• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 48
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
Radoslaw написа:
agro написа:
Здравей Боби,
явно не изчетох внимателно дотук и не разбрах - предлагаш това да служи за еднократна настройка при всяко гориво, после да се работи без него по вече настроените параметри? Или може да си седи монтирано постоянно и непрекъснато да дава обратна връзка към настройките на горелката?
Аз регулирам два параметъра. Първо - подаването на гориво според температурата на водата, което считам за основно и определящо главния параметър - мощността. Второ - подаването на въздух, което да е адекватно на подаденото гориво. Губи ми се само автоматичната връзка между двете, защото няма контролер, а е правено на парче в стил "направи сам". Ламбда управлението може да стане тази връзка и да определя автоматично веднага нужното количество въздух в зависимост от постъпващото гориво.
Agro,Това за което говориш го правят последното поколение контролери.Вземайки предвид,температурата на изходяшите газове,кислорода от ламбда сондата.И пак си мисля ,че контролират само оборотите на вентилатора.SS_1 да каже дали е така.Неговия котел е с такъв контролер.
А това което Боби предполагам иска да ни каже,че с неговото устройство всеки може сам да си настрои горивния процес.При смяна на различни видове пелети или производители.Следейки светодиодите и коригирайки подаването на гориво и въздух
да направи горивния процес оптимален.Аз поне така го разбрах.Ако бъркам,нека да поясни.
Тука мисля, че съм го описал:
s_s1 написа:
Да напиша малко и за модула кислороден сензор. Това е един отделен блок в електрониката на котела, към който има свързана сонда на Бош с отопление. От менюто може да се включват и изключват корекциите по лабмда сонда. Не ми е ясно дали регулира само подавания въздух или освен въздуха и количеството пелети чрез мощността на горелката. Тук пиша само това, което виждам като следствие на работата на модула. Вентилаторите се регулират по обороти от менюто и параметъра е от "10" до "55". Кислорода варира от 00 до 207, но не знам какви единици са това.
Първоначално при запалване на котела вент. =40. След като достигне достатъчна Тком. започва подаване на пелети при мощност 60% и вент. =22, което е горене с доста голям излишък на кислород. При мен за мощност 60% - вент. =19. След 10-15 мин. вент=19 и тази стойност започва да се променя спрямо зададения в таблицата кислород, или при отваряне на вратичката на котела О2 се увеличава, а оборотите на вентилатора намаляват. След още няколко минути започва да варира и мощността, не стои постоянно на 60%, като системата се стреми да държи О2 съгласно зададената таблица според мощността. Забелязал съм обаче при една и съща мощност различни стойности на вентилаторите в зависимост от разликата м/у температурата вътре и навън, т.е. при различната тяга на комина.
Ако може някой да обясни какво означават стойностите на кислорода от 00 до 207 ще съм му много благодарен.
alx359 - специалист
bobi65 написа:
Колеги... Радослав го е написал на разбираем език... Идва човека видя как работи и казва... Ламбда наблюдение... ти си правиш по него настройките...
Сашо (alx359) също идва и си поръча..и още двама Софиянци...
който не вярва в резултата да пише и ше бъде поканен... без настройки който да са в идеалната диаграма на горивният процес парите ви излитат през комина .. до тук за тази зима 3 тона за 400 кв...естествено и с няколко приложими подобрения по котела...
Да, бях при bobi65, за да получа впечатления първа ръка от всичко написано по темата. Стабилен човек, с много и разнообразнен опит, дето явно обича техн. предизвикателства и прави впечатление на човек с покритие, дето знае какво прави. Поръчах си уред, но едва ли ще мога да го ползвам този сезон (след ~1 месец ще е готов) за да докладвам.
Evgeniy - майстор
s_s1,

Кога ти показва 207 и кога 0?
Теоретично % на кислорода на "отворен" въздух се приема 20.9%.
Така, че ако при незапален котел, когато е само въздух, без други газове е 207, то най вероятно това 20.7% кислород.
Ако е така, тогава стойностите са си директно % излишък на кислород:
s_s1 написа:
При мощност:
20% 170-190
40% 150-170
60% 140-160
80% 130-150
100% 115-130

Друг е въпроса защо са различни при различните мощности, но явно така е най добре.
s_s1 - специалист
Показва по-малка стойност когато кислорода е малко и по-голяма като е в излишък пр. отворя вратичката.
6osi6 - майстор
s_s1 написа:
Сондата е на Бош и е с 4 проводника
Сондата по схема е със шест проводника.

Прикачен файл

Untitled.png
6osi6 - майстор
s_s1 написа:
stilian20 написа:
s_s1 ако приемем че колегата Evgeniy е прав че това са миливолтове от 00 до 207
какви стойности трябва или поддържа твоята горелка ?
При мощност:
20% 170-190
40% 150-170
60% 140-160
80% 130-150
100% 115-130
и в гореспоменатия руски форум предлагат тези стойности да бъдат намалени с от 10 до 15% за всяка мощност.
В руския форум са по-напреднали от производителя на котела.
Тук са дадени препоръчителните настройки за пелети и ситни въглища.
Графа 1 - мощност на котела. 2 мощност на горене. 3 мощ. на вентилатора. 4 показания на стойностите на кислорода.

Прикачен файл

56jkd.png
56jkd.png (29.91 KиБ) Видяна 1809 пъти
Evgeniy - майстор
На същия форум намерих и отговор от Kostrzewa относно показанията:

Вот какой ответ мне удалось получить от Завода:
» Это, скажем, внутренняя единица, которую фирма Кострзева придумала. Этой единицы нет в системе единиц измерения физических величин.
Цифра, которую клиент видит на дисплее означает избыток кислорода в выхлопе.
Последующие котлы будут комплектоваться лямбдой, которая будет показывать проценты ( % ) «

Предполагам, че са заложили наистина стойности равни на процентите, но отчитат пропрционално на помпещия ток, докато графиката е малко нелинейна:
Прикачен файл:
O2_Pump.JPG
O2_Pump.JPG (81.95 KиБ) Видяна 1747 пъти
Заради по-грубата линеаризация, от Kostrzewa не могат да кажат, че това е точно % О2, но мисля, че ние можем да го приемем с достатъчна точност.
s_s1 - специалист
6osi6 написа:
s_s1 написа:
Да, от блока на сондата тръгват 6 кабела, но на куплунга на сондата са 5 и понеже си мислех, че единия е корпус, затова мисля, че е с 4 и така написах.
Може ли някой да обясни с колко проводника са сондите и тази специално каква е?
stilian20 - специалист
С пет са широколентовите
ivanovbg - майстор
s_s1 написа:
6osi6 написа:
s_s1 написа:
Да, от блока на сондата тръгват 6 кабела, но на куплунга на сондата са 5 и понеже си мислех, че единия е корпус, затова мисля, че е с 4 и така написах.
Може ли някой да обясни с колко проводника са сондите и тази специално каква е?
И твоите мисли и заключения са като в БГ мама :mrgreen: То единия е корпус, но участва в общата бройка. По този начин заблуди всички хора дето не знаеха за какво иде реч. Е те така стават ... Мислел... =D>
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 48

Тема "Ламбда контрол на котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: