• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
Energyx написа:
Най-малките пластинчати топлообменници започват от 200-300 лв. нагоре, т.е. цената им става съпоставима с тази на бойлер със серпентина. Също така, топлообменник на водопроводна вода постепенно хваща котлен камък и КПД-то почва да пада. Ако целта е да се избегне покупката на болер със серпентина за слънчевите панели-не си струва.
Ами не е само това. Котелното е малко и нямам място за втори голям бойлер само за солара (4-ма човека сме). Както го разбирам, общо взето е все същата схема - дали е изпълнена с нов 80л. със серпентина или с ТО. Чета, че ТО е по-ефективен, а и не е нужно да изхвърлям работещ, малко-употребяван бойлер. А после, като се скапе, връзвам ТО директно на 200л.

Предполагам ТО може да се чисти?
filmatoplo написа:
Имам няколко слънчеви инсталации изградени със пластинчати топлообменници -резултата е по добър от серпентина.
[виж 12-ти коментар]
Evgeniy - майстор
Ами не е същото дали ще топлиш 80 или 200 л. за 4 човека...

Ако е сам да си правиш по- евтини неща, аз бих направил Дрейн-Бек система на серпентината на 200 литровия бойлер. Така само през една серпентина ще въртиш или колекторната или котелната вода, зависи коя е по- топла. При мен такова изпълнение работи вече 3-4 години.

P.S. Сега се замислих, че с тези 4 етажа ще се получи доста налягане в партера и дрейн бек съда трябва да изолиран на тавана. Но не е невъзмоно според мен.
lov - майстор
Лично мнение но мисля че се вкарваш в страшно приключение. Финансовата страна я оставям на страна макар че допълнителната арматура съвсем няма да ти излезе евтино а и ако купуваш и топлообменник стават нещата още по дебели.
По направената схема би ли обяснил как ще регулираш дебита от солара през двата бойлера. По близкия по системата ще дърпа винаги повече. Да не говорим че трябва да е свързана и със добитата и вкарана топлина във всеки един от двата. И после на изходите от двата към баните ще върви каквото дойде или ще трябва някой постоянно да врътка кранчетата. :)
Това си е направо ''Капан за мишки'' :-D
MamaMy - майстор
И това превъртане през бойлера и ТО ми е много мътно. Нали помпа 2 ще засмуква от топлата вода и ще вкарва в студената. Е тя като се затопли от ТО тая вода ще тича все нагоре и ще излиза пак тя. Реално обема на бойлера ще седи все студен. По-добре да работи в противоток. Да смуче от студената и да вкарва в топлата. Така топлата остава горе, а засмуканата и стоплена дори и да не е с достатъчна температура ще влезе отгоре и ще се установи на нивото на което е затоплен бойлера. Но пък при консумация на вода ще трябва да се изключва помпата защото ще набутва студената вода в топлия изход.
viewtopic.php?p=276671#p276671
Най-читав вариант е да се монтира на фланеца на бойлера втори студен изход и помпата да върти между двата студени :?
alx359 - специалист
Evgeniy написа:
Е тя идеята е 80л бойлера никога да не е студен. Нагласяш си термостата на 60* примерно. Когато 200л е на 70* малкия никога не се включва. Той се включва само, ако входящата му е под 60* или за да компесира нощните загуби. И винаги си стои на 60*.
Разбирам, но нужно ли е наистина това, да гори още един реотан (вечер)? Не става ли същата схема на 2v6 - но разменяйки бойлерите? Бойлер 80л. няма да се пуска, а ще е нещо като буферен.

Прикачен файл

2boilers_2v6-inv.jpg
2v6 - разменени бойлери
2boilers_2v6-inv.jpg (35.84 KиБ) Видяна 1844 пъти
Andri01 - майстор
Какъв е алгоритъма на управление на П2 и кой го осъществява?Кое спира студената вода,да не мине в тракта на горещатата?
Evgeniy - майстор
Бе то става да ги размениш, ама се губи смисъла. Колко безплатна енергия от СК ще събереш в 80 литра за 4 човека?

Андро, според мен дори и да мине студена вода през ТО, тя ще си отнеме енергията от СК и в крайна сметка тази енергия остава в системата.
alx359 - специалист
Evgeniy написа:
Бе то става да ги размениш, ама се губи смисъла. Колко безплатна енергия от СК ще събереш в 80 литра за 4 човека?
Ахаа, разбирам. Значи единственият шанс да обединия истински двата бойлера по тази схема е да сложа автоматика (4-пътен вентил?) м/у изхода топла 200л и обратнния кръг на П2? Ако да, става солено...
Evgeniy - майстор
Drain-Back също е опция и то без скъпи неща.
alx359 - специалист
Evgeniy написа:
Drain-Back също е опция и то без скъпи неща.
Да, да, ще прочета непременно. Просто исках да достигна в ъкъла си до ограниченията на този подход (за моята конфигурация де). Благодаря!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "[Проект] Система от 2 обикновени бойлера - 2 източника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: