Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
1115 - специалист
silent написа:
И.. ако някой има опит с подобен тип осветление приемам съвети.. евентуално и за мощна енергоспестяваща ламп...разбира се гони се ефекта :-D с пръдня боя - поне перлен металик...

Аз има опит с тези неща и ти отговарям директно.

1. Тока и напрежението през лампата зависи от карантията (ПРА). В твоя случай тя е за 125W Живачна лампа и ако завиеш 50W или 80W живачна крушка, то тя ще свети и харчи колкото 125W, но ще и се скъси живота значително по-бързо от при нормални условия.
2. Ако сложиш натриева лампа там е същото, но ще трябва да добавиш и устройство за запалването и (викат му запалка).
70W натриева ще ти свети по-силно и ще харчи пак приблизително колкото 125W живачна.
3. Има натриеви лампи (мисля 110W) предвидени за използване на 125W живачна апаратура, които не им трябва запалка (имат си подобно на живачните вградена.) Пак не ти вършат работа - харчат колкото 125W.

Изводът :
Трябва да си смениш тялото с по-икономично или да си сложиш лед прожектор 50W за да ти свети горе долу колкото 50W натриева.
Или да си монтираш енергоспестяваща крушка.
ditronix - специалист
Аз така не мога да преценя колко свети 50W натриева лампа, ама от раз казвам че 50W LED прожектор ще свети поне колкото 3-4-5 такива натриеви. 30W LED свети колкото 300-350W халогенна вана. Монтирахме десетина такива и няма съмнение в това. И точно това е пътя към икономичното осветление. Един такъв LED прожектор 30W струва около 55-70 лева в зависимост от производителя и магазина. Аз ги вземам от КОНРАД с 2 години гаранция. Всеки сам може да си направи сметка за колко време ще му избие парите дори спрямо една халогенна пура 150W.
Lisko - майстор
Натриевата лампа е много ефективна - 150 лумена на ват (дор до 200)
Изображение
Не всеки диод, и не на всяко захранване ще изкара 150 лумена на ват.
silent - майстор
искам улична лампа не прожектор....в момента имам два халогенни прожектора по 150вата които са с пир датчици...ами не ми харесва как светят искам да си е улично лампа която да си свети постянно като се стъмни...и да е достатъчно светло и силно като за улична лампа...а диодните улични лампи са по 150-200лв ...за китайските прожектори и диодни лапмпи не искам да чуя....а хубавите са скъпи...мисля че е рано за диодни лампи освен ако не те бият парите през пръстите.... за сега съм се спрял или на натриева лампа 50вата за което ще трябва да купя допълнително дросел запалка и лампа или както каза колегата улично тяло без карантиите с една енегоспестяваща лампа 40 или 50вата...
Натиевата е най-много лумени на ват... а енергоспестяващата най-лесно и евтино....не зная обаче дали енергоспестяваща 50вата свети достатъчно силно дават и 3300лумена но пак казвам нямам опит и затова питам....
1115 - специалист
50W ПРА за натриева лампа се намира 20...25лв.
Това включва баласт ("дросел") + запалка.
Аз обаче бих ти предложил за тия пари - 25лв да си купиш електроннен баласт втора употреба на осрам, силвания, тридоник или филипс за 70W лампа.
Ефективността му е 94...95% срещу май 60...70 на магнитния. Освен това е с вградена "запалка" и щади много лампата.
Тегли около 79W от мрежата.

Аз лично ползвам 50W електронни с димиране, но не всяка натриева и метал халогенна крушка става.
1115 - специалист
ditronix написа:
Аз така не мога да преценя колко свети 50W натриева лампа, ама от раз казвам че 50W LED прожектор ще свети поне колкото 3-4-5 такива натриеви. ....
Няма какво да се преценява как свети - има си таблици.
50W натриева лампа дава около 4000 лумена, а 50W ЛЕД дава около 5000.
Съизмерими са макар ЛЕД лампата да е малко по-добра, но пък светлината и е по концентрирана и ще свети на по-малък периметър. При 100...600 W натриеви крушки съотношението се изравнява.
Използват се е метал халогенни лампи, които още при 50W дават над 100...120 лумена на ват, което ги прави по-добри от ЛЕД лампа, а и светлината им е по-близка до дневната.
Има, макар и рядко натриеви лампи с ниско налягане, които дават около 200 лумена на ват. Не са обаче много разпространени, защото са скъпи крушките им, а и ПРА май не е евтина.

ЛЕД вече има смисъл, но преди 2...3г бяха безумно скъпи, а дават същият светлинен поток.
ЛЕД лампите са идеални за държавни поръчки - слагат се скъпи тела с цени от рода на 400$ и светят и харчат колкото тяло от 40$, но все пак едно е да се сменят 2000 тела по 400$, а друго е 2000 по 40$ - Веднага комисионната става с 10 пъти по-голяма , а и подкупите съответно.
Така се правят пари....
silent - майстор
колега да някакакъв линк за тези таблици...защото това което аз гледах като сравнение в един анализ ....натриевата лампа с високо налягане дава най -много лумени на ват ...повече от диодните повече и от метал халогеннитее....натриевата с ниско налягане дава дори още повече лумени на ват но светят неприятно оранжево и почти не се ползват вече...
1115 - специалист
Ами всеки реномиран производител си има ръководство с данни за газоразрядните лампи, които произвежда.
Харесваш си една крушка и "теглиш" PDF файла.
Там са дадени консулация, светлопроизводство, спектър, живот и много други данни.
ditronix - специалист
Ами аз не съм монтирал таблици, а лампи. Таблици не са ми светили, затова говоря за неща, които съм виждал с очите си. Еле пък за метал-халогенни не ми приказвайте. Ама в крайна сметка всеки е свободен да живее със собствени или чужди заблуди. Не съм печелил държавни поръчки, нито съм вземал комисионни. Взел съм това, което съм договорил с клиентите си и те са доволни. Даже единият на момента разкара живачните лампи от единия си обект и ги заменихме с 30W LED. Живачните за сведение бяха 125W. Според него и според мен новите дават несравнимо по-добра осветеност.
mironcho - специалист
Такааа:
Philips HPL-N 125W/542 е по каталог ~50Lm/W. -> 6200Lm след наработени 5000ч остават 85%, т.е. ~5300Lm взето то тук http://www.lighting.philips.com/main/pr ... EU/product
Светодиодните лампи трудно минават 90Lm/W при 30W това прави ~2700Lm
има разлика нали? кажи речи 2 пъти!, ако предположим, че от рефлектор и разсейвател се губят още 30% остават ~3700Lm пак е повече :?

Възможно да се получи подобно усещане:
ditronix написа:
... Според него и според мен новите дават несравнимо по-добра осветеност.
, но най-вероятно телата, че и живачните лампи вътре са били мръсни, неподдържани и на края на живота си. Нали се сещаш, че само замяната на осветителните тела не върши работа. В книгите (таблиците дето не ги тачиш) има указания за периодичност на профилактика - почистване.

Тема "Въпрос за живачна лампа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: