• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 154
Всички имаме коли, нали ?
Тани - модератор
Ами можеш да попиташ Веско, колко показваше компютъра на колата от Сопот до Троян, при положение, че съм минал прохода Троян-Кърнаре и по завоите съм карал на ниски предавки, а Троян е доста по-високо от Сопот. Не си спомням точно разхода, но беше под 4 :wink:
kuuuuuul - майстор
Сравняваш ван с малка количка :shock: ,но дори и да е верен разхода ако вана ти беше на газ щеше да си много близо до тези стойности (в лева).
hidrazin - майстор
nv952 написа:
....според мен, вместо старите кошници,може да караме нови.Имам предвид,вместо да се дават пари за гориво,не е ли по добре инвестиция в нова кола с нисък разход :?...
Ми първо форума не е тъпия фейсбук.
Второ - в училище не ви ли учат на елементарно математически операции?
Трето - ще ти дам елементарна задача. Ето и условията:
- ново Audi A1 1.6 TDI струва 50 000 лева
- гори 4/100 дизел при цена на дизеловото гориво 2 кинта на литър
- моя дизелак струва 2000 лева
- моя дизелак гори средно 6/100 дизел дето пак струва 2 кинта на литър
- при разлика от 2/100 дизелово гориво с цена 2 кинта на литър, за колко време ще се изплати разликата от 48 000 лева ако карам тъпото Ауди?
За да улесня задачата няма да слагаме в сметката задължителните ПЛАТЕНИ прегледи и обслужване на колата докато е в гаранция.
Нека не слагаме и задължителното доста ВИСОКО каско на колата.
Нека не слагаме и данъците, и също така скъпото ИЗВЪН ГАРАНЦИОННО обслужване на колата.
С интерес ще очаквам да вида сметките ти. :lol:
:partyman:
nv952 - майстор
hidrazin написа:
nv952 написа:
....според мен, вместо старите кошници,може да караме нови.Имам предвид,вместо да се дават пари за гориво,не е ли по добре инвестиция в нова кола с нисък разход :?...
Ми първо форума не е тъпия фейсбук.
Второ - в училище не ви ли учат на елементарно математически операции?
Трето - ще ти дам елементарна задача. Ето и условията:
- ново Audi A1 1.6 TDI струва 50 000 лева
- гори 4/100 дизел при цена на дизеловото гориво 2 кинта на литър
- моя дизелак струва 2000 лева
- моя дизелак гори средно 6/100 дизел дето пак струва 2 кинта на литър
- при разлика от 2/100 дизелово гориво с цена 2 кинта на литър, за колко време ще се изплати разликата от 48 000 лева ако карам тъпото Ауди?
За да улесня задачата няма да слагаме в сметката задължителните ПЛАТЕНИ прегледи и обслужване на колата докато е в гаранция.
Нека не слагаме и задължителното доста ВИСОКО каско на колата.
Нека не слагаме и данъците, и също така скъпото ИЗВЪН ГАРАНЦИОННО обслужване на колата.
С интерес ще очаквам да вида сметките ти. :lol:
Не схващам ,кво общо има фейсбуко ама нищо.
А къде видя че става въпрос за ново ауди.Това от обявата е 33 000 :?:
И що така лошо към аудито....ти кво караш ако не е тайна :?
Ако минаваш много хиляди километри на година би могло да се изплати.
пп Утре ще я решаваме тая дилема.Лека нощ Хидра :drinkers:
hidrazin - майстор
nv952 написа:
...А къде видя че става въпрос за ново ауди.Това от обявата е 33 000 :?: ...
А ти въобще помниш ли какво си писал преди час и половина? :?:
nv952 написа:
...не е ли по добре инвестиция в нова кола с нисък разход :?:...
Ами той човеко толкоз си може!
Очаквам да покажеш какво си сметнал по зададените изходни данни от предния ми пост.
Елементарни са за ученик във втори курс, на някакво си средно училище от общ характер.
nv952 - майстор
Ок.Грешно съм се изразил.Под "нова" имах предвид колата от обявата,сега изясни ли ти се?
пп Ето ти я сметката. :)
За да ти се изплатят 48 бона трябва да минеш 1 200 000 км...и трябва да заредиш 24 000 литра.
(сметката е при цена 2лв на литър и среден разход 2 на 100км)
Дано си доволен сега. :-D
hidrazin - майстор
nv952 написа:
Ок.Грешно съм се изразил.Под "нова" имах предвид колата от обявата,сега изясни ли ти се?
На мен ми я пределно ясно. Въпросът е дали на теб ти се изясни колко .... въпрос си постнал?
И след като се натискаш, ще поискам да направиш втора сметка.
При същите условия, като само промениш цената на колата от 50 000 лева на 33 000 лева.
После и сам направи извод кое е за предпочитане - нова кола с разход 4/100 или втора ръка с разход 6/100.
Chefo77 - майстор
На теория по-новите автомобили са по-икономични и това е комбинация от двигател, скоростна кутия, различни електронни системи и т.н. Респективно, по пътя на логиката, е по-икономично да се кара по-нов автомобил.
Обаааче. Обаче. Както намекна Хидразин, стойността на един автомобил не е само в разхода на гориво. Аутобилд (и не само те) използват един термин - цена на километър. В тази цена се включват разходите за 4 години и, да речем, 60 000 км. И се смятат ВСИЧКИ параметри - гориво, застраховки и данъци, консумативи, и не на последно място - цената на автомобил при закупуване и прогнозна стойност при продажба. И като сметнат всиииички разходи и приходи, разделят сумата на изминатите километри и получават стойност на километър. В повечето случаи цената идва над лев на километър.
Съпоставени с нашите 10-15-20 годишни автомобили, много новите не са изгодни, даже хич. На теб как ти се вижда, ако караш 10 000 км на година, да даваш 10 000 за колата - гориво, ремонти, данъци и застраховки? Ще дам пример с Ровър-а, който съм закупил преди 5 години за 3400, в момента мога да му взема веднага 2500 без добавените екстри, навил съм 60 000 км и съм налял в него не повече от ... да речем 5 000. Разход средно 6.5/100. 3900 литра х 2.20 (средна цена) = 8580 + 5000 + 900 = 14480 или 24 стотинки на километър. И той не е по-лош като автомобил от такъв същия клас на 5 години. Само като се замислиш, че това Ауди след 5 години ще струва 20-ина 000, колко точно по-изгодно е да гори под 4 литра? Като имаш предвид, че само данъка му е почти 500 лева на година.
Така че - разковничето не е само в разхода на гориво :wink:

EDIT: Коригирах цифрите, че вместо с 60 съм смятал разхода за 50 000 км.
Последна промяна от Chefo77 на нед фев 22, 2015 2:43 am, променено общо 1 път.
nv952 - майстор
hidrazin написа:
nv952 написа:
На мен ми я пределно ясно. Въпросът е дали на теб ти се изясни колко .... въпрос си постнал?
И след като се натискаш, ще поискам да направиш втора сметка.
При същите условия, като само промениш цената на колата от 50 000 лева на 33 000 лева.
После и сам направи извод кое е за предпочитане - нова кола с разход 4/100 или втора ръка с разход 6/100.
Последният ми пост със сметки...
33 000 лв делим на 2лв (цената на 1л дизел)= 16 500л
16 500 делим на 2л (разхода на 100км)=8 250л
8 250 по 100 = 825 000 км.
hidrazin - майстор
Ееее... Признавам! Абе Chefo77 беше дота по-точен и изчерпателен с отговора. :)
И към nv952 - къде е извода кое е по-изгодно да караш?
Между другото сметките ти от последния пост не са вени.
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 154

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: