• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
phantom_ - специалист
А как е с водната риза колега?Бързо ли загрява,и на колко градуса работи?Водната риза на ток ли се топли?И аз мисля така да го правя само че с котел на въглища и дърва...
alsted - майстор
Бих казал, че се затопля нормално бързо. Подгрявам го на дърва, на открит огън. Да уточня - представлява двустен. До колкото знам е било млековарка (25-30л) на пара в някаква кухня. Надстроихме я с пералня и сега събира 60 литра, като вгорната част фактически не е на водна риза, но там няма опасност от загаряне.
Не съм сигурен, че топлобмена ще е с достатъчна интензивност при използването на котел и серпентина.
agro - специалист
alsted написа:
....при използването на котел и серпентина.
Водната риза при мен е почти отвсякъде, само похлупака няма риза. Серпантината я подготвям за кондензатора. Колкото до бъркалката - налична е и ще пробвам има ли разлика със и без бъркалка, после я махам, ако няма полза. А на нейно място ще се появи ректификационна колона с тарелки. Обаче обезкуражаващото е "не пуска много ракия". Искаш да кажеш, че я пуска бавно и трябва дълго да се чака или че не успява да се дестилира всичката и част от алкохола остава в шлемпата? Иначе това чудо е замислено да може да работи под налягане, трябва да проверя до колко. Предполагам, ограничението по налягане е салника на оста на бъркалката.
phantom_ - специалист
Не му трябва налягане за да искара всичкия алкохол,само че към края на дестилата трябва малко по висока температура-около 100гр. и чрез серпентината незнам дали ще е достижима..
big_death - специалист
А тъй, вкарай и кумина вътре да мой и той да топли ! :-D :lol: :-D :partyman:
agro - специалист
BREAKER написа:
"ракията .ком" ,прочетете малко.
Ех, що не каза по-рано? Продължавам да чета, че нещо .....
alsted - майстор
phantom_ написа:
Не му трябва налягане за да искара всичкия алкохол,само че към края на дестилата трябва малко по висока температура-около 100гр. и чрез серпентината незнам дали ще е достижима..
Явно не съм се изказал разбираемо или си говорим за едно и също по различен начин. Става дума за налягане във водната риза. И точно - всъщност водата кипи при по-малко от 100ºС особено при нас на 600м н.м.в. :wink: ... освен ако "леко не се затапи" :-D
phantom_ - специалист
alsted написа:

Не съм сигурен, че топлобмена ще е с достатъчна интензивност при използването на котел и серпентина.
Ако се направи голяма серпентина и се вкара вътре?Естествено ще има и циркулационна помпа?
m.lukanov1951 - специалист
phantom_ написа:
alsted написа:

Ако се направи голяма серпентина и се вкара вътре?Естествено ще има и циркулационна помпа?
Колега напиши в гугъл,-Steam want for faster "bring to boil"s- и мисля, че ще отпаднат много от въпросите,които те вълнуват.Това е казан с водна риза против загаряне.
phantom_ - специалист
Не ме притеснява толкова загарянето колега,но найстина това е доста идейно :idea: Аз искам да го направя така защото имам 4 казана,и с един отоплител(котел) да ги грея всичките,по чисто ще е в помещението и по лесно ще се подържа температурата според мен,дори и няма да загарят :roll: В момента се отопляват на дърва..и всеки си ги носи някой мокри не горят други не слагат навреме и смените ми не излизат на време.Целта ми ще е аз да поема отоплението на казаните,ще влезе в цената и ще е по добре според мен :? Вие какво ще кажете?Други идей?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Котел и казан за ракия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: