• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
strelec - специалист
Здравейте колеги!
Имате ли идея с какво и как да свържа вратите на хладилник, който не е за вграждане (но аз мисля да го поставя в шкаф) със вратичките от МДФ? За да могат да се отварят заедно как, с какво да се свържат? Моля за съвет и идеи.
pipilica - майстор
Става няма проблеми слагаш е тоя водач между двете вратиhttp://diel09.com/catalogue/p147499_Mehanizum_za_chekmedzhe_suchmen_h17mm
Едната част завиваш на вратата на хладилника другата на мебелната.
Ще трябва обаче да завинтиш и самия хладилник за шкафа да не се мести.
Ако не се сещаш как да стане иди и виж в някой шоурум с кухни.
strelec - специалист
Благодаря за своевременния отговор колега!
Ако съм разбрал правилно твоя съвет е да монтирам водяч за чекмедже, като едната част е на вратичката, а другата на вратата на хладилника. Само че вратата на хладилника е извита и не че е невъзможно да се закрепи водача, но ще стане трудно. Освен това хладилника не е точно в шкаф, а е зад конструкция на която са захванати вратичките. А и честно казано не ми се иска да го дупча за да го закрепвам. Ето и снимки за по конкретно изясняване на случая.

Прикачен файл

20150316_222236.jpg

Прикачен файл

20150316_222215.jpg

Прикачен файл

20150316_222157.jpg
pipilica - майстор
Да правилно си разбрал, съчмения водач се ползва като свръзка между двете врати и се движи в двете посоки. Има начин да пробваш и без да дупчиш хладилника, не знам обаче колко ще е стабилно, взимаш една чамова летва и си поиграваш да я направиш по профила на вратата на хладилника, боядисваш я и я залепяш с двойно лепящо тиксо на вратата и на нея слагаш водача. Но ще трябва да измислиш как да подпреш хладилника да не мърда напред при отваряне на вратата. Също ще трябва да нагласиш разстоянието между двете врати много точно за да работи системата. Повечето хладилници за вграждане са на същия принцип но там ползват пластмасов водач който няма от къде да си купиш щото е за точно определен модел и на друг не става. Така съм направил много хладилници на клиенти, за по-евтино не знам що но уредите за вграждане са по-скъпи от същите обикновени.
al4o - специалист
А така както си го затворил,къде отите вентилацията :?
strelec - специалист
Бгодаря за идеите!
Може и се пробвам с летви да го направя. Включително и закрепването. Но първо да завърша цялостно кухнята, а това после.
Вентилация ще има напълно достатъчно. Както виждаш хладилника не е затворен в отделен шкаф, а е свободно стоящ в един обем със пералнята до него и шкафа в дясно, където ще са кошовете с прането. Има достатъчно куб. метри въздух. Освен това под долните вратички има 1 см отвор, а в страни от пералнята има вентилационна тръна на блока. Така, че вентилацията ще е с пъти по-добра от на хладилниците за вграждане, които са затворени плътно в шкаф. Освен това хладилника е с 2 компресора, които работят в много разтоварен режим. Тока, който заплащаме за жилището е 20-22 лв. зиме и лете.
maroka - специалист
Винаги съм се радвал на "народната мъдрост" :)
Да започнем с няколко култови предложения!
Ще трябва обаче да завинтиш и самия хладилник за шкафа да не се мести.
И как точно предлагаш да го "завинти" ?! Отвътре, или отвън ?
боядисваш я и я залепяш с двойно лепящо тиксо на вратата и на нея слагаш водача
Супер! Колко ли отваряния ще има преди да се разлепи лепенката, дори да се получи съосие на ротация между 2-та вида панти?
Така съм направил много хладилници на клиенти
Така ли Колега ?;) Аз искам да видя няколко - може в JPEG, или DWG - както ти е удобно. Важното е, да се види функциониране на предложената от теб схема :)
Защото пишеш пълни глупости и поемам ангажимента да ти се извиня, ако греша :) Както и на д-р Ливайн, който също е излекувал много хора с наколенките си :)

А ето и доводите ми за това:

1 - осите на ротация лежат в различни по дълбочина прави/равнини. И без да отварям AutoCad мога да ти заявя, че няма как да имаш еднакъв в дълбочина ъгъл на отваряне, без дистанцираща с различен ъгъл водеща система. Надявам се не се изразявам сложно :)
2- при затворено положение на вратата (без подложка) технологичният луфт ти е 13мм. За водача(показан от теб телескопичен със съчми). При отворено на 90 градуса, вземайки предвид и дебелината на мебелната панта(основа и рамо) надвишава 40 мм. Обратното също важи.
Как компенсираш разликата ? Или водача да му мисли ? :)
не знам що но уредите за вграждане са по-скъпи от същите обикновени
Може би...защото работят :) Поради споменатите причини :)
Ако разработиш унифицирана система ти предлагам общо дружество. Аз поемам продажбите, ти технологията - ще задминем Зукърбърг ;)

PS. И за да бъда обективен: при калкулиране на L/B на конкретен модел, както и с няколко "побългарявания" системата може да сработи :) Но не и с произволен релеф на врата и ширина на шкафа, разположения на електроуреда, както и вече разположени врати :)
pipilica - майстор
Виж ся колега никога не пиша нещо което не съм пробвал, това за летвата казах че може да пробва, колко ще издържи летвата зависи от качеството на лепенката и съосието.
А как работи системата със съчмения водач между двете врати ще се сетиш сам като помислиш малко, ако беше питал нормално щях да ти кажа и покажа.
Айде жокер и на теб иди и виж как е захваната вратата и самия хладилник в някой шоурум. Гледам си градски така че имаш голям избор къде да идеш.
Да прав си че системата работи само при правилно проектиран шкаф.

PS
Не се хаби да чертаеш в autocad имаш хладилник и шкафове гледай и мисли.
Има една точка в която вратите се движат перфектно за съчмен водач.
maroka - специалист
Не се хаби да чертаеш в autocad имаш хладилник и шкафове гледай и мисли.
Има една точка в която вратите се движат перфектно за съчмен водач.
Е това мисля, че е достатъчно показателно :lol: Няма смисъл да пиша мнението си.
Само ще ти отбележа небрежно, че ти е нужна ос на плъзгане. Тоест поне 2 точки, а не една ;) И тази ос трябва да бъде успоредна и с непроменяща дистанция по време на цялото отваряне между 0 и 90 градуса.

Можеше преди да даваш линкове за водачи да кажеш на човека, че трябва предварително да си проектира шкафа. Малка подробност ;)

И не на мен, на човека покажи как става :)
Аз ще взема да отскоча до някой шоурум :)

PS. За "завинтването" нищо не каза. Не знам дали и него мога да видя в шоурума.
PS2. Не се заяждам, просто отбелязвам, че да даваш самонадеяни съвети на човек без опит, без да споменаваш важни подробности за осъществяването им. Става мечешка услуга.
  • 1
  • 2

Тема "Вграждане на свободно стоящ хладилник." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: