• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
ilian ivanov - специалист
Да за същата схема става въпрос. LM2576HV я знам, но идеята е да направя конвертор от 80 на 30 волта и да издържа 3-4, може и повече ампери.
shadow__01 - майстор
Може да погледнеш http://www.linear.com/product/LT8705 Само не знам как се регулира. Трябва да се види в даташийта. Там пише всичко за чипа.
pansim - майстор
При така поставено условие за 80 волта /а може и повече/ е добре да помислиш за друг тип преобразувател. Според скромното ми мнение - полумост.
Например КА3525 + 2110 за управление на МОСФЕТ-тите.
Захранването може да бъде изпълнено с флайбек, от 80 на 15 волта.
Вярно, че се усложнява...ама...

Ако пък не е необходима стабилизация на изходното напрежение, може да се използува само IR2153. За полумост е идеална. И няма нужда от доп. захранване. Така значително се опростява схемата.
Дайте идея с IR2153.Не ми трябва стабилизация. Ще се ползва между слънчев панел който на празен ход дава 72 волта и контролер който е за 35 волта на входа.
DMN - майстор
Според мен трябваше да дадеш повече информация за това, което искаш да направиш и с това, което разполагаш. Например:
1. Имам соларен панел 72V и ток(?).
2. Контролер до 35V и ток(?).
3. Мисля да използвам панела за захранване(зареждане) на (?).
Така ще е по-ясно на колегите как да дадат(дадем) по-правилни насоки.
Панела не е при мен, но племенника ми мери 72в без да има товар на него. Няма табелка и не знам колко вата е предполагам около 100вата ( подарен). Контролера е 20 амперов 12в и на входа максимум 35в (подарен). Ще се ползва за бунгало с акумулатор 100 амперчаса. Консумацията ще е директно от акумулатора. За това се бях насочил към първата схема защото това ми излезе на търсачката.
DMN - майстор
В случая ще използваш под 1/4 от мощността на панела. Той е с излишно високо напрежение за твоята цел. Не знаем колко е тока, всъщност той може ориентировъчно да се определи по големината(площта) на едната клетка - например клетка с размери 15см. на 8см. дава макс. 3.5А и това е тока на целия панел, броя на клетките вдига само напрежението, защото в повечето случаи са свързани последователно. На теб в случая ти трябва у-во, което да ти повдигне тока за сметка на по-високото напрежение на панела за да може да използваш максималната му мощност. Това го правят МРРТ контролерите, но те са доста скъпи.Ако използваш DC/DC преобразувател да смъкнеш тези 72V до към 20V и да ги свържеш на входа на контролера, който имаш, може би ще се получи подобен ефект.
Тук обаче колегите от форума трябва да помогнат, тъй като не съм запознат точно с работата на DC/DC преобразувателите като например - подаваме на входа на такъв преобразувател 60V и ток 3А, а на изхода получаваме 15V, какъв ток може да отдаде един такъв преобразувател на изхода си да речем към акумулатор, ще е повече от 3А, но колко? Запазва ли се входящата мощност(загуби все пак ще има де) :?
Всъщност и ти ли това искаш да постигнеш със схемата от първия ти пост или искаш само да намалиш напрежението за да е подходящо за контролера ти?
pansim - майстор
ilian ivanov написа:
Дайте идея с IR2153.Не ми трябва стабилизация. Ще се ползва между слънчев панел който на празен ход дава 72 волта и контролер който е за 35 волта на входа.
ОК. Ще ти дам схема и данни за навиване на трафа. Само малко търпение :)
petromaniq - специалист
Преобразувателя е хубаво да бъде изпълнен със ШИМ с понижаващ трансформатор.В предвид толеранса на входящото напрежение и поради различния интензитет на слънчевото греене, какви са тези 1/4 от капацитета на фотоволтаика :shock: всеки процент е ценен. Колко ампера са нужни за зареждането на 100A/h акумулатор - сметнете си го сами във ватове и това не е за 12-14 часа.Това не е мрежата. Първата схема е идиотизъм, особено като видях от какъв циганин е публикувана..."I am an electronic hobbyist, inventor, a freelance electronic circuit designer, manufacturer" :prayer: Ще клатиш мосфет с мултивибратор - абсолютно безумие.
pansim - майстор
Ето схемата:
Малко пояснение - трансформатора се взима от старо АТХ захранване. Масово се ползуват феритни сърцевини EL - 33.
Данни за навиване - първична намотка 9 навивки два проводника заедно 0.5мм диаметър
вторична намотка 10+10 навивки единичен проводник 0.6мм

Честотно определящия кондензатор C4 е със стойност 1нф, а резистора R3 е добре да бъде тример -потенциометър със стойност около 15к.
С него се настройва работна честота 45кХц
Диод D2 бърз , например HER 108
Мосфетите - IRF 630
Изходни диоди - бързи - пак от старо АТХ захранване. Взимаш тези от 12 волтовата линия.
Ако има неясноти - питай.

Прикачен файл

IR2153.JPG
IR2153.JPG (68.82 KиБ) Видяна 1550 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Има ли грешка в схемата на този конвертор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: