• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
ilian ivanov - специалист
Ще го снимам и ще пусна снимка.Донесе ми го приятел от Германия. Свалил го е от избушена каравана.
pansim - майстор
DMN написа:
[А в обикновените контролери, тока от панела преминава през един мосфет. Когато напрежението на акумулатора е под 13.6-14.4V(зависи от контролера) мосфета си е отпушен и тока от панела преминава през него. Когато напрежението на акумулатора достигне 14.4V една интегралка започва ШИМ управление на транзистора и така от широчината на импулсите се задържа напрежението около 14.4V. Тока обаче не се вдига от обикновените контролери, вдигат го контролерите, които са МРРТ. Та затова исках тока да може да се увеличи преди контролера с някой преобразувател.
Благодаря че си направи труда да напишеш толкова много. Това за характеристиката на панела го знам, и затова в предната страница написах, че елементарната схемка която съм дал НЕ може да замести истински контролер.
А ако наистина обикновените "контролери" /кавичките НЕ са случайни/ са на този принцип който описваш, то за такъв и 5лв не бих дал. Това си е чиста загуба, както и да го погледнем.
DMN - майстор
pansim написа:
А ако наистина обикновените "контролери" /кавичките НЕ са случайни/ са на този принцип който описваш, то за такъв и 5лв не бих дал. Това си е чиста загуба, както и да го погледнем.
Ами истина неистина, това е положението. Ето снимка на вътрешностите на подобен контролер със вход от панела, изход към акумулатора и изход към консуматор. Има 3 транзистора, които ги управляват(по-големия го слагах аз, че оригинала се беше сдухал). И това е контролер с цена около 45лв. Реално тези контролери следят да не се презареди или да не се разреди опасно акумулатора като прекъсват(ограничават) зарядния ток или прекъсват захранването към консуматора след спадане на напрежението на акумулатора под около11V.
Прикачен файл:
P1120735.jpg
pansim - майстор
Разбрах. Контролер за акумулатора, а не за панела.
т.е. колкото - толкова от панелчето :)
DMN - майстор
А, точно така е, радвам се, че успях да го обясня поне на теб :) :partyman:
Ето контролера. На мен ми е ясно че няма да мога да ползвам пълния капацитет на панела, но искам да ползвам това което имам.

Прикачен файл

CAM00073.jpg

Прикачен файл

CAM00070.jpg

Прикачен файл

CAM00069.jpg
pansim - майстор
Трафа от АТХ се разглобява като го нагрееш добре с поялника за 10 мин. От всички страни на ферита
После е лесно.
Ще бъде интересен резултата - поне за мен.
Ако има трудности с оживяването на полумоста - питай смело
Ок благодаря.Имам едно захранване още за разглобяване и утре ще гледам да поне да го почна че нямам много време, но ще споделя резултата. За трафа ползвам същата макара нали.
sstefanov - майстор
Или свари трафчето за 10 минути. После е много лесно.
pansim - майстор
ilian ivanov написа:
Ок благодаря.Имам едно захранване още за разглобяване и утре ще гледам да поне да го почна че нямам много време, но ще споделя резултата. За трафа ползвам същата макара нали.
Да същата макара, но като гледам контролера...реално на теб не ти трябва 30 -35 волта на вохода му.
Щом ще работиш с 12 волтов акумулатор, то е по-разумно на намалиш още напрежението след полумоста. Може би е добре трафа да го навиеш не 9 /10+10 а 9/8+8
Така при 70 волта на панела ще имаш изходно 26 волта, а при 50 волта от панела към полумоста ще имаш 18 волта.
Предполагам че това е по-добрия вариант, тъй като ще увеличим тока който може да се консумира
от твоя контролер.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Има ли грешка в схемата на този конвертор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: