Най - вълнуващия въпрос зимно време.
svetliotonchev - напреднал
Здравейте, след много четене реших да попитам и аз нещо. Ще правя следващата зима локално парно с котел с пелетна горелка на малък апартамент 65 кв.м и тъй като мазата се пада под жилището се спрях на такъв вид отопление... във Варна не е чак толкова студено, но все пак :)
Преработих 2 съществуващи схеми от един сайт за отопление, тъй като аз ще слагам само радиатори без бойлер - ако Ви заинтригува , коя схема е по-удачна моля включете се
1.Схема с трипътен вентил с помпа на топлата вода
2.Схема с трипътен вентил с ел. задвижка с помпа на студената(връщащата) вода

Прикачен файл

Untitled-3-way-legenda-800.jpg Схема с трипътен вентил с помпа на топлата вода

Прикачен файл

Untitled-3-way-valve-motor-800.jpg Схема с трипътен вентил с ел. задвижка с помпа на връщащата вода
А да попитам майсторите поне верни ли са схемите, които съм сътворил, тъй като премахвах бойлерите от сами схеми и не съм сигурен да ли са верни на 100%
Първата схема е вярна,но аз бих сложил помпата на връщащата вода в котела.
На втората схема трябва помпа след трипътният мотор вентир , към радиаторите и трипътен вентил на котела . Ненужно оскъпяване и усложняване на инсталацията .
Christo - майстор
На този сайт http://www.atmos.eu/english/instalace-k ... e-zapojeni има 42 :shock: схеми- харесай си една. Правят котли от сто години. Сигурно съвсем случайно, винаги помпата на отоплителния кръг е на топлата вода и на всички има втора помпа, трипътен вентил със задвижка или термостатичен за малкия кръг. Само по нашите ширини това е излишно усложняване на схемата.

Прикачен файл

01.gif
01.gif (35.4 KиБ) Видяна 12789 пъти
kalin72 - майстор
Christo, ние, българите, сме тарикат племе, мислим си, че сме по-умни и изобретателни от западняците, ама не можем и на малкия пръст да им стъпим по качество и функционалност на продуктите :-D
Въййййй ,стана тя .
Задава се казус ,предлагам решение , работещо , евтино , надеждно .
Предлага се схема с бойлер , а изрично е упоменато ,че такъв няма да има.
Нещо като совалка се очертава , за междуградски транспорт .
Човека ще топли 65 квадрата . За котела буферче ще трябва ,че ще има едно спри - тръгни.....освен ако тия квадрати не са на поляната и покрити с войнишки палатки.
Като гледам , по скоро е за пелетна каминка и най много трипътен термостатичен , ама на колко градуса да е ,когато отоплителната вода трябва да е 40 градуса....???
Предлагайте! Ай тъй, на аба.
За западняците знаем , някои са виждали , други сме слушали ,ама сме българи и колегата по горе е живото доказателство , като сам си направи отоплението ,после го преправи , а не го поръча на специализирана фирма. Що? Що не направи като западняците ? Щото.....това е друга тема , а аз го поздравявам за това ,което е направил!

Christo написа:

''Имам котел Херц на пелети. В книжката му пише, че може сам автоматично да си модулира мощността от 9 до 30KW. Още когато си го поръчвах ме предупредиха, че гаранцията му от 5 години важи само ако изпълня схемата с две помпи, с малък и голям кръг, с трипътни вентили и буфер. Исканата мощност от котела е много различна в зависимост от външната температура и дали се консумира топла вода от бойлера (ако е сложен). В преходните сезони-късна есен, ранна пролет без буфер котелът ще има да се пали и гаси като в дискотека :lol: Ако човек има пари и място, не бива да не си слага буфер. Цената му ще се избие за две-три години от икономия на гориво.''

А при 65 квадрата , като му затрябват 4-5 киловата , ко прайми ?
Christo мерси за информацията, но истината е, че съм ги гледал схемите на Атмос и нали сме сиромаси българите търсих някоя схема с по-малко арматура, благодаря и на Тривонов за съвета за буфера, но мазата не е много голяма 2,5х3,5м(ориентировачно) стара маза на панелен блок и нямам място за буфер. намерих схема в нета с четирипътен вентил по-късно ще я постна, търсих в мрежата и в youtube как функционира точно 4-и пътния вентил, но навсякъде излиза информация за 3-пътния и не можах да разбера кога и в каква посока и при какви условия отваря този "загадъчен" :-D четири пътен вентил

Прикачен файл

kotelvr4.jpg
схема с четирипътен вентил с една циркулацина помпа
kotelvr4.jpg (110.24 KиБ) Видяна 12670 пъти
Evgeniy - майстор
Серво задвижките и контролера за тях ще ти се видят космическа сума спрямо идеите ти за поевтиняване на проекта откъм арматура...

Скоро ми хрумна една еретична идея, тъй като си сложих програмируема глава за радиатор. Седмичен програматор с PI регулатор.
Ами това нещо ако се забоде на трипътния (четирипътния) вентил и с кабел се изнесе сензора му в зоната на стайния термостат... спестяваш едни 400-600 лв. с може би по-добър ефект. Особено при малки инсталации.
6osi6 - майстор
svetliotonchev написа:
как функционира точно 4-и пътния вентил, но навсякъде излиза информация за 3-пътния и не можах да разбера кога и в каква посока и при какви условия отваря този "загадъчен" :-D четири пътен вентил

Прикачен файл

Untitled.png

Тема "Схема на локално парно с котел на пелети коя е по-удачна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: