• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Ами не е така.
Независимо дали е 40 литра или 40 кубика - разликата е колко време ще се топли за да вдигне с 2 градуса (цитирам) оттам вече в зависимост от обема ще върти тези 2 градуса 2 или 200 минути през серпентината. Ако се изравнят бързо, след вземане на душ ще се включи помпата да доизпомпи топлината останала горе. Та акумулираната топлина е сума от двата обема.
juvesan - специалист
аз съм съгласен с гореказаното. Наличната вода си е налична, само знам, че ако водата е много, но с по-ниска температура пак ще има кой да пуска нагревателите, защото те, жените, 10 кубика им дай - пак ще поискат да е 80 градуса... :axe:
п.с Мисля, чеще имам възможност да проведа и експеримент. Намерих и един кЕтайски контролер, който следи нивото и температурата на водата в отворени слънчеви колектори, гледам, че има магнит-вентил... ако не ме домързи, ще го закача и ще пробвам различните постановки при различни нива на водата и различно слънцегреене... :drinkers:

п.с да се възползвам и да попитам - а някой ползвал ли е управление tSol на техногама ? Ясно е, че е тривиален и без екстри, но питам за надеждност най-вече... :?
2v6 - майстор
juvesan написа:
... Значи разглеждаме постановката: Времето е средно слънчево... може да загрее 40 литра вода до 60 градуса или 120 литра до 45 ( абсолютно измислени стойности) Контролера установява разлика 2 градуса ( поне) и помпата тръгва... съществува вероятност , докато изравни , в 1-вият случай да стопли водата до 52 градуса ( докато се изравнят например) но в 2 рият случай по никакъв начин не може да стопли водата до повече от 44 например , па макар да има още много вода на 45 в солара.. и тогава трябва да я дозагрявам повече.... или не ?
Да, така е. При недостатъчно слънцегреене няма да достигне температурата за включване на помпата и топлината ще остане в слънчевия бойлер.
Когато слънчевия бойлер се загрее достатъчно за да включи помпата, топлината която ще премине към серпентината ще е повече, защото помпата ще работи по-дълго време. Съответно дозагряването ще е по-малко.
  • 1
  • 2

Тема "Слънчев колектор БЕЗ налягане към серпентина на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: