• 1
  • 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
martobas - специалист
Голямо къртене е падало. Моноблокът с долно оттичане ли е, ще нещо ми се вижда много нисък канала?
Не, със задно е. Каналът е такъв, защото навремето е съобразяван със стария тип тоалетни чинии, чието оттичане е под ъгъл 45 градуса. Сложих маншон с гофрирана тръба за корекция.
dadko - майстор
Добре си го направил-доста труд е положен, ама не те ли дразнят видимите тръби и кранове в тоалетната? Така и така си къртил здраво- не можеше ли да се преместят и те- гледам има ревизионен капак и като че ли място щеше да се намери за тях...
martobas - специалист
dadko написа:
не те ли дразнят видимите тръби и кранове...гледам има ревизионен капак и като че ли място щеше да се намери за тях...
Можеше да се направи нещо, като куфар от гипсокартон, така и така това пространство е неизползваемо....
galin56 - специалист
nv952 написа:
:?
При вас баня и тоалетна е заедно,нали?
И на двамата ми изглежда тясно...
Нашата панелка е с отделна баня и отделна тоалетна. :wink:
Иначе за снимката на автора не беше ли по добре да сложиш кенефа до мивката?Според мен би било по широко..ама все пак друго е от снимка..друго на живо. :)
пп ....Ясно..станало ти е тясно защото си сложил и мивка вътре. :)
При мен това си е тоалетна. Банята е до нея.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Принципно не правя лични коментари, но
Не ми побира главицата, как допуска някой, тоалетна без мивка...
Крановете са за пералнята и съдомиялната. В шахтата пространството е малко и достъпът до тях щеше да е силно затруднен, а те се ползват често. Водомерът можеше да се вкара вътре в шахтата, но тогава се отказах да минавам през цялата процедура на сваляне на пломби, метрологични лаборатории и т. н., която щеше да продължи седмици наред. Затова го оставих, както си беше. Намислил съм да направя едно шкафче от МДФ, за да скрия тия работи, но това ще стане по-нататък. Засега сме решили проблема така:
Изображение
Естествено, кофата не е част от композицията. :D

И тъй, след като тоалетната беше готова, насочих усилията си към банята. Там се наложиха малко повече преустройства.

Изображение
На горната схема е представено разположението на приборите и на канализационната разводка (Ф50, тръбата на тоалетната е Ф110 и не е показана) в типова баня в сграда от серия Бс-69-Сф, построена в периода 1973-83 г. Всъщност типовите бани са общо четири – баня като тази на схемата, която не граничи с кухня, баня в едностаен или двустаен апартамент, граничеща с кухня (различава се само по това, че има още един клон на канализацията за кухненската мивка, но не съм съвсем сигурен откъде точно минава той) и още два варианта, огледални на горните два (схемата се чете огледално обърната).
Аз реших да направя известно разместване на приборите – да поставя мивката на срещуположната стена и да използвам освободеното от мивката място за биде. Това налагаше преустройство на водопровода и добавяне на още един клон на канализацията. Сметнах, че ще е най-бързо и лесно да вкопая водопроводните тръби в пода. Освен това реших да облека в гипсокартон водосточната тръба и щранга на парното, намиращи се вляво от вратата (нашият вход, слава Богу, се отказа от отопление и тия тръби за друго освен за загрозяване на гледката не стават).
Бяхме купили вана с душкабина от по-евтините, на Интеркерамик. Тъй като душът няма термостатна регулация, реших на входа след водомерите да сложа трипътен вентил за поддържане на температурата.
Новата схема на приборите и вкопаната в пода канализационна (в червено) и водопроводна (в синьо) разводка е тази:
Изображение
Местата на водопроводните разклонения са отбелязани със зелено. Водопроводът е изпълнен само с ППР тръби PN20.

Банята преди ремонта:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Тук вече част от теракотните плочки са свалени:
Изображение
Изображение

След къртенето. Вижда се разположението на стария водопровод:
Изображение

Шахтата:
Изображение

Канализационната тръба Ф50 влиза в шахтата по този начин:
Изображение

Новото ВиК:
Изображение
Клонът за бидето:
Изображение
Клоновете за ваната и мивката:
Изображение
Подовият сифон:
Изображение
Заустването във вертикалната тръба:
Изображение
Новият водопровод в шахтата:
Изображение
Термостатичният вентил:
Изображение

Конструкцията за гипсокартона около тръбите:
Изображение
Изображение

Поставеният гипсокартон:
Изображение
Изображение

На двете места, където крачетата на ваната ще стъпят в зоната на водопроводните тръби, върху тях преди циментирането съм поставил парчета стоманен П-образен профил:
Изображение
Досега забравях да отбележа, че в санитерните помещения са положени две ръце хидроизолация по пода и на 50 см по стените (в банята около ваната – на 2 м). В кухнята само частично – на мястото, където е шкафът с мивката, пералнята и съдомиялната.

Първите два реда фаянс в банята плюс фриз:
Изображение
Изображение
Изображение
Големите отвори в шахтата са иззидани с газобетон:
Изображение

Налепеният фаянс:
Изображение
Изображение
Подвеждането на пода:
Изображение

Профилите за окачения таван: