• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Ако ти се занимава, може да навъртиш неръждавейка гофре като серпентина, дори и за двата бойлера.

примерно:
http://www.comfort.bg/includes/popup.ph ... 311838.jpg
Evgeniy - майстор
2v6 написа:
Единственото "по-малко" в система дрейн-бек изполването за топлоносител на чиста вода вместо антифриз.
Не е единственото.
Използаването на обикновени, а не медни тръби също не е за пренебрегване, особено при 4 етажа...

А дрейн-бек предложих, защото може да се комбинира със котелното отопление и през една серпентина да топли бойлера или от СК или от котела със същата вода.
alx359 - специалист
2v6 написа:
alx359 написа:

Да, разбирам. Имам предвид, че ТО за 2 бойлера става с повече чаркове заради усложнената логика на контурите, което не осъзнавах преди. А в съвкупност това е по-скъпа инвестиция от самия бойлер и евентуалните му предимства. А дрейн-бек, доколкото разбирам до момента, е с по-малко арматура и евентуално може да оправдае доп. разходи за включване на малкия бойлер.
Единственото "по-малко" в система дрейн-бек изполването за топлоносител на чиста вода вместо антифриз.
Ами доттук, изглежда поспестявам от скъпото ТО, скъп РС, понякога и от тръби (при мене вертикалите са вече от бакър), а и по-опростено у-ние (защото няма толкова опасност при замразване)
2v6 написа:
Малкия бойлер с какъв фланец на нагревателя е?
Не знам отговора. Стандартен? - най-обикновен 80л. висящ Елдомски.

Даваха ми също една друга интересна идея: да въртя 80л. самостоятелно за солара, като сложа серпентина на фланеца му. Друга помпа пък да върти контура на водата между двата бойлера за да ги обедини в едно. Но тази серпентина май струвала колкото бойлера 80л., а и давала често проблеми с обезвъздушаването.
alx359 - специалист
Evgeniy написа:
Ако ти се занимава, може да навъртиш неръждавейка гофре като серпентина, дори и за двата бойлера.

примерно:
http://www.comfort.bg/includes/popup.ph ... 311838.jpg
Това го мислех, но как ще ги закрепя? С заварки ли? Ако е така, не ми се пипа 200л - в гаранция ми е все още.
Evgeniy - майстор
Ако погледнеш снимката от линка, ще видиш, че неръждавейката гофре накрая е с нещо подобно на холендрова връзка. Тя ако се прекара през отвори във фланеца със съответна шайба и уплътнение ще е достатъчно.
Andri01 - майстор
Тези холендрови връзки са 1/2" или 3/4" в зависимост от диаметъра на тръбата. При мене така се топлят 2 бойлера-или от СК или от камината. Може да ги направиш и едновременно да се топлят: Б1 от котела,Б2 от Ск и да се обръщат, но стават много кранове ,а и няма смисъл,тъй като това е положение само за зимата.
alx359 - специалист
Evgeniy написа:
Ако погледнеш снимката от линка, ще видиш, че неръждавейката гофре накрая е с нещо подобно на холендрова връзка. Тя ако се прекара през отвори във фланеца със съответна шайба и уплътнение ще е достатъчно.
В смисъл, да не пробивам корпуса на бойлера, а само на фланеца (с нагревателя)?

За малкия бойлер, по памет няма място на самия фланец за още 2 отвора 1/2 цол. Тези купешките били нагревател+ по-тъничка серпентина, примерно 1/4 цол, увита около нагревателя и заварени за фланеца с изведени връзки. Може би гофра 1/4 цол и холендерната връзка да се побере. Колко ще е ефективно такова решение обаче, при такава тънка серпентинка?

За големия - той е стоящ. Фланеца е страничен, долу ниско зад корубата на електрониката. Оригиналната серпентина е долна обаче. Представям си трябва да навивам дължина гофра в спирала като на картинката, според диаметъра на фланеца и да "пъхам" внимателно нагоре. Накрая да пробивам корубата за да изнеса връзките. Може би ще има риск от конденз вътре в корубата така, че трябва да помисля за доп. изолация на така изведените връзки. Електрониката управява само една серпентина така, че ако не искам външен диф. термостат и нея трябва да сменя. На холендерите ще тежат 200л вода и ако прокапят, всичко е ток в корубата... Малко рисковано ми се струва цялото начинание, а и пак заминава гаранцията.

ПП: Друг вариант е през тази черна тапа над електрониката. За какво служи тя? Няма надпис и не е описана в документацията.

Прикачен файл

eldom-cherna-tapa.jpg
eldom-cherna-tapa.jpg (23.09 KиБ) Видяна 1908 пъти
2v6 - майстор
alx359 написа:
Ами доттук, изглежда поспестявам от скъпото ТО, скъп РС, понякога и от тръби (при мене вертикалите са вече от бакър), а и по-опростено у-ние (защото няма толкова опасност при замразване)
2v6 написа:
Малкия бойлер с какъв фланец на нагревателя е?
Не знам отговора. Стандартен? - най-обикновен 80л. висящ Елдомски.

Даваха ми също една друга интересна идея: да въртя 80л. самостоятелно за солара, като сложа серпентина на фланеца му. Друга помпа пък да върти контура на водата между двата бойлера за да ги обедини в едно. Но тази серпентина май струвала колкото бойлера 80л., а и давала често проблеми с обезвъздушаването.
За какъв дрейн-бек без топлообменник говориш :?:
"Скъпия" разширителен съд е 30-40 лв. Знаеш ли колко струва разширителния съд за дрейн-бек?
Какво е това управление, дето се ползва при опасност от замръзване :?

Фланец със серпентина струва 60-80, а има и с допълнителна капилярка за лесно обезвъздушаване.
alx359 - специалист
2v6 написа:
За какъв дрейн-бек без топлообменник говориш :?:
"Скъпия" разширителен съд е 30-40 лв. Знаеш ли колко струва разширителния съд за дрейн-бек?
Какво е това управление, дето се ползва при опасност от замръзване :?

Фланец със серпентина струва 60-80, а има и с допълнителна капилярка за лесно обезвъздушаване.
Признавам, че съм прочел все още твърде повърхностно.

- За топлообменник бих ползвал същата серпентина на котела. Който кръг е по-топъл той отдава (май Евгени го предложи).
- За РС на ДБ, останах с впечатение е кажи-речи една проста кофа, щото системата не е под налягане. Имам 35л дето ми е малко малък и ако си купя пр. 50л. трябва там да дам пари. Иначе ще го оставя така.
- Ох, от прегряване - сбърках, сори! Примерно, се слагало мотор на сателитна антена за да въртят панелите под друг ъгъл и т.н. Други се качват на покрива и ги покриват с пищимали. Допълнително, автоматиката трябва да е читава, че да разтовари системата във бойлера, парното, пусне студената вода. По-принцип, проблемите около прегряването могат да бъдета сериозни, доколкото чета.
- За фланецът сигурно е така. Анекдотът при мене идва от монтажист, дето си го е направил за себе си и не ми го препоръча заради този проблем.
saraneron - специалист
Kакво прегряване, какви 5 лева? При ДБ системата няма такова понятие!!!Един съд от неръждавеъка от концентат на Кока- кола е идеален за ДС на ДБ ,на старо е 30 лева.
Последна промяна от saraneron на пет фев 27, 2015 12:09 am, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "[Проект] Система от 2 обикновени бойлера - 2 източника" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: