• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
n.ganev написа:
На снимката на платката се виждат точно т. нар. реверсивни релета - тия на АВВ.
Интересно наистина, а за какво ли може да са? Щото по документация са го дали така, че да си слагаш твой си реле пред чистача. Да не се окаже сега, че контролера директно да приеме 220v на извода Cleaner, а не 24v.
filmatoplo написа:
На клеморед Х3 има две клеми 24дс и още две клеми cleaning, тествайте ги тези клеми какво вади от тях.
На клемите Cleaner нищо не вади - нито на право нито променливо. Явно иска товар, но нямам 24v лампа. Мога да пробвам с обикновена крушка поне за тест за 220v? Но има шанс там да има ток само при режим "Почистване".
filmatoplo - майстор
Може ли да се активира кленининга, и да се премери. а там дето пише 24 в кога дава напрежение.
alx359 - специалист
Сега пак мерих (и с крушка 220в) и нищо от никъде. Но горелката почива.

Cleaning има през колко часа (нормално през 6ч). Ще трябва да си поиграя и да го дебна.

*

Друго интересно: при мен волтажа на вентилатора се променя, но когато макс. мощност е зададена на 48%. Засега съм измерил само 2 стойности:

При Fan max=48%
P=30% ==> 128VAC
P=51% ==> 168VAC

При Fan max=100% (да, усеща се как духа по-силно)
P=48% ==> 230VAC
n.ganev - майстор
Сега позагледах релетата - бобините са на 24V а контактната им система едната е до 16А/250V другата до 1,5А/240V :? Ба ли га за к'во са.
Radoslaw - специалист
n.ganev написа:
На снимката на платката се виждат точно т. нар. реверсивни релета - тия на АВВ.

Май наистина са сложили такова реле.Това квадратното е такова.Обикновенно работи в комплект с нормално.Например + и - са монтирани на двата NO контакта и то ги превключва.
АББ са нормални релета.
Едното от тях е в комплект с поляризованото а другите са за другите неща ,шнек ,вентилатор и т.н.
n.ganev - майстор
Така е обикновено едно реле дава сигнал на друго а и мнооого отдавна съм чел схеми по платка че сега стези процесори и тн #-o . По - ми е лесно са се оправя с РЗА / релейни защити и автоматика / въпреки че и тук не ми е силата.
filmatoplo - майстор
Аз залагам че клеми 5и6 ще извади 220 волта, защото по схема е за мотор с фаза, нула и заземяване. като помпа и вентилатор.
alx359 - специалист
filmatoplo написа:
Аз залагам че клеми 5и6 ще извади 220 волта, защото по схема е за мотор с фаза, нула и заземяване. като помпа и вентилатор.
Имаш право, Филме. Сложих интервала чистене на минимално - 1час. Стоя и чакам да видим какво ще се окаже.

Иначе новите стойности за вентилатора:

56%, 61% ==> 150VAC

ПП2: 28% ==> 115VAC

ПП. Луничка 12v ще издържи ли проба на 24v?
Последна промяна от alx359 на пон мар 16, 2015 11:13 pm, променено общо 2 пъти.
n.ganev - майстор
Филма, аз този път не участвУВам / нали така ни учеха на времето :-D / в залаганията защото най-малко съм имал допир до тази горелка, НО колегата ме накара да ме досърби отново главата отвътре и :? май ще се поинтересувам ама ша помагате Ей :prayer:
alx359 - специалист
Такаа... изчакахме цикъла за почистване...

Ами теслица... Нищо не излиза на извод Cleaner - нито 24VDC нито 220VAC. - с лампи/без лампи. Нищо. Същото важи за специализирания извод 24VDC.

Други:
- Щом тръгне цикъла за почистване, действително вентилатора на горелката тръгва на мах (220VAC)
- На vent.2 премервам с мултицета също 220VAC - без/с товар. Значи и той ще е на мах.
- Vent.3 го няма никакъв - с/без товар.

В режим модулация. Ако във фърмуера е зададен:
Vent.1,2 max fan = 48% ==>
Когато Vent.1 P = 100% ==> 169VAC, тогава Vent.2 ==> 127VAC.
Когато Vent.1 P = 61% ==> 151VAC, тогава Vent.2 ==> 117VAC.
Значи, има зависимост, но Vent.2 ще върти по-бавно, ако го има.

При Vent.2 max fan = 100% ==> 220VAC, независимо какъв е волтажа на Vent.1

Заключение до момента:
- Няма яснота как/дали изобщо работи извод Cleaner. Трябва да се види платката отблизо дали има някакъв мост др. за да из/включат този блок или пак да се обаждаме до Интиел...
- Вентилаторите 1,2 се управляват с модулирано напрежение, но само при max fan < 100%. Оттук следва, че модулацията на горелката е само по max/min load и max/min burn, като Fan speed не играе никаква роля, ако Fan 1 Speed Max = 100%!

ПП. Мисля, че накрая разбрах за какво иде реч с този "Чистач"...

В документацията пише, че чистача има не 2 а 4 клеми свързани с него:

Код: Избери всички

- Захранващо напрежение чистач 24V DC
- Изход чистач 24V/4А реверсивен
Изводите са предвидени всъщност не за вентилатор а за нещо като "моторизирано стъргало за скара", както каза Филма. По начина дето са го написали, явно първо трябва да се подава външно захранване 24VDC на клемите Х3(3,4) за да се активират изобщо управляващите клеми "Чистач" - Х3(5,6). Оттук нататък, ще може да се включи доп. реле 24VDC/240VAC на Х3(5,6), за да се управлява вече вентилатора-чистач.
От къде/дали в горелката могат да се взимат тези 24VDC? Не е ясно все още.

ПП2. От Интиел токущо ми потвърдиха, че трябва да се подава външно захранване 24VDC.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 16

Тема "[Проект] Bisolid GP с 2 контролера (Натурела и Интиел)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: