• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
milenskior - специалист
bobi65 написа:
За интресеващите се съфорумци.
Ето калибрирано. за стационарен монтаж поевтинено но изпълняващо перфектно задачата си да си настроите режима на горелката(комплект с сонда и гайка за монтаж)
И каква е цената?
agro - специалист
Здравей Боби,
явно не изчетох внимателно дотук и не разбрах - предлагаш това да служи за еднократна настройка при всяко гориво, после да се работи без него по вече настроените параметри? Или може да си седи монтирано постоянно и непрекъснато да дава обратна връзка към настройките на горелката?
Аз регулирам два параметъра. Първо - подаването на гориво според температурата на водата, което считам за основно и определящо главния параметър - мощността. Второ - подаването на въздух, което да е адекватно на подаденото гориво. Губи ми се само автоматичната връзка между двете, защото няма контролер, а е правено на парче в стил "направи сам". Ламбда управлението може да стане тази връзка и да определя автоматично веднага нужното количество въздух в зависимост от постъпващото гориво.
Radoslaw - специалист
agro написа:
Здравей Боби,
явно не изчетох внимателно дотук и не разбрах - предлагаш това да служи за еднократна настройка при всяко гориво, после да се работи без него по вече настроените параметри? Или може да си седи монтирано постоянно и непрекъснато да дава обратна връзка към настройките на горелката?
Аз регулирам два параметъра. Първо - подаването на гориво според температурата на водата, което считам за основно и определящо главния параметър - мощността. Второ - подаването на въздух, което да е адекватно на подаденото гориво. Губи ми се само автоматичната връзка между двете, защото няма контролер, а е правено на парче в стил "направи сам". Ламбда управлението може да стане тази връзка и да определя автоматично веднага нужното количество въздух в зависимост от постъпващото гориво.
Agro,Това за което говориш го правят последното поколение контролери.Вземайки предвид,температурата на изходяшите газове,кислорода от ламбда сондата.И пак си мисля ,че контролират само оборотите на вентилатора.SS_1 да каже дали е така.Неговия котел е с такъв контролер.
А това което Боби предполагам иска да ни каже,че с неговото устройство всеки може сам да си настрои горивния процес.При смяна на различни видове пелети или производители.Следейки светодиодите и коригирайки подаването на гориво и въздух
да направи горивния процес оптимален.Аз поне така го разбрах.Ако бъркам,нека да поясни.
ivanovbg - майстор
milenskior написа:
Първо - подаването на гориво според температурата на водата, което считам за основно и определящо главния параметър - мощността. Второ - подаването на въздух, което да е адекватно на подаденото гориво.
Не е правилно това според мен. В колите мощността се определя от въздуха, а горивото се подава адекватно на него. И тук трябва да е така за да има по плавен процес. А по горе съм дал схема която директно управлява моторчето на шнека по ламбдата. Тоест пълна обратна връзка.
fox_vt - майстор
Да но при колите горивото се променя мигновенно а тук има една инерция докато изгорят пелетите и т н .С въздуха е по бърза реакцията.Реално ако имаш излишък на кислород примерно дали ще увеличиш горивото или ще намалиш въздуха води до еднакъв ефект като разликата ще е в времето за промяна.
agro - специалист
ivanovbg написа:
milenskior написа:
Първо - подаването на гориво според температурата на водата, което считам за основно и определящо главния параметър - мощността. Второ - подаването на въздух, което да е адекватно на подаденото гориво.
Не е правилно това според мен. В колите мощността се определя от въздуха, а горивото се подава адекватно на него. И тук трябва да е така за да има по плавен процес. А по горе съм дал схема която директно управлява моторчето на шнека по ламбдата. Тоест пълна обратна връзка.
При карбуратора съм сигурен, че е така, защото педала на газта е вързан към дроселната клапа на въздуха. При дизела обаче педала командва рейката на ГНП -то и пуска нафта повече, т.е. управлява по количество на горивото. При атмосферния дизел въздуха, засмукан в цилиндрите си е фиксиран обем, равен на литровия обем на мотора по оборотите.
Да се командва горивото на котел чрез дебита на вентилатора много сложно ми се вижда. Друго си е да му пуснеш повечко материал за горене, пък нека сондата да изчислява колко обороти да разреши на вентилатора. Аз поне съм доволен от този вариант. Подавам горивото чрез честотен инвертор и шнек, като всеки ден според времето навън на око нагласям кое подаване според мен е достатъчно, така че горелката по-рядко да превключва. В този момент идва сложния въпрос - колко обороти да задам на вентилатора за въздух? Колко да е при гориво на 25 Hz, колко - при 45 Hz? Вече съм добил голям тренинг, но като реши друг да го наглася, става под въпрос. Ето тук ламбда контрола може да ме отмени и да задава въздуха автоматично. Това обаче няма да е вярно при горивна камера, заредена с гориво за дълго време напред, т. е. при обикновен котел на твърдо гориво без горелка. При него горивото е вече в огнището и избор няма - само чрез въздуха може да бъде регулирана мощността. Най-обикновените котли така се и регулират без да им трябва електроника - термовентил, лост, синджир и клапа за въздуха.
agro - специалист
fox_vt написа:
Да но при колите горивото се променя мигновенно а тук има една инерция докато изгорят пелетите и т н .С въздуха е по бърза реакцията.Реално ако имаш излишък на кислород примерно дали ще увеличиш горивото или ще намалиш въздуха води до еднакъв ефект като разликата ще е в времето за промяна.
Ако имаш излишък на кислород, ще намалиш веднага въздуха, то е ясно. Няма да увеличаваш горивото, защото ще получиш увеличение на топлинната мощност на котела. А тя трябва по възможност да се задържи постоянна за дадена консумация на топлина и да се променя само, ако нарасне или спадне консумацията, което е един сравнително бавен процес.
bobi65 - специалист
Колеги... Радослав го е написал на разбираем език... Идва човека видя как работи и казва... Ламбда наблюдение... ти си правиш по него настройките...
Сашо (alx359) също идва и си поръча..и още двама Софиянци...
който не вярва в резултата да пише и ше бъде поканен... без настройки който да са в идеалната диаграма на горивният процес парите ви излитат през комина .. до тук за тази зима 3 тона за 400 кв...естествено и с няколко приложими подобрения по котела...
maistora1965 - специалист
bobi65 написа:
Колеги... Радослав го е написал на разбираем език... Идва човека видя как работи и казва... Ламбда наблюдение... ти си правиш по него настройките...
Сашо (alx359) също идва и си поръча..и още двама Софиянци...
който не вярва в резултата да пише и ше бъде поканен... без настройки който да са в идеалната диаграма на горивният процес парите ви излитат през комина .. до тук за тази зима 3 тона за 400 кв...естествено и с няколко приложими подобрения по котела...
Кажи цената за да преценим тези които не сме от София дали да си поръчаме.
bobi65 - специалист
който иска да пита на лична моля....
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: