Голямо къртене е падало. Моноблокът с долно оттичане ли е, ще нещо ми се вижда много нисък канала?
- 1
- 2
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
martobas
- специалист
17 мнения в "Ремонт на тристаен панелен апартамент Бс-69-Сф"
Не, със задно е. Каналът е такъв, защото навремето е съобразяван със стария тип тоалетни чинии, чието оттичане е под ъгъл 45 градуса. Сложих маншон с гофрирана тръба за корекция.
galin56
- специалист
nv952 написа:При мен това си е тоалетна. Банята е до нея.![]()
При вас баня и тоалетна е заедно,нали?
И на двамата ми изглежда тясно...
Нашата панелка е с отделна баня и отделна тоалетна.![]()
Иначе за снимката на автора не беше ли по добре да сложиш кенефа до мивката?Според мен би било по широко..ама все пак друго е от снимка..друго на живо.
пп ....Ясно..станало ти е тясно защото си сложил и мивка вътре.
Принципно не правя лични коментари, но
Не ми побира главицата, как допуска някой, тоалетна без мивка...
Не ми побира главицата, как допуска някой, тоалетна без мивка...
Крановете са за пералнята и съдомиялната. В шахтата пространството е малко и достъпът до тях щеше да е силно затруднен, а те се ползват често. Водомерът можеше да се вкара вътре в шахтата, но тогава се отказах да минавам през цялата процедура на сваляне на пломби, метрологични лаборатории и т. н., която щеше да продължи седмици наред. Затова го оставих, както си беше. Намислил съм да направя едно шкафче от МДФ, за да скрия тия работи, но това ще стане по-нататък. Засега сме решили проблема така:

Естествено, кофата не е част от композицията.
И тъй, след като тоалетната беше готова, насочих усилията си към банята. Там се наложиха малко повече преустройства.

На горната схема е представено разположението на приборите и на канализационната разводка (Ф50, тръбата на тоалетната е Ф110 и не е показана) в типова баня в сграда от серия Бс-69-Сф, построена в периода 1973-83 г. Всъщност типовите бани са общо четири – баня като тази на схемата, която не граничи с кухня, баня в едностаен или двустаен апартамент, граничеща с кухня (различава се само по това, че има още един клон на канализацията за кухненската мивка, но не съм съвсем сигурен откъде точно минава той) и още два варианта, огледални на горните два (схемата се чете огледално обърната).
Аз реших да направя известно разместване на приборите – да поставя мивката на срещуположната стена и да използвам освободеното от мивката място за биде. Това налагаше преустройство на водопровода и добавяне на още един клон на канализацията. Сметнах, че ще е най-бързо и лесно да вкопая водопроводните тръби в пода. Освен това реших да облека в гипсокартон водосточната тръба и щранга на парното, намиращи се вляво от вратата (нашият вход, слава Богу, се отказа от отопление и тия тръби за друго освен за загрозяване на гледката не стават).
Бяхме купили вана с душкабина от по-евтините, на Интеркерамик. Тъй като душът няма термостатна регулация, реших на входа след водомерите да сложа трипътен вентил за поддържане на температурата.
Новата схема на приборите и вкопаната в пода канализационна (в червено) и водопроводна (в синьо) разводка е тази:

Местата на водопроводните разклонения са отбелязани със зелено. Водопроводът е изпълнен само с ППР тръби PN20.
Банята преди ремонта:

Тук вече част от теракотните плочки са свалени:

След къртенето. Вижда се разположението на стария водопровод:

Шахтата:

Канализационната тръба Ф50 влиза в шахтата по този начин:

Новото ВиК:

Клонът за бидето:

Клоновете за ваната и мивката:

Подовият сифон:

Заустването във вертикалната тръба:

Новият водопровод в шахтата:

Термостатичният вентил:

Конструкцията за гипсокартона около тръбите:

Поставеният гипсокартон:

На двете места, където крачетата на ваната ще стъпят в зоната на водопроводните тръби, върху тях преди циментирането съм поставил парчета стоманен П-образен профил:

Досега забравях да отбележа, че в санитерните помещения са положени две ръце хидроизолация по пода и на 50 см по стените (в банята около ваната – на 2 м). В кухнята само частично – на мястото, където е шкафът с мивката, пералнята и съдомиялната.
Първите два реда фаянс в банята плюс фриз:

Големите отвори в шахтата са иззидани с газобетон:

Налепеният фаянс:

Подвеждането на пода:

Профилите за окачения таван:

Електроинсталацията над тавана:

След лепенето, изкърпването и фугирането:

Оветлението е решено с две луни IP44:

Ето я и банята след монтирането на приборите:

Естествено, кофата не е част от композицията.

И тъй, след като тоалетната беше готова, насочих усилията си към банята. Там се наложиха малко повече преустройства.

На горната схема е представено разположението на приборите и на канализационната разводка (Ф50, тръбата на тоалетната е Ф110 и не е показана) в типова баня в сграда от серия Бс-69-Сф, построена в периода 1973-83 г. Всъщност типовите бани са общо четири – баня като тази на схемата, която не граничи с кухня, баня в едностаен или двустаен апартамент, граничеща с кухня (различава се само по това, че има още един клон на канализацията за кухненската мивка, но не съм съвсем сигурен откъде точно минава той) и още два варианта, огледални на горните два (схемата се чете огледално обърната).
Аз реших да направя известно разместване на приборите – да поставя мивката на срещуположната стена и да използвам освободеното от мивката място за биде. Това налагаше преустройство на водопровода и добавяне на още един клон на канализацията. Сметнах, че ще е най-бързо и лесно да вкопая водопроводните тръби в пода. Освен това реших да облека в гипсокартон водосточната тръба и щранга на парното, намиращи се вляво от вратата (нашият вход, слава Богу, се отказа от отопление и тия тръби за друго освен за загрозяване на гледката не стават).
Бяхме купили вана с душкабина от по-евтините, на Интеркерамик. Тъй като душът няма термостатна регулация, реших на входа след водомерите да сложа трипътен вентил за поддържане на температурата.
Новата схема на приборите и вкопаната в пода канализационна (в червено) и водопроводна (в синьо) разводка е тази:

Местата на водопроводните разклонения са отбелязани със зелено. Водопроводът е изпълнен само с ППР тръби PN20.
Банята преди ремонта:

Тук вече част от теракотните плочки са свалени:

След къртенето. Вижда се разположението на стария водопровод:

Шахтата:

Канализационната тръба Ф50 влиза в шахтата по този начин:

Новото ВиК:

Клонът за бидето:

Клоновете за ваната и мивката:

Подовият сифон:

Заустването във вертикалната тръба:

Новият водопровод в шахтата:

Термостатичният вентил:

Конструкцията за гипсокартона около тръбите:

Поставеният гипсокартон:

На двете места, където крачетата на ваната ще стъпят в зоната на водопроводните тръби, върху тях преди циментирането съм поставил парчета стоманен П-образен профил:

Досега забравях да отбележа, че в санитерните помещения са положени две ръце хидроизолация по пода и на 50 см по стените (в банята около ваната – на 2 м). В кухнята само частично – на мястото, където е шкафът с мивката, пералнята и съдомиялната.
Първите два реда фаянс в банята плюс фриз:

Големите отвори в шахтата са иззидани с газобетон:

Налепеният фаянс:

Подвеждането на пода:

Профилите за окачения таван:

Електроинсталацията над тавана:

След лепенето, изкърпването и фугирането:

Оветлението е решено с две луни IP44:

Ето я и банята след монтирането на приборите:

- 1
- 2
Тема "Ремонт на тристаен панелен апартамент Бс-69-Сф" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература