• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
milen56 - специалист
Здравейте. Чудя се каква помпа да взема. Сондата я правиха моналото лято дълбока е 30м. Точихме вода с някаква помпа (на мен на външен вид ми приличаше на винтова, а той ми каза, че е стъпална) 1.1kw, 24 часа без да спира, но човека със сондата си я взе. А аз пуснах обикновенна с турбинка, но и тя продължава да изкарва помалко пясък. Та сега се чудя каква да взема. На пазара има някакви винтови за по 150лв, но познат пък ми каза, че не ставали за вода с песъчинки, защото, ако се надере винта помпата отива по дяволите. Другата възможност е многостъпална, но на нея работните колела са пластмасови и ако придойде някоя песъклива вода и те ще заминат. Та, ако може някакъв съвет да дадете, коя помпа е по-подходяща . Пясъка във водата не е много, но понякога излиза и малко мътна и като я утая пясъка е много фин, почти като прах.
kozl - майстор
Взимай центробежна. И според мен ако колелата са от пластмаса би следвало по-трудно да се износват от триенето с пясъка. Съдя по това, че пластмасовите PVC или РЕ тръби се износват по-бавно от стоманените тръби при движението на пясък и вода по тях. Помпите, които транспортират пясък с вода са специални и работните им колела са облицовани с гума. Но в твоя случай пясъка е малко надявам се.
Обаче с винтови помпи не съм работил и не знам как страдат от пясък.
Krass - майстор
Точно винтовата е за вода с песъчинки. А центробежната-зависи на колко метра е водата.
milen56 - специалист
Значи винтовата е за вода с повече песъчинки. Те са и по-ефтини. Има по 150лв на които напора е 120м. А аз мислех да взема многостъпална за 350лв. Иначе водния стълб е към 27м. А коя е по-надеждна и би изкарала по-дълго време? На винтовата може ли да се върже капково напояване и ако на винтовата затворя крана на тръбата дали ще се натовари? Знам, че на многостъпалните, като затвориш крана се разтоварва и няма опасност за помпата и връзките по маркуча.
crez - майстор
Порови се тук http://www.aquapump.net пиши на човека е специалист и дава съвети.
Последна промяна от crez на вт мар 17, 2015 9:33 am, променено общо 1 път.
Andri01 - майстор
При затваряне на изходящия кран винтовата помпа се натоварва. Ако е центробежна,се разтоварва. Ако се засмуква пясък-слагай филтър. Нито винтова нито центробежна помпа ще изкара много ,ако прекарва и пясък! може би мембранна помпа ще ти свърши работа,но за тези метри ми се струва ,че ще е доста скъпа.
milen56 - специалист
И така, взех винтова, пък колкото изкара. За 65лв и две лета да изкара пак ще е доволно. Обаче кабела е 10м и по какъв начин и с каква изолация мога да го удължа, че искам още с 10-15м да я пусна. И другото питане е може ли да и вържа механичен пресостат, че, ако се прегъне маркуча в градината да не се товари, а да изключи.
Andri01 - майстор
Кабела го удължаваш с парче,със същото сечение и изолираш много хубаво! Пресостат може да сложиш,няма проблем,само комутационния му ток да е по-голям от работни яна помпата. В противен случай ще ти трябва допълнително и контактор.
Andri01 - майстор
Да ,с тази самовулканизираща се лента става.Ако има топлинен пистолет,става и с термошлауха отгоре.
  • 1
  • 2

Тема "Дилема за сондажна помпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: