• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Здравейте. Вече почти година съм във вихъра на ремонтите (ремонтирам със собствени сили и с малко помощ от страна на баща ми) и най-сетне се реших да публикувам тази тема. Тъй като става въпрос за апартамент в панелна сграда от най-разпространената в София серия Бс-69-Сф, се надявам темата да бъде в помощ на други потребители на форума, които ще се сблъскат с ремонт в апартамент в сграда от тази серия и биха искали да разберат разположението на различните инсталации, което ще се опитам да илюстрирам със снимки.

И така, семейният ни апартамент е тристаен в секция тип 312 в панелна сграда от първия период на приложение на Бс-69-Сф (1972-76 г.). Построена е през 1976 и довършена през 1977 г., откогато апартаментът се обитава. Ето разпределението:
Изображение
Първият и последен що-годе основен ремонт на жилището е правен през 1980-81 г., т. е. преди 35 години, и поради това в последните години нещата започнаха да се скапват едно по едно и най-сетне дойдох до идеята за основен ремонт на зоните с най-много проблеми - санитарните помещения, кухнята и коридора с подмяна на инсталациите.

1. Електроинсталация
Електроинсталацията е двупроводна, решена с мостови проводници, положени в подовата замазка, която е дебела около 5 см, а по стените – в PVC тръби.
Имайте предвид, че в подовата замазка се намират и кабелите за осветлението на съседа Ви отдолу, така че с къртенето трябва много да се внимава (те би трябвало да са в тръби и да се разпознават лесно, но все пак имайте едно наум).
Апартаментното табло се намира горе вдясно над входната врата и е с четири предпазителя с надписи съответно "Осветление", "Бойлер", "Ус. контакти" и "Кухня". От таблото до пода кабелите са положени в специален шлиц в стенния панел, широк около 14 см, на разстояние от касата на вратата около 8 см. В този шлиц се намират също така и конзолните кутии за единия ключ за осветлението на голямото антре и за бутона за стълбищното осветление. Оттам минава също и телефонният чифт и кабелите за домофонната инсталация. Всички кабели са хванати с гипс през около 30 см и са замазани с вароциментова мазилка.
Това е схема на фабричното изпълнение на електроинсталацията (без кръга на осветлението). Цветовете обозначават, както следва:
- червено – кръг "Ус. контакти" (ПВВ-МБ1 2х2,5 мм2, свързан "на пръстен" с двата си края в таблото);
- синьо – кръг "Бойлер" (ПВВ-МБ1 2х2,5 мм2);
- зелено – кръг "Кухня" (ПВВ-МБ1 2х4 мм2).
Местата на контактните излази са отбелязани в черно, ако са контакти колонен тип, разположени до пода, и в жълто, ако са класически тип в конзоли на стената.
Изображение

Ето и схема на положената в пода част от кабелите за осветлението. До таблото стигат три кабела ПВВ-МБ1 2х1,5 мм2 – един за хола, втори за голямото антре и трети за останалите помещения, който завършва в разклонителна кутия, разположена в кухнята зад вратата, близо до пода. От тази кутия тръгва разводката за кухнята, малкото антре, тоалетната и двете стаи.
Изображение
А това е схема на новата инсталация. Тя е трипроводна, с отделни кръгове за контактите във всяка стая. Цветовете на схемата обозначават, както следва:
- червено, жълто, зелено и розово – кръговете съответно за хола, двете стаи и коридор плюс кухня (ПВВ-МБ1 3х2,5 мм2)
- синьо – кръг за банята (ПВВ-МБ1 3х2,5 мм2 до найденкировско бойлерно табло с два ключа и контакт за управление на уредите в банята; кабелната разводка до тях не е показана);
- бяло – кръг на контакти за кухненски уреди (ПВВ-МБ1 3х4 мм2 до разклонителна кутия в кухнята; след нея – кабелна разводка с ПВВ-МБ1 3х2,5 мм2 в стените, която не е показана);
- черно – два кръга за евентуални бъдещи бойлери (ПВВ-МБ1 3х4 мм2), които засега ще оставя в таблото несвързани;
- лилаво – кръг за печка (СВТ 3х4мм2, положен в тръба);
- масленозелено – допълнително осветление за килера, защото оригинално не е предвидено такова (ПВВ-МБ1 2х1,5 мм2).
Изображение

В таблото, както се полага, разделих PE от N и поставих четири ДТЗ – една за червения и жълтия кръг, една за зеления и розовия, една за белия и лилавия и една за синия. Ако някога се наложи двата черни кръга да бъдат свързани, има възможност за поставяне на още две ДТЗ. Все още червеният и жълтият кръг не са свързани. Останалите работят.

Ето снимки от къртенето на старата инсталация в коридора:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

2. ВиК
ВиК инсталацията е изпълнена по класическия начин за онова време – водопроводът - със стоманени поцинковани тръби, а канализацията – с PVC. Тъй като апартаментът е тристаен, вертикалните щрангове са два – един за кухнята и тоалетната и един за банята.
Разположението на канализационните тръби по пода на тоалетната:
Изображение
Заустването във вертикалната тръба:
Изображение
Канализационната разводка в пода на банята:
Изображение
Забележка: Така изглежда канализацията на всички бани в сгради Бс-69-Сф, построени в периода 1973-83 г. В началните години (1972-73) шахтата с вертикалните щрангове има друго разположение и разводката трябва да е малко по-различна. След 1983 г. баните се изпълняват като обемни санитарни кабини и също имат друго разположение на инсталациите. Дали сградата е построена преди или след 1983 г., може да се познае много лесно – в построените след 1983 г. сгради вертикалните щрангове са достъпни откъм коридора посредством врата.

И тъй, след описанието минаваме към същинската част - снимките от ремонта.
Кухнята в началото на къртенето:
Изображение

Тоалетната преди ремонта:
Изображение

Тоалетната след къртенето:
Изображение
Изображение
Изображение

Кухнята след къртенето:
Изображение

Новият водопровод в тоалетната и кухнята:
Изображение
Изображение
Изображение

Новата канализация в тоалетната:
Изображение

Полагане на новата електроинсталация в коридора и в кухнята:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Разклонителната кутия за кухненските контакти:
Изображение

Подвеждане на първия ред фаянс в кухнята:
Изображение
Изображение
Изображение

Същото в тоалетната:
Изображение
Изображение
Изображение

Уморих се. Тия дни ще пиша пак. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Евала, че го описваш!
Успех с ремонта!
nv952 - майстор
n_a написа:
Евала, че го описваш!
+1
Най ме изкефиха клемите Ваго. :2thumbs:
Обаче имам 1 въпрос....гледам имаш един контакт който е монтиран на стената,не мислиш ли че тези с конзолната кутия са по добър вариант?
Като остарееш ще ти е трудно да се навеждаш толкова ниско :lol:
Шегувам се!Успех и ще следя темата. :)
crez - майстор
"вертикалните щрангове са два – един за кухнята и тоалетната и един за банята."И тъй си разбивал,защо не остави един водомер,сега ще имаш два. Трябваше да захраниш банята от щранга на кухнята по пода в замазката.
n_a написа:
Евала, че го описваш!
Успех с ремонта!
Благодаря, старая се да бъда полезен някак. :)
crez написа:
"вертикалните щрангове са два – един за кухнята и тоалетната и един за банята."И тъй си разбивал,защо не остави един водомер,сега ще имаш два. Трябваше да захраниш банята от щранга на кухнята по пода в замазката.
Смятам, че това щеше да бъде излишно упражнение. Водомерите така и така си ги има – нищо нямаше да икономисам с това, само къртене на поразия. Плюс това при евентуална повреда по единия водопровод жилището няма да остане без вода.
nv952 написа:
Обаче имам 1 въпрос....гледам имаш един контакт който е монтиран на стената,не мислиш ли че тези с конзолната кутия са по добър вариант?
Предпочетох колонни контакти, защото се монтират по-лесно и без толкова къртене. Въобще гледах всякак да минимизирам къртенето, особено по носещи стени. Освен това изпълнението с колонни контакти ми даде възможност за по-голяма сигурност да не прекъсвам основната линия. В мястото на разклонението кабелът само е заголен, без да е прекъснат. Така смятам да изпълня и останалите контакти, които все още не са обхванати от новата инсталация.
nv952 написа:
Най ме изкефиха клемите Ваго. :2thumbs:
Използвал съм Ваго във всички разклонителни кутии, включително и в тази за осветлението, която се наложи да ремонтирам, тъй като в хода на къртенето засегнах входящия кабел и трябваше да го подменя.
Ето фабричното изпълнение на въпросната разклонителна кутия:
Изображение
Ето я след ремонта:
Изображение
Не се предоверявайте на цветовите означения на проводниците във фабричната инсталация. В кръговете на контактите нещата, общо взето, бяха наред (според тогавашните стандарти синьо – L, бяло – PEN), но при осветлението кабелите имат червена и синя маркировка и при монтажа са ги навързали, както им е харесало.
Имайте предвид също, че ПВЦ-тръбите, заложени в стенните панели, не са строго вертикални и имат доста извивки. Ето например как минават тръбите за осветлението и за контакта при вратата в кухнята при фабричната инсталация (забравих да снимам преди демонтажа и затова използвам снимка, направена след полагането на новата инсталация):
Изображение

Продължавам със снимки от полагането на плочките в кухнята и тоалетната.
Налепеният фаянс в кухнята с поставените вече и работещи контакти:
Изображение
Изображение
Подът в различни етапи на завършеност :) :
Изображение
Изображение
Изображение
Лепене на фаянса в тоалетната:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Тъй като предвидих окачен таван, се наложи да смъкна вентилационния отвор с десетина сантиметра надолу.
Изображение

Тук кабелът е за огледало с осветление:
Изображение

Тук вече и подът е налепен и съм фугирал:
Изображение

Монтираният вентилатор и окаченият таван с луна IP44:
Изображение

Кабелната разводка над тавана с разклонителна кутия и трансформатор за огледалото:
Изображение

Ето я и вече завършената тоалетна с монтираните прибори:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Навсякъде съм използвал само български батерии. Моноблоковете, както и бидето в банята, което ще публикувам по-нататък, също са български.
dobcho_vn - специалист
Понеже и на мен ми предстои същия ремонт, да те питам не става ли много тясно в тоалетната като сложиш моноблока и мивката?
galin56 - специалист
Абе тясно, не тясно по-добре с тях. Варианта без тях не го обмислях дълго :lol: :lol:
Ето как стана при мен

Прикачен файл

SL371492220.jpg
SL371492220.jpg (105.26 KиБ) Видяна 12470 пъти
nv952 - майстор
:?
При вас баня и тоалетна е заедно,нали?
И на двамата ми изглежда тясно...
Нашата панелка е с отделна баня и отделна тоалетна. :wink:
Иначе за снимката на автора не беше ли по добре да сложиш кенефа до мивката?Според мен би било по широко..ама все пак друго е от снимка..друго на живо. :)
пп ....Ясно..станало ти е тясно защото си сложил и мивка вътре. :)
На мен не ми е тясно. Определено не е широко, но и тясно не мога да кажа, че е. Е, като седна, коляното ми опира в шкафа, но все пак съм висок 1,90. :)
nv952 - майстор
alpha_adversativum написа:
но все пак съм висок 1,90. :)
Ммм..даа Знам какво е.И аз съм почти толкова (без 1 см).
По трудно е в колата...нали някой кошници не могат да ми се регулират воланите...почва едно въртете докато изляза.
Ама кво да прая,че съм станал висок :-D
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на тристаен панелен апартамент Бс-69-Сф" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: