• 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a4o_ivanov - специалист
Прикачен файл:
снимка0235.jpg топла вода от комина
a4o_ivanov - специалист
от нета идея
Прикачен файл:
F6XCFUFHDYZ6TCI.MEDIUM.jpg
F6XCFUFHDYZ6TCI.MEDIUM.jpg (47.36 KиБ) Видяна 4072 пъти
a4o_ivanov - специалист
Не по темата,но може да се ползва през лятото

Прикачен файл

20150128_153331.jpg
brad4edat - специалист
Внимавайте колко преохлаждате газовете в комина! Аз така миналата зима си направих пробно водна риза която замени кюнеца от пелетната камина до розетката, дълга към 1.2 и с вместимост от 2.5литра вода между двете тръби! Че грееше вода грееше, но се яви друг проблем! Мани ти саждите, те са нищо, взе да кондензира при запалването една черна течност, която въпреки, че бяха само няколко капчици смърдеше ужасно! Оказва се че е някаква течност с концентрация на сяра и е много отровна при вдишване! Нищожно количество от нея смърди ужасно силно! Не успях да реша проблема и махнах водната риза. Все пак за някакви си 2-3 градуса не си чини да се осмърдиш и изтровиш. :lol: Та много, ама много внимавайте да не преохладите газовете в комина. :wink:
brad4edat - специалист
Нещо такова май се казваше. Страшна отрова и смрад, уникална направо!
chungata - специалист
Въпросът ми е малко встрани от комина, но е свързан с посочения по-горе от колегите КРЕОЗОТ. Аз съм с пелетна камина и забелязах, сега в по топлото време, като намалих подаването и температурата на водата, започна да се отлага този креозот в горивната камера. Лошото е, че е в тази най гадната форма - лъскав лепкав и почти невъзможен за чистене :evil:
Искам да питам някой има ли идея как да го отстраня, по възможност механично и има ли някакъв препарат който да помогне за по лесно почистване ? А ако по комина се отлага пак така лепкав как да почистя комина.... :?:
И изобщо като цяло има ли начин да се избегне отлагането на креозота :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
chungata написа:
Въпросът ми е малко встрани от комина, но е свързан с посочения по-горе от колегите КРЕОЗОТ. Аз съм с пелетна камина и забелязах, сега в по топлото време, като намалих подаването и температурата на водата, започна да се отлага този креозот в горивната камера. Лошото е, че е в тази най гадната форма - лъскав лепкав и почти невъзможен за чистене :evil:
Искам да питам някой има ли идея как да го отстраня, по възможност механично и има ли някакъв препарат който да помогне за по лесно почистване ? А ако по комина се отлага пак така лепкав как да почистя комина.... :?:
Изображение
jabata - специалист
chungata написа:
При пелетите крезота е от най-гадния - лепкав и лъскав, и той се чисти механично - яко търкане, или на по-висока температура да изгори, т.е. даваш жега на камината/котлето. И се молиш да няма от него в комина, защото тогава ако се запали става мамлко опасно, защото вдига температура над 300 градуса. За щастие при пелетните камини, той се отлага до голяма степен в камината, и малко в началото на кюнците.
За пелетите, като превантивна мярка срещу крезота е да държиш температурата на водата поне 60 градуса. Ако 60 градуса ти е много, тогава е за препоръчване да намалиш радиаторите, или да изключваш камината отколкото да намалиш температурата на водата.
Комина се чисти много трудно от такъв крезот. Кюнците понеже са метални-те са по-лесни, сваляш и яко търкане или директно смяна.
Хубавото поне, че ако отлаганията в комина са малко, те не са кой знае какъв проблем, но ако станат много и се самозапалят, тогава може да стане голям пожар. А случаите на пожари възниклани от запалени комини, за съжаление не са един и два.
brad4edat - специалист
Не си намаляй температурата на водата на изхода от камината! Там правилата са две! Няма лято няма зима...
1-во винаги гониш изходяща температура на водата да е минимум 60-65градуса!
2-ро желателно е да постигнеш пламъка да бъде с леко синкав отенък при горенето. Все едно гори газ.

Ако ти е жега, то или гасиш радиатори, отваряш прозорци или по-добре направо изгаси камината щом се загрее системата и стане горещо по стаите. Все пак парното е инертна система, което означава, че щом цялата система е загряла оптимално, дори да я изгасиш веднага, тя ще отделя температура поне още един час от радиаторите и помещенията ще се затоплят тепърва!

Лично аз в апартамента, който е с парното с котле на дърва в този сезон сега го горя така. Слизам в 18h, зареждам го добре, паля го и 15 минути му давам пълна мощност. За това време от дървата не е останало почти помен, само жар. Слизам и пак го нятрясквам до горе и го затварям с клапата до ниво почти да започне да излиза дим от котлето. То си се разпалва бавно от жарта и така изгаря цялото котле за около 100мин. Всичко общо ми гори околи 2-3 часа време, само с две зареждания, парното първоначално загрява много бързо а после само държи градусите, стаите загряват бавно и до нормални градуси около 22, като температурата си се задържа безпроблемно до късно вечерта след 00h.

Просто искам да кажа, че вече е сравнително топло навън и не е нужно парното да гори с часове. То е инертна система и изстива и отделя температурата си бавно. И независимо от условията на вън, то трябва горенето да си е оптимално, поне докато водата не е загряла на 60-65градуса. Така няма проблеми с тези отлагания.

В апартамента ми с пелетната камина е същата система. Газ на камината до ламарина, докато не загрее водата до 63-64 градуса и ако ми е жега го смъквам на 58-60градуса, ако се наложи отварям някой малък прозорец или направо го гася и така. Но горенето е в оптимален режим, не слизам на такива ниски градуси, защото сам виждаш какво се отлага вътре по камерата. А тази гад не се отразява добре и на тенекията. :lol:

Когато в горивните камери се извършва горене с максимална мощност или почти максимална, се получава един доста хубав и силен пламък. За 1-2 вечери този пламък така хубаво изгаря тези отлагания, че вътре камерите от черни стават бяли и чисти. Един вид при добро-чисто горене се получава самопочистване на камерата и комина от налепите по стените;)
  • 1
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: