Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Мисля, че от 42 на 40 - на първа степен. Върнах ги на заводските но и леко притворих клапата на комина. Но после реших, че трябва да намаля мощността малко и сега се наложи още да намаля. Все още го наблюдавам, защото в дългосрочен аспект може да се натрупва мъничка грешка и да се прояви след няколко часа.
alex_serviz - специалист
Следвайки примера на maistora1965 взех две чувалчета пресяти ( ситни ) въглища, с цел да ги смесвам със слънчогледовите пелети. На пръв прочит не ми хареса резултата от получената смес ( на 1 кофа сл. пелети - една малка лопатка въглища ) :cry: . Наложи се доста да вдигна въздуха, днес като чистих котела имаше значително повече мизерии по него. Та смятам смесването като неперспективно, за мен. Останалите 1 и 1/2 чувалчета въглища смятам да пробвам като самостоятелно ( несмесено ) гориво, но след края на активния отоплителен сезон...
filmatoplo - майстор
Отделно от мнението на колега, за три седмици тест със слънчогледови пелети стигам до извода за мене -не е желателно да се горят слънчогледови пелети, прекалено много пепел, бял налеп по котела, задръства се всеки ден и ако не дежуриш там да чистиш или гаси или пуши. Който и да ме опреква не се сърдя всеки сам да си преценя, горелката ги гори, но не ми отърва мизерията.
filmatoplo - майстор
Някой питаше за кои стайни термостати ползвам с горелките, ползвам марка Салус RT500RF безжичен, работи добре, и се настройва лесно.
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз пък обратно - купих си 3 биг бега по 700кг слънчоглед, единия вече го изгорих и съм си доволен, мисля да продължавам. Къде са 150лв, къде са 450лв, сега зимата. Вече и за 300лв не ме блазнят дървесни. Вярно разходът е малко повече, има доста пепел в пепелника, има полепнал прах по котела, но пада лесно. Котелът ощене съм го чистил основно, само пепелника. Два пъти седмично изхвърлям по 1 непълна кофа - работа за 2 минути. Без да искам забравих да почистя цяла седмица и ето резултата (не правете това в къщи :) ):

Прикачен файл

IMAG0421.jpg
alex_serviz - специалист
Бях писал и преди за слънчогледовите пелети при мен: Специално тази година съм доволен. Наистина правят много повече пепел, особено, като преградих бункера, пепелника се смали. Но грижите ми са общо взето - сутрин и вечер изхвърлям само чекмеджето с пепелта ( работа за 2 мин. ), вечер допълвам бункера с пелети ( за всеки случай, въпреки, че обема му е по приблизителни изчисления 100 кг. ), работа за 10 мин. И на края в един от почивните дни чистя котела и изстъргвам налепите от огнището. Тук вече си губя по час, час и нещо :evil: . Ако съм ангажиран спокойно мога да пропусна котела за една седмица ( огнището, обаче не пропускам, но там са 10-тина минути ).
При продължителна работа на 3-та ст., в радиаторите ми е вдигало и 72 градуса.
В крайна сметка при цена на половината от дървесните пелети ( поне при нас ), за сега съм си доволен.
Ако попадне нещо друго по-изгодно като цена и/или като значително по-малък ангажимент от моя страна ще се възползвам :?.
Търсенето продължава...
filmatoplo - майстор
Забравих да кажа че котела с който се горяха слънчогледовите пелети е турски чугунак, от скарата до ръба на горелката 10-12 см затова задръства бързо, не може да изкара нощта -вечер угасва. Налепа също става бързо. Затова не стават при този котел.
LazarGanev - "Велик майстор"
А, така съм съгласен. Това беше една от причините да сменя котела
filmatoplo - майстор
Утре ще разбера как ще е положението с котел Дакон 16 ,ако не ревне клиента, ама пелетите той си ги купи, дано е взел по малко, оти ще ми звъни телефона. :wink:Не искам заради пелети да се компрометира горелката, що ми трябваше да споменавам тия пелети.
alex_serviz - специалист
По твой тертип му сложи и една ламарина в бункера ( ако не си му сложил вече, де! ).

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: