• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stiv1961 - майстор
stilian20 написа:
Айде и аз да се включа и в тази тема
Миналата година си направих 5 спирали по 100 метра за басейна ми който е около 20 кубика
вършат страхотна работа надминаха очакванията ми. Ще потърся снимки да кача след малко.
Моя е 10-11 кубика пък и началната температура на водата е висока, тъй че мисля със 100 м да постигна резултат. Давай снимките, чакам с нетърпение :)
zmiori, отказвам се от тая гофра, и аз видях, че не става.
radius - майстор
Тия гофри, според мен са леш за едно лято. От слънцето стават крехки. Ако държиш на ПЕ тръба според мен е по-добре да е по-тънка (напр. 20мм) пък по-дълга. И никакви колена, както е навита на руло, я преоформяш на спирала в една равнина. Самозасенчването няма да е голямо, а е проста системата.
filmatoplo - майстор
намери най евтините турски ппр фитинги и си готов, колектор може да направиш вместо меандър, за целта титрябват 38 тройника и 2 колена. нали разбра - от двете страни са запоени 2 клектора от по 20 фитинга запоени една за друга, и тръбите са хоризонтално поставени, в единия край подаваш от отсреща излиза. даноразбра, виж колко струва една ппр тетка фи-32.
stilian20 - специалист
Според мен реденето на тръбата не трябва да е плътно намалява се нагревната и площ.
Тръбите който съм ползвал са 20мм за спиралите и 32мм(може и да са 25 забравил съм) за тяхното захранване.
Грешката която направих е да ги хвана със свински опашки но това имах :lol:

Прикачен файл

2.jpg снимката е от април месец

Прикачен файл

1.jpg

Прикачен файл

3.jpg вече са 5
stilian20 - специалист
дебитът на помпата когато серпентините бяха 4 беше 2кубика
с петте не съм го мерил но може би е по голям
stiv1961 - майстор
Браво, хареса ми. Сещаш ли се колко е диаметъра на една готова спирала със 100 м ф20 и от къде си купил термометрите?
zmiori - специалист
Вместо свински опашки трябва да ползваш технически конец или инженерно влакно с бакърен произход.
filmatoplo - майстор
180 -200 см като гледам.аз като правя професионално слагам панели 50%площ от площа на водното огледало.
stilian20 - специалист
Филма ги е оцелил 2м са тачките а спиралата е около 1,8м

и аз за това влакно си мисля (инженерно влакно с бакърен произход), ама както не живея дам да не тръгнат да се търкалят пред някой бледолик брат. :lol:
lov - майстор
По троянско гледах пак навити на спирала но сплескана така че да хване максималната дължина на покрива. И мисля че ги беше захванал между две летви а ти може да ползваш някаква шина или винкел. Даже стават като чудесна тараба за ограда :lol:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Топло от Слънцето" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: