Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolovvd - майстор
Единствената причина поради, която закупуването на такъв предавател е оправдано, виждам в борбата с невъзпитани съседи, които надуват някоя чалгаджийска станция в 12 часа вечерта.
Пускаш го и увеличаваш мощността (без модулиращ сигнал) докато музиката спре.
Иначе КРС не спи, а глобите са добри.
thebugger - специалист
не съм сигурен още дали китайците ще ми искат лиценз. принципно силно се съмнявам ама може и да ми искат. ще го имам в предвид ;)
thebugger - специалист
на този на който съм се спрял пише че мощността може да се регулира от 50mW до 500mW. 50mW си е съвсем в разрешените граници. това че има опция за 500mW не значи че ще я ползвам постоянно на максимална мощност
nikolovvd - майстор
Никой не може да ти каже какво да правиш, но имай пред вид, че някой обхвати се наблюдават много строго. Освен 88-108 MHz се следят честотните обхвати на Спешна помощ, МВР, Гражданска защита, армията, ВВС, РВД включително и на такситата, но по други причини (те са в ситизен обхвата).
thebugger - специалист
и аз тези неща ги загледах, но при положение че радиуса ще е най много 100м при 50mW и то с по качествен предавател от тези малките за коли не вярвам че трябва да се безпокоя за хармоници, защото ще са малко и ограничени в сравнително малък радиус. та все пак благодаря за всичко. някои отговори бяха доста полезни :)
thebugger - специалист
имам и още 1 въпрос . направо се обърках тотално с тези балуни. може ли някой да ми обясни защо се използват, може ли без тях и ако не може как да направя такъв за моя предавател. натъкнах се на нещо много странно. на тази антена която ще ползвам (диполна тип заешки уши) има вграден балун 75ома-300ома. доколкото разбрах и коаксиалният кабел е 50ома и диполната антена има импеданс от около 50ома. този трансформатор (1:4) не ми се струва подходящ за тази антена.

Прикачен файл

Custom Image1.jpg
Custom Image1.jpg (67.21 KиБ) Видяна 1357 пъти

Прикачен файл

Custom Image.jpg
Custom Image.jpg (90.37 KиБ) Видяна 1357 пъти
FM STEREO - специалист
Това нещо се използува за симетриране на на коаксиалния кабел с вълново съпротивление 75ома към вълновото съпротивление на антената,вибратора което е 300ома.
thebugger - специалист
много е объркващо цялата тая работа с балуните но от това което разбрах на мен ще ми трябва 1:1 а не 4:1. някакви идеи как да го направя? някъде четох че може директно коаксиалния кабел да се включи към диполната антена защото са били с близки импеданси. друго което четох е че мога да сложа тороидална сърцевина около коаксиалният кабел която да действа като високочестотна блокираща бобина (нз как точно да го нарека на английски е RF choke) какво ви е мнението?
FM STEREO - специалист
Дай някаква снимка каква антена искаш да слагаш,в по предишен пост бях ти написал,че този предавател се продава комплект с антена и кабел(фидер) и не необходимо да правиш никакво съгласуване,слагане на балуни и други джаджи,само я монтираш,свързваш към антенното гнездо и си готов.
thebugger - специалист
да видях че се продава с антена ама при положение че предаватела е 50 долара а антената е 40долара не виждам смисъл да го поръчвам с нея. антената която аз съм избрал е стандартна приемна тип заешки уши от стар телевизор (диполна). на входа е 75ома-300ома трансформатор (1:4). ще я снимам довечера.

Тема "няколко въпроса относно FM предаването" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: