Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mirk - майстор
За това не викай дявола ако не е нужно.
ArturDent - Почти Безобиден
mirk написа:
И защо ти е мълниезащита ако с...
Защото Ernesto ПЕЧЕЛИ ПАРИ тези неща... виж му постове. Толкова натрапчива реклама не съм виждал в този форум отдавна!
mirk - майстор
Имаше преди време пак един фен на мълниезащитите и разрядниците :lol: :axe:
Ernesto - напреднал
Здравей ArturDent

Благодаря за Вашето мнение, ако съм достигнал този пост е благодарение на опита, натрупан през 12 години, през които съм се занимавал с тези теми в България и в много други страни, където има повече поражения от мълнии, отколкото в България.

НИКОГА НЕ ЗАБРАБЯЙ ЧЕ:

„НАЙ ВАЖНОТО ОРЪЖИЕ В АРСЕНАЛА НА ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ДА ИМА УСПЕХ Е ПОЗНАНИЕТО”

„ПОЗНАНИЕТО Е ВЛАСТ”

„ПОЗНАНИЕТО Е ПО-СКЪПО ОТ ЗЛАТОТО”

С уважение,
Johny - майстор
ArturDent написа:
Защото Ernesto ПЕЧЕЛИ ПАРИ тези неща... виж му постове. Толкова натрапчива реклама не съм виждал в този форум отдавна!
Не е ли логично от това, с което си изкарва хляба, да разбира най-добре. Печели, не печели - важното е да е компетентен. Аз лично не съм компетентен точно в тази материя.
Когато работех по сондите, при всяко местене на сондата, идваха момчета от лабораторията - мереха, заземяваха и т.н., макар че аз бях енергетик на обекта. Просто това беше тяхната тясна специализация.
Вярно, че в този форум сме :lol: няколко човека дето уж разбираме от всичко, но не бива да се ревнува, ако някой знае повече от нас.:wink: Нищо страшно!
ArturDent - Почти Безобиден
Ernesto, карай го по-спокойно.
Много добре знаеш, защо написах горното. Във всеки от първите ти 5 поста присъстваше освен мнението ти и една огромна реклама. Май се е наложило да я разкараш ;)
Не съм оспорвал компетентност, въпреки че ми се струва че малко плашиш хората повече отколкото е нужно.

П.П. Не е нужно да ВИКАШ за да те чуваме.
bonebiker - напреднал
1во-----3-4 кола на повлажната страна на къщата (за под 10 ома) на разтояние колкото ти позволява шината на кола.
Шините завабяваш една за двуга (Трябва да има лице , допирда площ с почвата и сечение на шината 40х3мм.)
така че да има поне 80мм.шев.плътен за да не изгние от влагата след време, и да понася енергията на гръмотевицата,заваряваш ги последователно. На последния кол извеждаш шината над земята
и по добре да е на закрито (За заземление на табло) като го закарваш с добра ел.връзка и кабел 10-16 кв.мм. жълто зелен да е, до ел таблото на корпуса се свързва с Всички останали заземителни на инсталацията.

2ро----Ако е за мълниезащита Шината се извежда отвън Може да се завари за арматурата на гръмоотвода ако мяма да се мери.(А вече има уреди с които не е необходимо да се разкача за да се мери)

3то----Желателно е да няма обща връзка м/у коловете (Зависи от класът на защита на зградата) на Гръмоотвода и заземлението на инсталацията(При прегаряне на почвата от енергията на гръмотевицата, енергията от гръмотевицата ще влиза в инсталацията ти а тя е огромна ) и загубите за теб ще са здрави.
nilro - специалист
Да попитам и аз нещо в тази тема-
Да се притеснявам ли от гръмотевици при монтаж на колектор от алуминиева конструкция/рамка/и бирени кутийки върху покрива,по този начин показан на картинките?
В съседство има и две по-високи къщи без мълниезащити,но района е такъв опасен-баба ми е виждала няколко кълбовидни мълнии в двора и да влизат даже вътре :weedman: -вярвам и!

Прикачен файл

vila 22.jpg

Прикачен файл

vila 2.jpg
bulhomes2 - майстор
Съседството на по-високите къщи с нищо не помага. Гръмоотвода се изчислява така, че да привлече светкавицата, ако се е засилила към твоята къща. Изчислява се колко да е висок спрямо ширината на покривите. Не съм специалист - гледах го на проекта си. Имаше една окръжност на последния етаж (гледано отгоре), която горе-долу покриваше покрива му. Долния ми етаж е 2-3 метра по-широк и върху неговия покрив има полуокръжност със същия център (на окръжността за горния етаж), но по-голям диаметър. Тоест - явно е възможен конус, в който ако попадне светкавица да се прехвърли върху гръмоотвода. Едва ли съседните ти къщи ще правят такъв. Не намерих по-добра снимка за да добиеш представа горе-долу какъв е конуса.
Прикачен файл:
IMG_3849.jpg
Вадим Владимиров - специалист
Нещо се споменаваше за ъгъл от 45градуса, а от това зависеше и броя на прътовете и височината им. Най-добре да се провери при специализираните фирми.

Тема "заземяване на къща как ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: