• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
galin56 - специалист
+1 За мнението на твоя познат. Всички са с почти еднаква мощност. А тия 126W са точно за радиатори високи 380мм.
Аз лично бих ги избирал по следния критерии:
1. Красота
2. Надеждност - тоест да са някой които изработката им изглежда солидна и не се очаква да протечат след някоя годинка. Иначе цената изобщо не е важна, все пак го купуваш веднъж на 10 и повече години.
Още един съвет, ако е за домашно парно гледай стойностите за Делта50 даже и по-малко защото на домашното парно трудно можеш да задържиш водата на 85-90 градуса та да достигнеш тия доста завишени стойности от каталозите. За това си купи глидери в повечко, пък ако ти стане топло лесно можеш да намалиш дебита на водата през него от термоглавата. Примерно за северна стая от 12-13кв. слагай около/минимум/ 15 глидера на 600мм та да си сигурен че на -15, -20 няма да мръзнеш. Така поне мисля аз.

ПП: Вярно на сайта на първите пише 130Вата, но това ти е при делта 50, а данните за Хелиос са 190Вата, но при делта 60 и вода от 90 градуса. Тоест първите ватове са много по-реални от силно завишените на Хелиос. Реално двата радиатора ще топлят еднакво.
anrum - помощник
Благодаря на всички за съветите, взех вече Рагалл. :)
galin56 - специалист
По колко взе за стая?
anrum написа:
Благодаря на всички за съветите, взех вече Рагалл. :)
И после да кажеш колко топлят!
anrum - помощник
Взех по 13 за стая защото има и преходно вътрешно помещение, което ще се топли от другите 2 стаи.
Още не мога да кажа колко топлят, т.к не съм ги пуснала, все още съм ремонт.
шоп - майстор
anrum, дано си взела правилното решение.

Според мен си сложила каруцата пред коня. Квадратурата на една стая не е определяща. Кубатурата, топлозагубите и темп. на топлоносителя са определящи( има и второстепенни фактори като темп. в жилището и темп. навън). След като не си посочила нито един от трите основни параметъра няма как да получиш адекватен отговор.

Преди 40 години имаше един майстор Гец, от софийското село Гниляне (едва ли е жив) който е направил парното на стотици къщи в софийско и той казваше от опит и усет така: по ребро( чугунено Н500) за кубик въздух в даденото помещението. От тогава нещата много се промениха ( намаляване на топлозагубите-изолации, дограми и котли), но и досега инсталацията на Гец работи вкъщи!
vk - специалист
Аз гледах разни руски клипове, където обясняват. Все пак руските зими са си по яки от нашите. Казват по 45 W на кубичен метър трябва да имаш. Ако 1 ребро (H500) отдава 100-110 W (малко по-ниско, защото температурата на водата която идва от Топлофикация не се знае колко е).
за стая 4*3.50*2.60 м-височина= 36.4 куб.метра. За 36.4 куб.м *45 W =1638 W (необходима мощност). Следва 1638w:110 w = 14.9 ребра (т.е. 15 ребра са необходими)
krasi92 - майстор
Без клипове 150 вата на квадратен метър в несанирано жилище и с дървени джамове от соца. При добре санирана сграда ще ти е малко топличко и трябва термоглава.
  • 1
  • 2

Тема "Мощност на алуминиеви радиатори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: