Най - вълнуващия въпрос зимно време.
geizer - напреднал
Здравейте.
Тъй като абсолютно нищо не разбирам от котли за твърдо гориво, моля за съвет от по -разбиращите. Става въпрос за къща на 2 етажа, около 200кв и без изолация. В момента се отоплява с котел за нафта, но искаме да го сменим, понеже много удря в джоба. А гледах и сайта на тези котли http://www.termo-stropuva.com и идеята да е нещо което да не се налага да се зарежда толкова често и да не му се робува е много примамлива. Нямам притенции да се зарежда чак през 5 дена, и веднъж на ден ще бъде идеално. Към въпросния модел съм малко скептично настроена и ако може да ми препоръчате нещо което е по-познато и изпробвано, вече с изградено име за качество, ще съм ви много благодарна. [-o<
Ето нещо , доказало се , ефективно и име в бранша.
Само с едно зареждане на ден , обаче , няма да стане , освен ако не се монтира пелетна горелка .
http://www.bosch-climate.bg/products/so ... 000-b.html
geizer - напреднал
[quote="Трифон П.Трифонов"]Ето нещо , доказало се , ефективно и име в бранша.
Само с едно зареждане на ден , обаче , няма да стане , освен ако не се монтира пелетна горелка .
http://www.bosch-climate.bg/products/so ... 000-b.html[/quote

На прити също предлагат такива котли, ама аз си мислех че тези горелки са само за палети. За дърва и въглища става ли да се използват?
geizer - напреднал
А ако не е твърде нахално, бихте ли ме посъветвали за тази квадратура с каква мощност да е котела?
geizer написа:
А ако не е твърде нахално, бихте ли ме посъветвали за тази квадратура с каква мощност да е котела?
Лесно може да се прецени по мощността на използваният котел,в момента, като се вземе предвид КПД на котела и се пресметне по КПД на новият.
За същата квадратура,аз ползвам 27 киловата , но предполагам, че и по малък също ще свърши работа.
Ако предстои качествено саниране на жилището , дори и 15-16 киловата ще са достатъчни.
stilian20 - специалист
Трифон П.Трифонов не е ли по добре ако ще бъде на пелети топлообменника (котела) да е повече киловати от горелката.
Например ако ще бъде бош да е 32кв. а горелката да е 20кв.
stilian20 написа:
Трифон П.Трифонов не е ли по добре ако ще бъде на пелети топлообменника (котела) да е повече киловати от горелката.
Например ако ще бъде бош да е 32кв. а горелката да е 20кв.
Е да де,точно така препоръчват светилата в този подфорум.
Моята инсталация е с 27кв. котел,а горелката ще бъде 20кв. 30кв. мисля ,че е прекалено за 20кв. горелка ,но ако вече е наличен , нищо не пречи.
geizer - напреднал
Ох, доста се оскъпява с тази палетна горелка, няма ли по ефтино решение. Тези котли на стропува как така горят по няколко дена. :?
transportna - специалист
geizer написа:
Ох, доста се оскъпява с тази палетна горелка, няма ли по ефтино решение. Тези котли на стропува как така горят по няколко дена. :?
Ами като сложиш 150 кг. въглища наведнъж, ще гори няколко дена. Зора им после е почистването. /Поне така казват./ Но има цяла тема за Стропувата, пък и руснаците доста клипчета са напускали в тубата.
Christo - майстор
Да се придържаме към здравия разум и физиката за седми клас.... От един килограм въглища се добиват грубо от 5 до 9 киловатчаса енергия. Зависи от качеството. Какви въглища горим? Според търговците само промити супервисококачествени ДоНбаСски. На практика, кой знае. Ако ни трябват 15 киловата, това са 2-3 килограма на час, за 24 часа: 48-72 килограма. Това при КПД 100%. Реално при около 70% : 68-102 кг. Кой е тоя котел, събиращ въглища за три дни? Тоя Стропува, като е толкова велик, що не е сертифициран в Германия?

Тема "какъв котел на твърдо гориво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: