• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
timon_tg - специалист
Tsilkov написа:
Мен ми е интересно друго - никои не споменава как влияят (и как ги третира самата станция) препаратите за чситене (сапун, за съдове, шампоан и прах от пералня) на работата на съоражението?
а това би трябвало да е основното ! Все пак това е отровната част.

При някой все пак съм забелязал, че предлагат възможност за допълнително оборудване.

http://www.bioteh-bg.com/pdf/Malki%20Pr ... esoari.pdf
Дозаторната помпа се използва за химично отстраняване на фосфор или при необходимост от дозиране на дезинфектант
http://kreacia.eu/images/tehnologichen%20proces.doc
Извличане на фосфатите.
За отпадни води с повишено съдържание на фосфати (големи хотели с централизирани перални, автомивки, големи ресторанти и т.н.) или за защитени региони със завишени изисквания относно съдържанието на фосфати в отпадните води, фирма РОТО предлага оптимално решение за намаляване концентрацията на фосфатите в отпадните води до съответните допустими норми. Това става с допълнително вграждане в пречиствателната станция на система за дозиране и вливане на определено количество химикали в отпадните води, чрез които се неутрализират нежеланите фосфати. Тази допълнително вградена система се свързва към основния компресор на пречиствателната станция и след настройка на управляващия компютърен модул системата постига автоматично желания резултат

Фосфорът се отстранява под формата на алуминиев или железен фосфат, който се отделя периодично заедно с излишната биомаса. В този случай в денитрификационната зона, се монтира мембранен модул за дозиране на реагент – гранулиран алуминиев сулфат.
janadark3969 - напреднал
Здр,
Все още сме до никъде с къщата, а до пречиствателна станция и не стигнахме...
Все излиза нещо ново и ново, а вече готовото се преправя по 3 пъти.
Хич не случих на МАЙСТОРИ с малки исключения.
Покрива зимата пак протече и уж го поправиха, за сега не е имало проблеми но като се затопли ще има основна проверка. За подмазването няма да коментирам- само с виждане.
Ще съм ви благодарна за някой контакт в Плевен на човек който наистина разбира от покриви.
Сега предстои друга дилемма относно отоплителната инсталация.
Радиатори или Конвектори
За радиатори офертата ми възлиза общо всичко 18 500лв грубо. + по желание соларна инсталация 5 700лв.
За конвектори - 32 000лв.
Бях се спряла на конвектори но с това покачване на тока сега ми се струва лоша идея.
Инсталацията вече е пусната.Като ми казаха че няма значения кой вариант ще избера, тя е една и съща.
За всички стай е предвидено по едно отоплително тяло, а всекиднявната е с подово.
Цялата къща е 300кв. като 50кв са гаражите и терасата. В момента сме двама души и пдедполагам зимата ще се отоплява първия етаж и едната спалня, грубо 100кв.
Не е въпроса само в първата инвестиция а и в бъдещата.
Моля всеки който има наблудения и опит с тези отоплителни инсталации да даде мнение.
Важно ми е и определено ми писна да се набутвам за щяло и нещяло.

Благодаря предварително
Tsilkov - майстор
Инсталацията е една и съща, но имай предвид че конвекторите имат нужда от дрениране ако искаш да ги ползваш и за охлаждане. 5700 лева за соларната инсталация е прекалено висока цена.
janadark3969 - напреднал
Забравих за това. Има предвиден конденз в случай че останат конвектори.
Снимах офертата. Дано я разберете че не се получи много снимките, все ми дава че са големи :(
Пак казвам че не ме притеснява първата инвестиция, а това в утрешния ден кое би ми било по изгодно.
Миналата зима говорих с една жена която е на конвектори, и ми каза че сметките и в зимния период са били около 300лв. за цялото елекричество.
Което ми звучеше добре. Ние в момента плашаме грубо 150лв. ток и отопляваме 2 стай.
Потърсих информация в форумите за пелетите и повечето който са с моята квадратура плащат на месец 400,500лв за тях ( отделно тока) и цялата занимавка покрай тях. Вече тотално се обърках.
Ако целта е удобство... Много по лесно е да врътнеш термостата и да не се занимаваш.
Но в моя случай мисля за старини. Не са малко пари след време да сменяме инсталациите отново. А и дай боже да стигнем до дълбока старост, с тия мижави пенсии в БГ как ще си плащаме сметките...

Прикачен файл

Screen Shot 2015-03-05 at 10.52.43.png

Прикачен файл

Screen Shot 2015-03-05 at 10.52.03.png

Прикачен файл

Screen Shot 2015-03-05 at 10.51.18.png

Прикачен файл

Screen Shot 2015-03-05 at 10.50.04.png
Фитилчо - майстор
Направи си Термо Помпа от климатик.
Купи си тялото от англия, нещо хубаво...

Имаш ли Изолация?

15К само за термо помпата ли ?!?!

Ако ги имаш, дай ги, но за 4-5 можеш да вземеш страхотно тяло Дайкин със сума киловати
janadark3969 - напреднал
Имам изолация 10см.
Термопомпата която ми предлагат е на Mitsubishi Zubadan PUHZ-SHW230YKA - 23kW.
15639лв. е само термопомпената инсталация.
За климатици вече е късно, кабелите са пуснати и навсякъде е измазоно. Не ми се преправя пак...
Ще бъде термопомпа или палети само да се реши кое е по изгодно.
Christo - майстор
Виж в раздел "Отопление" има много писано. За жалост, ще ти трябват дни да се ориентираш в многото плява.... Не е добра идея да имаш подово и радиатори. Радиаторите работят на по-висока температура, от колкото подовото. Ще ти трябват два трипътни вентила, по един на радиаторния кръг и на подовото, за да има вода с две температури. Съответно и две циркулационни помпи, термо датчици ит.н. По-добре или само радиатори, или само подово навсякъде. Въпросът е сложен и проектирането не е за "направи си сам".
janadark3969 - напреднал
Наех фирма която си проучи обекта и терена.
Изчисляваха квадратурите на стаите и незнам си още какво. По тези исчисления е и офертата за двата вида отопление.
Къщата е с френски прозорци и никъде не позволяваше в дневната конвектори, но е отворена към трапезарията и кухнята където е предвидено за по мощен конвектор или радиатор...Подовото и цялата инсталация е вече инсталирана. Рових се из форумите и всички спорят и всеки си харесва своето... Никъде не намирам конкретна информация кое колко би струвало като разход за в бъдеще.
Все пак става въпрос конкретно за зимния сезон...
Dessi2026 - специалист
janadark3969 написа:
Наех фирма която си проучи обекта и терена.
Изчисляваха квадратурите на стаите и незнам си още какво. По тези исчисления е и офертата за двата вида отопление.
Къщата е с френски прозорци и никъде не позволяваше в дневната конвектори, но е отворена към трапезарията и кухнята където е предвидено за по мощен конвектор или радиатор...Подовото и цялата инсталация е вече инсталирана. Рових се из форумите и всички спорят и всеки си харесва своето... Никъде не намирам конкретна информация кое колко би струвало като разход за в бъдеще.
Все пак става въпрос конкретно за зимния сезон...
Мога да помогна със следното:
Къщата ми е 310 квадрата, имам термопомпа, която ми я направи човек тук, както и подово отопление. Термопомпата ми се захранва с вода от сондаж. Температурата на водата тази зима я държахме на максимум 37 градуса. Отопляваме всички стаи без изключение, сметките за ток са между 550 и 640 лева. През лятото плащаме ток към 80-120 лева (май много харчим) :shock:
Самата термопомпа я ползваме само за отопление, не за охлаждане, макар че е възможно, но при ситуацията с подовото не ми се вижда много смислено, а и ме притеснява евентуален конденз.
Цената на термопомпата беше 6500 лева, ако не се лъжа. Имам я от 5-6 години. До този момент съм имала проблем с някакъв датчик, който се наложи да се смени тази зима. Струваше към 40-50 лева, ако не се лъжа.
Та това е, ако имаш нужда от повече информация, дай знак.
Вадим Владимиров - специалист
BLUEPUPIL написа:
janadark3969 написа:
Улуците тепърва ще ги слагат та за тях ще видим.... Американски безшевни са, понеже цветът най се доближава до дограмата.
janadark3969 написа:
Сега остана да доуправят покрива и да сложат улуците.
Прикачен файл:
Прикаченият файл 0.jpg вече не е достъпен
Хубави са ,но този бляскав вид се запазва само за няколко години или до първата по-сериозна градушка. На същата цена има алтернатива, която трае между 30 и 50 години в зависимост от подръжката. По-долу са дадени профили, от който можете да си изберете в зависимост от дължината на скатовете и респективно колич. вода което събират:
Прикачен файл:
Прикаченият файл 1.jpg вече не е достъпен
Прикачен файл:
Прикаченият файл 2.jpg вече не е достъпен
Студено ги поцинковате със ZINGA и отгоре може да сложите качествена и скъпа боя и съвсем ще заприличат на американски, ама с няколко пъти по-дълъг експлоатационен живот, да не говрим, че са страшно яки. Това че са безшевни е голям мит- та нали на ъглите няма как да минат без връзки. Да не говорим ,че повечето монтажни фирми работят с предварително нарязани улуци с дължина 6м., колкото е и тази на профилите.
Чак сега забелязах "железара" какви ги надроби тук. Може би стига вече да слагаш желязо навсякъде,а? Какви профили за улуци? Как ще се снаждат тези железа, как ще се прави ъгъла, как ще се захваща към челната дъска, какъв казан ще се монтира, какви тръби ще се монтират? Все въпроси без отговор.
Това че са безшевни американските улуци не е мит. Наистина са безшевни. Може да се изтеглят до дължината на ролката с ламарината. Примерно 50-60-70м цели улуци. Стига да можеш да ги качиш и монтираш. Повечето читави фирми занимаващи се с покриви си имат машини за улуци. Имат си и машини за водосточни тръби.
Има ли сме случай, когато заради дърветата и скелето покрай обекта, да няма възможност да качим 18 метрови улуци. Няма как и да се прекъснат с водосборно казанче.
Правих следното:
Прикачен файл:
1625463_765402226841636_1494045785865553759_n.jpg
Стига вече с необмисляни съвети. С това показваш, че никога не си го правил. А като не знаеш дали е функционално, дали е правилно, дали е рационално как смееш да твърдиш, че е вярно. Не стига, че масово всички се патят от "общи работници", които могат ВСИЧКО, а се появяват и теоретици, които знаят Всичко.
Направи следното. Вземи един от твоите улуци и го монтирай някъде, но сам. Защото аз мога да монтирам 7-8м улук сам, без да ми помага никой. Онова желязо едва ли ще го качиш, камо ли да го монтираш. Дайте да помагаме с реални съвети.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Строеж на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: