• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Заоблените части са "Гофрето" на тръбата. Тъй, като е отворена от двете страни, съответно заварките са от двете страни и тези сфери компенсират разликата в топлинното разширение на горещата вътрешна и студената външна тръба, чрез еластична дефоемация - нещо като стъклена пружина. Ама явно си има граница.
Съществуващите тръби тип "епруветка" нямат проблем, защото горещата тръба е освободена и може да се удължава колкото си иска.

На тръбите от горния линк също пише:
Stagnation temperature (without water inside tube) 260~300 oC

Значи ако прегреят над 250 също може да се счупят като моята.

Тази ми е подарък от един вносител, които беше ентусиазиран от моите опити за дрейн бек с мокра тръба и бирените кенчета. Внесе малко бройки за експерименти и то трудно.
шоп - майстор
Evgeniy,
ня бях се сетил, че при отворената двустранно тръба трябва някак да се компресират линейните разширения.

Значи, ако все пак се внесат такива тръби и им се усигури достатъчен "коминен" ефект като се монтират изправени системата ще работи.

:? :? :? Сега се замислих из нета колко двустранно отворени тръби се предлагат без тези компенсаторни сфери. Как ли се компенсират линейните свиваня и разширения?
Evgeniy - майстор
Ами на линка по напред вътрешната е гофрирана. Има и водни със стъклена спирала вътре:
Прикачен файл:
Capture.JPG
Capture.JPG (33.98 KиБ) Видяна 87722 пъти
Иначе в Китай въздушните колектори се строят с голям размах:
Прикачен файл:
low.jpg
шоп - майстор
Ех....къде са те - къде сме ние!
Идеални са за сушилни.

Единственото което ме притеснява е градушката. Аз лично залагам на изправеният монтаж около 75 градуса.

И като няма внос на двустранно отворени тръби ще си караме с епруветките и с продухване:-)))

днес с подръчни профили от двора, бараката и гаража, като разглобих 5 вертикални щори и им използвах алуминиевите водачи и с алуминиви винкелчета от които разполагам с големи количества сътворих още една стойка с дължина 2.4м ( целта ми е двете шалета по 1.2м всяко да се използват без фира) Може би ще побере 25-26 тръби по 1800мм

Не е първа хубост, но е здрава, лека и почти без пари:-)))

Прикачен файл

SAM_7339.JPG
А как според вас би сработила идеята с "heat pipe" тръби като се поувеличи контактната повърхност на "флейтата" и се обдухва с вентилатор :?
Evgeniy - майстор
Аз лично не намирам никакъв смисъл и логика.
Вместо да обдухваме горещата повърхност на тръбата стъкло ->въздух ние ще имаме:
преходи: стъкло - алуминиева вложка - медна хийт пайп тръба - меден/ алуминиев топообменник -> въздух

И в крайна сметка трябв да платим за всичко това.
ivanovbg - майстор
То по тази логика не трябва да топлим и въздух. Водата поема повече топлинна енергия, съхранява я и след залез слънце я отдава. То когато е слънчево отопление не ти трябва за през деня. Като се скрие слънцето става студено.
Evgeniy - майстор
Ми не е тази логика, когато говорим за въздушно отопление на стаи. Водата няма нищо общо. Поема повече, но се движи много по бавно, следователно енергията е даже по-малка.
И не е вярно, че като има слънце не ни трябва отопление. Ама никак не е вярно, особено с моето разположение, дето хола ми не го огрява. А бирените кенчета ми осигуряват комфорт от 10 до 17 часа.
ivanovbg - майстор
:? Може при теб да е така. Иначе аз съм на работа от 9 до 18, а уикендите гледам да излезна. На вилата сега през деня не се пали камината - само вечер и гори цяла нощ. Комфортно си е цял ден :wink:
Много зависи от топлоизолацията. Според мен не е хубаво да засенчваш стената ако не е топлоизолирана.

Но виж за да си преправя слънчевата сушилна с вакумни тръби ме блазни. Ако изпаднат по евтини...
LazarGanev - "Велик майстор"
Evgeniy написа:
Ми не е тази логика, когато говорим за въздушно отопление на стаи. Водата няма нищо общо. Поема повече, но се движи много по бавно, следователно енергията е даже по-малка.
Това не го разбрах - как така водата няма да успее да пренесе енергията от няколко слънчеви тръби по стаите, за каква (пиклива) мощност говорим, че то и през зимата? Умни хора сте, осъзнайте се - 20-30 тръби топлят един бойлер целогодишно, през зимата недостатъчно, в много случаи - почти нула и пак съществува дилемата дали и кога ще се изплати системата, а какво остава да правим система, която да работи и се изплаща само през преходните сезони? Няма как да се изплати! За плодосушилня и варене на бобец съм съгласен :wink:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: