• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко за дърводелството
mavryt4o - майстор
Пелиев написа:
Здравейте колеги дърводелци.Имам въпрос относно ножовете на абрихт.Купих абрихт от дърводелец,всичко е регулирано и обработва дъските доста добре,но единият нож е по висок в единия край на вала, а другият е равен от двата края.При проверка с линеал отместването е еднакво и на двата ножа според правилата.Има ли някакъв проблем или може и така да работи? Благодаря ви предварително.
щом отместването е еднакво на двата и от двете страни това е важното значи са подравнени
манихеин - специалист
Габровка, триоперационна. Опитах всичко дотук - свалях ножове, вдигах ножове, повдигах и свалях края на входящия плот (към вала). Резултатът във всички случаи е прекрасни дъги (вдлъбнато навътре). На 50 см дъска не е проблем, ама ми се налага да лепя по-дълги дъски и фугата по средата идва към 1-2 милиметра, няма как да стане залепването. Ако това има значение, изходящият плот (неподвижен) ми е по-висок с 0,4 мм от вала.
griffin - майстор
Колега изходния плот няма ли начин да се демонтира и да се правят регулировки? Или евентуално вала да има някакви настройки за мърдане.
При мен изходния плот е една идея по ниско от вала с монтираните ножове.
манихеин - специалист
Изходящият плот (този, на който застава детайлът след отнемане на стружка) може да се свали, но не намирам логика - валът ако е по-високо, детайлът ще се влачи по него, понеже и двете повърхности - и входящ, и изходящ плот, ще са по-ниско.

п.п. валът сега е с 0,4 мм по-ниско от изходящия плот, но ножовете са наравно с изходящия (много леко са по-високи, както се препоръчва). Ама и абсолютно наравно с него ги свалях, все дъги получавам.
griffin - майстор
Ами ножовете трябва да са една идея над изходящия плот т.е настроил си ги както трябва. Колко дебел материал пускаш като става на лодка? И като пускаш трябва след като дъската премине над изходящия плот основния натиск да е там, а на входящия да не се натиска много.
манихеин - специалист
Точно така натискам, изчетох и изгледах де що намерих за настройка на ножове и на плотове и за подаване на дълги детайли. 80-100 мм х 25-30 мм дъски изглаждам. И, понеже нямам щрайхмус, си спретнах едно приспособление за сиромашка калибровка - две греди, успоредни на плотовете и на височина над тях. Закрепям с ками детайл на ПДЧ плоскост, която суркам по гредите, докато ножовете спрат да отнемат. Получават ми се около 2-3 десети от милиметъра разлики между краищата на детайла, но резултатът ме задоволява.
Но дъгите не мога да ги оправя...
griffin - майстор
Значи проблема е като опитваш да ползваш машината като щрайх ли?
mavryt4o - майстор
манихеин написа:
Изходящият плот (този, на който застава детайлът след отнемане на стружка) може да се свали, но не намирам логика - валът ако е по-високо, детайлът ще се влачи по него, понеже и двете повърхности - и входящ, и изходящ плот, ще са по-ниско.

п.п. валът сега е с 0,4 мм по-ниско от изходящия плот, но ножовете са наравно с изходящия (много леко са по-високи, както се препоръчва). Ама и абсолютно наравно с него ги свалях, все дъги получавам.
слагаш дъска на изходящия плот притискаш завърташ вала трябва да я избута най-МНОГО 5 мм иначе лодки това го правиш в двете страни на ножа с всички ножове играчка си е после ако си спазил първото регулираш предния плот по задния който е препоръчително да не пипаш повече знаеш защо и така слагаш мастар на задния плот и нагласяш предния аз го правя като сложа мастара слагам на предния плот в началото и края по една шайба по 1мм и започвам да нагласям докато и в предния край и в задния шаибата опре леко по мастара така и в двете страни успех
манихеин - специалист
griffin написа:
Значи проблема е като опитваш да ползваш машината като щрайх ли?
Не.
Ако дъската е 1000 х 100 х 25 мм, при рендосването на 1000 х 25 мм страната, която в последствие ще бъде слепена със същата страна на друга дъска, става на лодка. И понеже и двете дъски са на лодка, в средата остава една фуга около 1-2 мм, която много трудно се затваря с притискане ( а и не е добре да има чак толкова напрежение при залепването).
манихеин - специалист
mavryt4o написа:
слагаш дъска на изходящия плот притискаш завърташ вала трябва да я избута най-МНОГО 5 мм иначе лодки това го правиш в двете страни на ножа с всички ножове играчка си е после ако си спазил първото регулираш предния плот по задния който е препоръчително да не пипаш повече знаеш защо и така слагаш мастар на задния плот и нагласяш предния аз го правя като сложа мастара слагам на предния плот в началото и края по една шайба по 1мм и започвам да нагласям докато и в предния край и в задния шаибата опре леко по мастара така и в двете страни успех
Всички отмествания на дъсчица от 0,5 мм до 15 мм съм изпробвал, три дни висях над вал и ножове. Предният (входящ) ми е в една равнина и с вала, и със задния (е, може да има някакви стотни, че и една десета разлика, но няма как да постигна с такава машина абсолютна регулация). На предния (входящия) плот съм му повдигал и свалял страната откъм ножовете, без да пипам другата, за да променя ъгъла на подаване на дъската - все тая, все вдлъбнати дъги излизат.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "Настройка на ножове на планя/абрихт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: