Най - вълнуващия въпрос зимно време.
s_s1 - специалист
filmatoplo написа:
Тази година наблюдавам колко пелети замесват дървата, един и същ котел който миналата година е горял 30 кубика дърва сега с Грейко гори 6-7тона пелети, аз горя по 8 кубика дърва с пелети съм на 2,5 тона.
Но въпроса е тези дърва с какво КПД са горени. Горих дърва с Линг 25 Д. Преди да направя макар и лоша изолация на къщата горих 15-20м3 сухи дърва. След като изолирах-10-15м3. Миналата и тази година горя черупки и костилки с пелетен котел. Миналия зимен сезон изгорих около 3,5 тона, Тази година до момента съм на 2,5-3 тона, но остават още 2 месеца до края на отоплителния сезон.
filmatoplo - майстор
Горния пример го дадох за без изолация.
filmatoplo - майстор
dobref какъв ти е котела.
nradnev - напреднал
благодаря за примера,но не мога да си направя сметката,защото основно горя въглища от най-разпространените(донбаски)ако изобшо са такива де
nradnev - напреднал
и за примера който даваш ти не поясняваш за какви дърва и какви пелети съответно е наблюдението ти
filmatoplo - майстор
Точен отговор никой не може да ти даде, индивидуално си е всяка сграда и инсталация, зависи от топлозагубите, кпд на котела, режим на работа на горелката, качество на пелети. среден разход 1кило на час.
filmatoplo - майстор
Дървата смесени -Мише,Бук, Цер. малко сухи, малко сурови купени от горското. 2 Камаза ги карат тези 30 кубика и докато се нарежат, нацепят, внесат и подредят струва над 2000 лв и минава над седмица. пелетите в случая се прибраха за 20 минути. на цена под горната.
nradnev - напреднал
е те тва питам :)
и аз така смятам 30x70 нарязани и нацепени 2100лв
а щом казваш че като пелети ще е под тази цена ок,но все пак ми се струва че никой няма да признае че не може да се конкурира с въглищата тази горелка с каквито и да е пелети(говоря за цена )
doobref - специалист
filmatoplo написа:
dobref какъв ти е котела.
Котелът ми е Solitech 5+ - 34 kW , чугунен, без вентилатор. Вътре горивната камера изцяло е водна риза- нещо като тунел , т.е. водата е от всякъде и за това няма подвижна скара, дървата лежат на глидерите. Доволен съм и от феролито , но мисля,че с Грейко ще намаля разхода, защото както знаеш фероли 7 минималните киловати са 14 kW. По настройки на Николай Ганев падна мощността, но не така както ми е необходимо, защото през деня в къщи няма никой, и ако не поддържам 19 градуса , вечерта бавно набира температура до 22 градуса. Грейко предполагам, че успешно ще поддържа с малка мощност тези 19 градуса през деня и ноща. Въпросът ми е как ще се монтира и дали ще е по-добре, отговорът вероятно е в ръцете на знаещи като тебе и други от форума. Изключителни благодарности на Николай Ганев* nganev *, защото винаги е откликвал навреме и вярно на въпросите ми.
filmatoplo - майстор
Да де брат ми е със котел Солитех 8 секции и горелка Грейко рб 20 .искам да кажа че горелката се монтира без проблем, както и котела с нея вади добро кпд.за монтажа няма проблем -пращаш ми вратата аз ти я връщам с монтирана горелка, закачаш на пантите и си готов, какво повече мога да направя.
Последна промяна от filmatoplo на нед мар 08, 2015 5:37 pm, променено общо 1 път.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: