да има проблем. Пак казвам, не строя къща, а допълнение към виличката ми, че е малко мъничка :)
Фитилчо - майстор
Задължително ли ти е голямото премосдтване без да има колони в помещението- имам предвид средата на помещението
BLUEPUPIL - майстор
nobreak написа:
Предпочитам немонолитното строителство, заради по ниската цена и заради това, че мога аз да си го направя,....
Ако се спреш на дървени или стоманени колони трябва да знаеш, че ще излязат по-скъпо и много трудно се укрепват, защото трябват диагонали. Ако искаш да подпреш покрива върху зидани стени то ширината на зидарията трябва да е 38см. от плътни бет. или керамични тухли и пак отгоре ще трябва да има макар и символичен ст. бет. пояс. По отношение на това, че искаш да работиш сам- аз сам съм бъркал и изливал по една колона на ден. Ако те устройват външни размери 3x6м. спокойно можеш да минеш с 4бр. ст. бет. колони, 2бр. HEA 140 X 6м. и дървени греди с дължина 3м. ,които могат да стъпят направо върху ст. греда без да има местно смачкване, защото ширината и е 14см. Както и да го въртиш по-евтин от този вариант няма да намериш.
bulhomes2 - майстор
Дали няма да стане още по-добре, ако колоните не са в четирите края на постройката, а да речем - 1 метър по-навътре по дългата стена. Така светлия отвор няма да е 6 метра, а 4?

За таванската ми плоча се чудих гредоред ли да е или бетонна. Спомням си, че по груби сметки като цена беше едно и също.

Тема "Въпрос за здравина на конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: