Ел. инструментите. Консумативи.
radius - майстор
Гледах в темата на Фитилчо, как си затопля електродите във фурната. Имам почти пълна кутия Вежен на 2-2.5г. и ми се струва, че доста пръскат и пукат. Дали ще има ефект да ги суша?
Разполагам с фурна, има и вентилатор. Как е най-добре да ги обработя, на колко градуса и колко време?
Фитилчо - майстор
Мечо пух

Сложи ги на 250 града да стоят няколко часа.

Имай предвид, че топли работят най добре.

Имай и още предвид, че Вежен си е Вежен :lol:
gogo7777 - майстор
Не суши безпричинно електродите. За да се подлагат на сушене е необходимо видимо да са влажни или в редки случаи, касаещи технологията на заваряване. Ако все пак ще ги сушиш, то слагай толкова електроди, колкото смяташ да уползотвориш. След сушене обмазката на електродите е склонна да абсорбира повече влага и електрода след време става негоден. Рутиловите електроди са малко капризни от към загряване и не е желателно да им се превишава температурата при сушене (на кутиите пише каква е максималната допустима). Аз лично препоръчвам, рутилов електрод изобщо да не се подлага на сушене. Ако някак са се навлажнили, достатъчно е да преседят на стайна температура или на открито под слънцето :)
radius - майстор
Мерси за отговорите. Ще внимавам със сушенето, ще пробвам на 2-3 електрода и ако има разлика ще суша и другите преди работа.
Просто всеки пише стари електроди това-онова и аз реших, че те са ми криви.
Avas_co - майстор
Преди време(май към 2 години) бях намерил в избата на баща ми към половин кутия вежен 3,25 мм.
Баща ми не заварява, даже гледа много да не се доближава до електрожени и ъглошлайф, нищо че се занимава с техника цял живот.
Та в тая връзка си правя сметката, че тия електроди са сигурно на над 25 години, че това е единственото събитие, за което се сещам, че може да се е наложило да има нужда от елжен в къщи.
Горе -долу по същото време в печката на дядо ми( печка на дърва и въглища с фурна, е там бяха електродите. С дядката са ми падали зъбите как заварява и реже с дъртия елтос на тия години, на които е, но и човека си е бил хиляда години главен механик на едно АПКА и до не отдавна още го гонеха при проблеми, само да давал "акъл" ) намерих около кутия 3,25 и 4 мм. електроди, ами и едните и другите си ги изгорих с кеф и си бачкаха даже мисля по-добре от тия вежени с жълтата кутия, който продават сега.
А, и едните и другите не съм ги сушил и ...
Но, като цяло вежен, сега си перкам с нордче и си свирукам.
MamaMy - майстор
За който работи много, предполагам е оправдано да има сушилня под ръка

Изображение
agj - майстор
radius написа:
Мерси за отговорите. Ще внимавам със сушенето, ще пробвам на 2-3 електрода и ако има разлика ще суша и другите преди работа.
Просто всеки пише стари електроди това-онова и аз реших, че те са ми криви.
Ако ползваш инвертор, първо погледни на каква полярост работиш, може и тя да ти е крива ! :wink:
radius - майстор
Електрода е на минус, както си пише.

Тема "Сушене на стари електроди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: