• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ivanovbg - майстор
Я виж какъв сняг вали сега? Основния недостатък на тръбите е че снега не се топи по тях. Помисли и за почистване, че покрива не е лесен зимата. Отделно ще се задържа повече сняг и ...Не ми се струва добра идея.

Не е до тормоза на вентилатора, а до преноса на топлина. Виж един пистолет за горещ въздух колко вата е, температурата на въздуха и каква е скоростта на обдухване. Ако качиш ватовете качваш и температурата.
:partyman:
шоп - майстор
В момента вали мокър и лепкав сняг. Не ми се излиза навън за да снимам плоските колектори на съседите, и те са целите в сняг. Факт е, че снега по тях по-рано се изпързалва. При мен вакумките ще са не точно на покрива а на покрива на една тераса ( дълга почти 10 метра) до която има лесен достъп.

Факт е, че при метерология като днешната добив няма, така че снега по вакумките няма значение. Те ще са много изправени ( даже обмислям сериозно монтаж на 90 градуса)

ето снимка снимана от кухнята ми, че не ми се излиза навън днес:-)

Прикачен файл

SAM_7311.JPG
Evgeniy - майстор
Да, при мен Ф100 топли и поддържа 21-23* около 18-20 кв. метра. Не е проблема в това.

Относно загубите - колкото по-ниска е температурата, толкова по-малки са. Този тип отопление е хубаво да е на температури 20-40 градуса над стайната максимум. Във формулата за топлинна енергия температурната разлика и масата (дебита) са множители с еднаква тежест. Така, че ако увеличиш дебита за сметка на температурата получаваш същото количество енергия, че и по-вече, защото падат загубите от намаляване на температурата. Аз в началото на зимата смених моите 2 вентилатора, работещи в паралел с този вентилатор и съм очарован от резултата. Мислех че термостата непрекъснато ще изключва и включва, но се получи стабилна работа с много вкарана енергия от бирените кенчета.

Относно диаметъра - от хора, занимаващи се с аспирации знам, че скоростта на въздуха не бива да превишава 4 метра в секунда заради получаването на шум от свистене и виене. При мен с този мощен вентилатор се получи малко такъв шум, но аз имам общо над 12м вуздуховоди. Затова не подценявай диаметъра. Ако можеш сложи 100 или 120.

Относно снега - моят колектор е на около 63 градуса и се "отръсква" от снега много лесно и бързо. Виж, тези с рефлекторите сигурно го държат. А е възможен и такъв монтаж Изток-Запад, като сутрешното и следобедното слънце го грее от двете страни:

Прикачен файл

Vertical_Solar.JPG
Vertical_Solar.JPG (24.13 KиБ) Видяна 492133 пъти
ivanovbg - майстор
Що ти треба да извадиш сега толкоз много тръби - изплаши слънцето. :lol: :razz:
filmatoplo - майстор
Панел от бирени кутийки е по добър.
шоп - майстор
Филме, аз засега няма да коментирам, защото за да се направи това обобщение трябва двата да работят един до друг и да се направят замерваня при различни метрлогични условия. Ако сте правили такива замерваня - моля споделете ги. Аз по усет залагам на вакумният въздухар при едни м2, заради селективното покритие и вакума като изолатор.
ivanovbg - майстор
Ако го правиш с експериментална цел - става.
8-мо мартенска сметка: 70 тръби имат площ около 7м2 при слънчев зимен ден топлинната мощност на слънцето е около 500вата/м2 та ще получиш около 3,5квчаса ако слънцето се задържи час. Няма и кило пелети икономия. Ако си на дърва пък... Няма да си платиш и пробиването на дупките за цял месец с икономията.
Evgeniy - майстор
Все пак да не сме толкова скептични.
Ето моите резултати за два последователни дни:
4-ти март- силно слънце и много енергия от бирените кенчета. Резултат - малко по-малко от 7 кг пелети за 24 часа.
Прикачен файл:
4_mart.jpg
4_mart.jpg (27.6 KиБ) Видяна 491971 пъти
И следващия ден - 5-ти март - около 16кг пелети:
Прикачен файл:
5_mart.jpg
5_mart.jpg (28.13 KиБ) Видяна 491971 пъти
Дори да допуснем, че половината от разхода се дължи на застудяване си е много подпомагащо отопление
LazarGanev - "Велик майстор"
Но каква част от икономията се дължи на кенчетата и каква част на прозорците? Защото в слънчев ден и примен ( както при всеки друг) разхода пада драстично :wink:.; Не казвам, че няма ефект от кенчетата, но в тях вложението е нищожно, ама за тези гаубици :?
Evgeniy - майстор
При мен бих казал значителна, защото къщата на комшията от юг е много близо, малко по нависоко, терасата е вътрешна и пред нея има асмалък. Общо взето сутрин и следобяд замалко се показва директна слънчева топлина. То затова въздуховодите са ми по 5 и 7 метра, че декември едиственото слънчево място е над терасата на втория етаж.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: