Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Balabanov - специалист
Принципно а-синхронен е по-добре спор в това няма, но много зависи на какво ще попаднеш. Визирах Крес защото за него има всичко (статор, ротор, колектор) а все пак Крес е някакво име а при китайските не се знае какво ще дойде (котка в чувал)
Иначе за около 2000лв може да се вземе много хубав А-синхронен шпиндел.
А вижте какво предлагат за Крес:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=bFod8rs3QYE[/youtube]
pulsar - специалист
Като става въпроса за асинхронен шпиндел, какво ще кажете за тези с въздушното охлаждане?
Дали е също толкова шумен колкото един КРЕС 1050W.
MrMurdjo - майстор
И с въздушно да е, асинхронният пак е по-тих. От време на време имам допир с един 3.3 кВт с въздушно охлаждане и си е направо тих.
Аз пък продължавам с марката "Спарки". Монтирал съм сега MKL710CE. След едни първоначални проблеми с пукане на конуса на цанговия патронник, проблема го ликвидирах и си работи. По-тиха е от предишното Спарки. Голямото предимство - има всички резервни части, можеш да се сглобиш цяла машина направо и цените им са добри. Значително по-добре от MK550Е (късата), пълновълновата електроника, макар и мудна за тези цели, общо взето крепи оборотите. 90 вата отгоре също се усещат, а дългата шийка с отделно вретено и два лагера с база между тях намали вибрациите заради двуточковото закрепване.
Сега предстои да пробвам от новата серия MKL800CES (чини ми се, че електрониката й е с тахогенератор), но се наложи да направя нови стойки, този път универсално решение, да мога бързо да слагам и свалям и трите модела :)
pulsar - специалист
Първоначално и аз се бях спрял на ''Спарки'' MK550Е и установих, че имаше аксиален луфт на вала, затова се отказах от него, при това говорим за чисто нов от магазин за ел.инструменти. Интересно ми е да споделиш до каква степен си го товарил като времетраене да работи без почивка?
MrMurdjo - майстор
Луфтът се обира общо взето. Тези инструменти не са проектирани за шпиндели, а за работа от ръка или монтирани стационарно, но за по-груба работа. Затова и не може да има големи претенции към тях. Покрай спукването на конусната стена говорих с главния конструктор на Спарки и му казах какво е моето решение на проблема - една челна фаска от порядъка на 0.5-0.6 мм - вече работи около месец без спукване. От своя страна той ми каза, че са променили и температурната обработка след моята информация. То явно, когато се работи на ръка, биене от 3 десети едва ли някой ще го забележи :). Подхвърлих му идеята на базата на някоя от тези (с дългите шийки) да пуснат модификация за шпиндел за CNC машинки с по-голяма прецизност. Да видим дали ще хване дикиш :)
Иначе МК550Е го тормозих около 4 години, като е работило без прекъсване до 4 часа. Но често сменях лагери, а там избиването и набиването иска скоби и приспособления. И четките също. Накрая му изби намотка на ротора, а и аз вече си бях набелязал другия модел.
Новата 800 ватова има друга електроника, която в момента ми създаде проблем и не мога да я пробвам - има вградена защита от случайно включване - примерно ако спре тока и ключът е останал във включено положение, не тръгва, когато дойде отново тока. Това ми пречи да я пускам автоматично, но ще му намеря решение.
Ако въобще се търси по-евтино решение, като Спарки, шлифовалката с дългата шийка е по-доброто решение, независимо от коя разновидност. Главно заради самостоятелното вретено и разтоварените лагери на мотора. Аксиалните луфтове се обират с подлагане на тънки шайбички. Сам си ги режа от тънък стъклотекстолит :)
dobrinski - специалист
Като си говорим за шпиндели да споделя и моя опит с Крес 1050. На около 250 часа работа му свършват четките. Честно казано мислех, че повече ще карат. Явно са достатъчно меки и пазят колектора.
pulsar - специалист
Да се похваля с днешната си придобивка и да покажа къде ще бъде монтирана. Мощността на Makita е 710w, 10000-30000 оборота с алуминиев корпус и пристигна с цанги 6 и 8мм. Бях предвидил един BOSCH, който е 500w но все още не е фрезовал, че не съм готов с машината.

Прикачен файл

DSC01285.jpg
DSC01285.jpg (102.46 KиБ) Видяна 3353 пъти

Прикачен файл

DSC01278.jpg
DSC01278.jpg (99.9 KиБ) Видяна 3353 пъти

Прикачен файл

DSC01276.jpg
DSC01276.jpg (107.32 KиБ) Видяна 3353 пъти

Прикачен файл

DSC01273.jpg
DSC01273.jpg (104.56 KиБ) Видяна 3353 пъти
Последна промяна от pulsar на пет фев 27, 2015 10:43 pm, променено общо 1 път.
pulsar - специалист
Още малко снимки на машинката.

Прикачен файл

DSC01284.jpg
DSC01284.jpg (105.66 KиБ) Видяна 3330 пъти

Прикачен файл

DSC01288.jpg

Прикачен файл

DSC01281.jpg
DSC01281.jpg (112.14 KиБ) Видяна 3330 пъти
pulsar - специалист
Разполагам с трансформатор 250w, който смятам да пренавия вторичната намотка за 30-35v и да изкарам 42-49v след греца и кондензаторите. Та тези 250w дали ще са достатъчни да въртят примерно 3 броя стъпкови мотора 60BYGH301B, намотките на които са свързани в паралел за ток 4,2А?
bdimov - специалист
pulsar написа:
Разполагам с трансформатор 250w, който смятам да пренавия вторичната намотка за 30-35v и да изкарам 42-49v след греца и кондензаторите. Та тези 250w дали ще са достатъчни да въртят примерно 3 броя стъпкови мотора 60BYGH301B, намотките на които са свързани в паралел за ток 4,2А?
Мисля че ще е слабичък. Ако върти максимум два от моторите едновременно може и да устиска но ще е на лимита. Прави груба сметка 50 волта по 4А мотор по 3бр. са 12Ах50волта отиваш на 600 вата траф. Аз съм с траф. 450 вата и ми вади 45 волта след греца и няма проблем.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: