Radoslaw написа:Тука мисля, че съм го описал:agro написа:Здравей Боби,Agro,Това за което говориш го правят последното поколение контролери.Вземайки предвид,температурата на изходяшите газове,кислорода от ламбда сондата.И пак си мисля ,че контролират само оборотите на вентилатора.SS_1 да каже дали е така.Неговия котел е с такъв контролер.
явно не изчетох внимателно дотук и не разбрах - предлагаш това да служи за еднократна настройка при всяко гориво, после да се работи без него по вече настроените параметри? Или може да си седи монтирано постоянно и непрекъснато да дава обратна връзка към настройките на горелката?
Аз регулирам два параметъра. Първо - подаването на гориво според температурата на водата, което считам за основно и определящо главния параметър - мощността. Второ - подаването на въздух, което да е адекватно на подаденото гориво. Губи ми се само автоматичната връзка между двете, защото няма контролер, а е правено на парче в стил "направи сам". Ламбда управлението може да стане тази връзка и да определя автоматично веднага нужното количество въздух в зависимост от постъпващото гориво.
А това което Боби предполагам иска да ни каже,че с неговото устройство всеки може сам да си настрои горивния процес.При смяна на различни видове пелети или производители.Следейки светодиодите и коригирайки подаването на гориво и въздух
да направи горивния процес оптимален.Аз поне така го разбрах.Ако бъркам,нека да поясни.
s_s1 написа:Да напиша малко и за модула кислороден сензор. Това е един отделен блок в електрониката на котела, към който има свързана сонда на Бош с отопление. От менюто може да се включват и изключват корекциите по лабмда сонда. Не ми е ясно дали регулира само подавания въздух или освен въздуха и количеството пелети чрез мощността на горелката. Тук пиша само това, което виждам като следствие на работата на модула. Вентилаторите се регулират по обороти от менюто и параметъра е от "10" до "55". Кислорода варира от 00 до 207, но не знам какви единици са това.
Първоначално при запалване на котела вент. =40. След като достигне достатъчна Тком. започва подаване на пелети при мощност 60% и вент. =22, което е горене с доста голям излишък на кислород. При мен за мощност 60% - вент. =19. След 10-15 мин. вент=19 и тази стойност започва да се променя спрямо зададения в таблицата кислород, или при отваряне на вратичката на котела О2 се увеличава, а оборотите на вентилатора намаляват. След още няколко минути започва да варира и мощността, не стои постоянно на 60%, като системата се стреми да държи О2 съгласно зададената таблица според мощността. Забелязал съм обаче при една и съща мощност различни стойности на вентилаторите в зависимост от разликата м/у температурата вътре и навън, т.е. при различната тяга на комина.
Ако може някой да обясни какво означават стойностите на кислорода от 00 до 207 ще съм му много благодарен.