• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
volero - специалист
Да разбирам ли че си за по-скъпите и вероятно по-качествените колектори, ако да кой точна дай мнение за теб са качествени, заслужават си 50-100те лева повече и ще изкарат по дълго време експлатация
LazarGanev - "Велик майстор"
Изборът си го прави всеки, важното е да е информиран. Ако бойлерът ще е 250л - или 2 малки Бош 4000, или 2 Висман, или 2 големи Теси, или 2 големи Езинч, или 3 алуминиеви Езинч. Но зависи и от други фактори - брой членове на семейството, ориентация на покрива, дължина на тръбния път
volero - специалист
Благодаря за отговора точно това исках да чуя от човек с опит! живот и здраве другата седмица системата ще стане реалност, но до тогава може да имам и други въпроси!
volero - специалист
Изникна един въпрос, каква защита се слага на бойлера за прегряване в смисъл механична, клапан на налягането или нещо такова като на обикновените битови бойлери, и ако да къде, защото по принцип се слага на студената но на бойлера който взех 250литров подов монтаж изходите не са от долу, ами отстрани разположени на различна височина и смятам че няма значение къде ще се сложи? И още един въпрос, как да направя защитата против замръзване на бойлера чрез ел. нагревателите, в самото Диференциално управление ли трябва да има такава функция или се слага някакво отделно командване също и за до затопляне в точно определено време до еди си каква температура?
saraneron - специалист
volero написа:
Благодаря за отговора точно това исках да чуя от човек с опит! живот и здраве другата седмица системата ще стане реалност, но до тогава може да имам и други въпроси!
Ако можеш да си позволиш финансово да купиш тези с най-голямата площ!Защо? 1.Системата ДБ не се плаши от неголямо преоразмеряване,това е едно от основниите и предимства а запасът от мощност е голям плюс през не-особенно слънчевите дни! 2.Също така, тогава ако искаш ,можеш да увеличиш ъгълът на колекторите за да работят добре през преходните сезони и през зимата, без това да намали осезаемо летния добив заради запаса от мощност.!3.Конструктивно не е проблем ,лятото да включваш и втората серпентина последователно на соларната за да се натоварят колекторите на максимум,като за целта се предвиди малко по-голям обем на Допълнителният Съд и необходимите комутации по тръбната разводка.Колкото е по-мощна серпентината(2 е повече от 1) ,толкова в по-голям диапазон от температури ще осигориш високо КПД на системата.Идеалният случай е ,когато мощноста от источника се разтоварва оптимално в бойлера, но при соларните системи това не е константа за съжалени!Когато двете температури на топлоносителят и на водата в бойлета се доближат до няколко градуса , КПД можем да кажем ,че клони към 0.Част от този недостатък се компенсира чрез контролерите, които изменят/модулират/скоростта на помпата ,или от ,,умни,, помпи с вграден такъв контролер.Това е добре да се реализира и в твоята система!
turbocharged - специалист
Аз имам два Viessmann Vitosol 100-F с управление и помпена група Viessman. Бойлера е 300 л. Сънсистем. Нямам забележки. Ефективноста е повече от това което съм очаквал.
Нямам база за сравнение колко е ефективен колектор от друга марка, но чисто визуално като качество на сглобката и материалите ми направи впечатление разликата с "по-евтините" марки. Като купувах преди година доста търсих оферти от къде ли не.
По-големите марки правят разни промоции и се получава, че може да вземаш нещо с доказано качество на цена почти равна на колектор създаден за да бъде достъпен.
saraneron - специалист
Хубав колектор но е неподходящ за ДБ СИСТЕМА ЗАЩОТО Е ТИП МЕАНДЪР! Колко градуса вдигаш при слънчев зимен ден?Кой раойон на България си?
turbocharged - специалист
Варна. То си пише. При нас си е доста мъгливо и облачно зимата. Плюс вятър в излишък. Колекторите са на югоизток 45 гр. наклон. Медните тръби са 14 метра. 56 градуса е максимума който съм виждал през февруари.
saraneron - специалист
Кой да чете?! Грубо може да се приеме, че плоските колектори осигуряват 50градуса над околната температура!
volero - специалист
Какви са тези хидравлични връзки на бош4000 имат по евтин заместител, и никой не даде съвет за някакъв клапан за бойлера в смисъл предполагам че не е същия като на битовите?
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: