Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Едното не пречи на другото. Особено при преоразмерени радиатори има голям смисъл от смесителен вентил преди отоплителната инсталация.
svetliotonchev - напреднал
А може ли да се изпълни схемата само с една помпа да кажем Grundfos 25/4
С 2 вентила не може с една помпа. С една помпа може ако има само термовентил на котела, но с 25/4 е трудно, тя трябва да поне 25/6
Christo - майстор
svetliotonchev,
Искам да знаеш, че аз в областта на отопленията не съм професионалист и през живота си съм направил само три парни инсталации и по-точно три пъти моето парно :-D Поради тази причина нямам самочувствието да променям схемите предлагани от производителите на котли. Има един лаф: "Като не знаеш какво правиш, не го прави!" Не посмях да сътворявам моя схема, нито да пренебрегвам препоръки от книжките, които си купих и прочетох. Взех една схема и тъпо я приложих. И може би неочаквано за много хора, тя взе че заработи от първия път. Без никакви проблеми! Тука Лазар, Филма, пък и други се занимават професионално и имат натрупан опит. Най-вероятно могат да ти предложат нещо по-нестандартно и оригинално. Филма ти е писал какъв е оня чарк преди мен. Поздрави и успех!
Разбрахте идеално Christo, явно моите идеи за поевтиняване на схемите ще донесат само главоболия в бъдеще, явно и аз ще направя като теб ще избера една схема от сайта на Атмос и ще махна бойлера защото нямат точно като за мен и ще я изпълня. Благодаря за съвета!
LazarGanev написа:
С 2 вентила не може с една помпа. С една помпа може ако има само термовентил на котела, но с 25/4 е трудно, тя трябва да поне 25/6
С помпа 25/6 или 32/6 може ли да се изпълни схемата при положение, че ще има около 70 м ф20 тръби и 5 радиатора панелни 3 по 4кW и 1 от 3kW и 1 от 2 кW. На много места четох за изчисляване на на мощността на радиаторите за определената стая на едно място смятат на квадратен метър на друго на кубичен метър, аз съм заложил на 120W куб.м

Прикачен файл

Untitled-3-way-legenda-pompa-na-studenata-voda.jpg
какъв ще е трипътния вентил? Това 120Вт/м3 е прекалено голямо презапасяване
Холът е 60куб.м -външна(фибран 5ст) и вътрешна(фибран 2ст) изолация, пода е паркет, тавана е покрит със стиропорни таванни плоскости около 2 ст, прозоците са двоен стъкло пакет алуминиева дограма с площ 4,4 кв.м холът е с южен изглед а външната стена е западна

Спалня е 34куб.м -външна(фибран 5ст) и вътрешна(фибран 2ст) изолация, пода е паркет, тавана е покрит със стиропорни таванни плоскости около 2 ст, прозоците са двоен стъкло пакет алуминиева дограма с площ 3 кв.м спалнята е със северен изглед, а външната стена е западна

Кухнята е 31 куб.м - външна(фибран 5ст) и вътрешна(фибран 2ст) изолация, пода ще е 3ст фибран с ламинат,тавана не е изолиран само на мазилка, прозоците са двоен стъкло пакет алуминиева дограма с площ 3 кв.м, кухнята е със северен изглед, където всъщност е и външната стена и една стена към стълбището

Апартамента е на 1 етаж във Варна краен, панелен блок, аз съм слагал за всяка стая по 120W мощност на куб. метър - сметките съм ги правил по един сайт, но беше преди 5-6 месеца и по техният калкулатор така излезе, не съм сигурен, кой е сайт обаче
LazarGanev написа:
какъв ще е трипътния вентил? Това 120Вт/м3 е прекалено голямо презапасяване
Все още не знам, тъй като не мога да намеря каква е препоръчителната връщаща вода към котела на GreenEcoTherm PELLETHERM V4.0 Long Time 18kW с горелка GP sc(self clean) самопичстваща V - пета генерация 18kW, може би ще е Termovar LK820 при температура на смесване 55 градуса Целзий
filmatoplo - майстор
с 1 помпа ползвайте вентил който след като отвори от към радиаторите -затваря байпаса, такъв модел има Херц.

Тема "Схема на локално парно с котел на пелети коя е по-удачна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: