Напишете въпрос свързан със санирането.
maistora1965 - специалист
Привет на всички въпросът ми е традиционен но имам нужда от мнението на специалист.Къщата ми е фамилна с дебели външни стени от тухли еденички около 35 сантиметра грубо,строена е от бащата на баба ми зимата нямам проблем парното поддържа без пробле 22–23 градуса дори и в най студеното време.Лятото обаче става доста топло и въпросът ми е понеже почвам вътрешен ремонт ако направя вътрешна изолация ще помогне ли или няма да има голям ефект и с какво да я правя гипскартон и вата или стиропор.За сега нямам финанси за цялостна външна изолация и затова искам съвет и пак повтарям трябва ми само за лятото против топлото.
Dzver - специалист
сложи си климатик :drinkers:
maistora1965 - специалист
Dzver написа:
сложи си климатик :drinkers:
Точно защото ще слагам климатик искам да направя някаква изолация иначе като се напечат тези стени става фурна.
nanko - специалист
Че ще има ефект от вътрешната изолация ще има, няма как да е иначе. Въпроса е дали ще си заслужава, а това може да се сметне от някой който разбира. По-добре да имаш топлоизолация само отвън отколкото само отвътре.
Pooh - майстор
nanko написа:
По-добре да имаш топлоизолация само отвън отколкото само отвътре.
Защото ... ?
Хайде де, поне веднъж, някой да си обоснове твърдението!

Аз пък казвам, че е по-добре само отвътре, отколкото само отвън!
Най-малкото - премахваш ВСИЧКИ термомостове, което е НЕВЪЗМОЖНО при външно изолиране "на парче", както се работи в България. По-икономически съобразно е (евтинко - за неразбралите), има и допълнителна екстра - звукоизолация ... донякъде :wink:
Та дори и само тези причини, някой да обори ще съм доволен (а имам и още в запас).

Климатизация на помещението
Естествени, нетоксични материали
Пожарозащита и най-вече - не отделянето на ОТРОВНИ вещества.

Аман от рекламни пропаганди! НЯМА акумулиране на топлина в стените! ... е, може и да не съм прав - БИ МОГЛО да има, ако се нагреят ДОСТАТЪЧНО, но това означава, намиращите се в помещението хора да се ОПЕКАТ ... буквално!
8180 - майстор
Pooh написа:
...
Празнично ми е и няма да влизам в спорове, още повече с толкова категорично мнение.
Сам се обоснови за съизмерими цена, климатизация, токсичност, термомостове, необходима площ за изолиране.
Бих се съгласил с пожарозащита и звукоизолация донякъде, ако е по темата. :?
ivanovbg - майстор
Елементарен пример: Взимате един найлонов плик и го надувате. Изнасяте го отвъх и виждате как постените мъ се образуват капчици конденз. Сега си задайте въпроса: Ако стените са извън плика - проветряваме и ... конденза е навън и по стените няма мухъл. Ако стените са вътре конденза попива в стените и ...мухъла е налице. Проветряването не помага особено.
Та правилния извод е - само вътрешна изолация. Сами сте забелязали старите 100-200годишни къщи с гредоред без изолации как нищо им няма - мухъл нямат, гредите сухи - пирон не можеш заби в тях. Изолирайте ги външно и ще пропаднат таваните. На последното съм жив свидетел. На баджанака за 2 години след външна изолация му изгни гредореда.

:partyman:
8180 - майстор
ivanovbg написа:
Изолирайте ги външно и ще пропаднат таваните. На последното съм жив свидетел. На баджанака за 2 години след външна изолация му изгни гредореда.
А нещо дограмичка, отопление, покрив, баня, кухня и др. екстри от бабата НЕ СМЕНИ ЛИ баджанакът?
Несериозно, според мен. :?
Пипаме нескопосано там, където полуграмотни стари майстори са се справяли значително по-добре от нас.
Изолация, вътрешна или външна се прави (би трябвало) така, че да няма конденз! Кондензът не се "проветрява" толкова лесно.
gechev - специалист
И когато се проветрява е много вредно за джоба. :lol: Автора нищо не споменава за покрива. Споменава за горещо през лятото. :?
ivanovbg - майстор
8180 написа:
Изолация, вътрешна или външна се прави (би трябвало) така, че да няма конденз! Кондензът не се "проветрява" толкова лесно.
Няма начин да няма конденз. Най малкото има като те няма в къщата за уикенда и температурата от 22 спадне на 10-12. Когато имаш външна изолация конденза попива в стените. Същото се получава в стремеж за икономии при ежедневното колебание на температурите. В експеримента с с плика сложи вътре една картонена кутийка. Ще видиш как постепенно ще се овлажни. Ако кутийката е извън плика нещата са други.

А за питащия по темата въпросът се състои в качествена изолация, но не отстрани, а отгоре. Покрив, тавани ... С външна изолация такъв автогол ще си вкара зимата, че ....Вътрешна няма смисъл, само въздуха в стаите много по лесно ще се стопля.
:partyman:

Тема "Изолация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: