• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Фитилчо - майстор
Ей пак се измъкна, опасен си :-D

Знам, че обичаш правата ламарина с фалцове.

За трети път:

Rukki по добро ли е от Тето ?
Tsilkov - майстор
Фитилчо написа:
Божа работа. След 20-30 години ще се разбере :lol:
BLUEPUPIL - майстор
Не на: 1.Бетон клас В20; 2.Бигли от поясите на основите и монтажна армировка ф6.5 А1. ### Не е качен арм. план на колоните и гредите, който е най-важен. ### Разликата между В20 , В25 и В30 е съответно 4лв. и 7лв. за кубик. На 100м3 са 400лв. или 700лв. повече. Което обезмисля приложението нискоякостни бетони.
Вадим Владимиров - специалист
Фитилчо написа:

За трети път:

Финландците са измислили металните керемиди. Машината, на която ТЕТО профилират ламарината е на Samesor, пак финландска. Единствената разлика е суровината. RUUKI ползват собствена, а ТЕТО на ARCELOR MITAL.
Пак ще повторя, не е определяща цената на металните керемиди. Гледайте довършителните елементи: капаци, връзките покрив-стена, улами, обшивките по челната дъска, обшивките на комините и т.н. Понякога тези пера надхвърлят по стойност стойността на самите керемидите.
Другото е липса на професионални монтажници. Някак си не е разумно да си купиш скъп и качествен материал, а ще ти го монтират хора, които не са и го чували. Другото, което е масова грешка е спазването на размерите на двойната скара. Има си строго определени правила къде се завиват винтовете. Иначе целия покрив ще заприлича на таралеж.
Малко повече инфо относно смятането на необходимата ламарина.
Представете си четерискатен покрив с размери 20х10 и височина на ската 5м. Площа на този покрив е 200кв.м. За да се покрие този покрив са необходими 251 кв.м. метални керемиди. При смятането на покрива ползвам софтуер предназначен за тази цел. Прилагам монтажните схеми на покрива.
Прикачен файл:
9_Скат №1.jpg
Прикачен файл:
9_Скат №2.jpg
Прикачен файл:
9_Скат №3.jpg
Прикачен файл:
9_Скат №4.jpg
Като се преброят листовете ще имаме следните размери:
3.97-34 бр.
3.62- 2 бр.
3.27- 6 бр.
2.57- 2 бр.
2.22- 4 бр.
1.52-2 бр.
1.17- 32 бр.
Като се сметне всичко излиза 251 кв.м.
Представете си, че по време на монтажа нещо стане с някой от тези листове. Я се "счупи", я се отреже неправилно, я ще се надере покритието. Да чакаш 1-2 листа доставка, меко казано, несериозно. Доколкото съм запознат най-близките заводи се намират в Румъния, не е далеч, но трябва да чакаш следващия камион. Не съм сигурен, че монтажниците ще се навият да чакат. Като се претеглят всички опции, тогава да се избира към кой производител да се насочиш.
Имам 10-годишни покриви покрити с тези керемиди. Още си стоят. И покривите и керемидите. Най-много имам монтирани в Родопите. Предвид снеговете, които падат там нямам никакъв повод са се притеснявам за тях. Но, пак казвам, всичко зависи от монтажниците и най-вече инструментариума с който разполагат. Стандартното оборудване за монтажа на тези керемиди възлиза над 2000-2500 лв.
И мое лично мнение, че тези покривни системи са разработени за масовия клиент. От типа "Направи си сам".
Вадим Владимиров - специалист
Фитилчо написа:

И как да не го харесваш този покрив?
Изображение
Фитилчо - майстор
Еми значи ще си купя Rukki :razz:
Имат листове в RAL с керемидите и струват 26 лева (по спомен) 2200х1250, тоест ще си ги сгъба аз, както си гивирхме преди време .
Фалцовата ламарина не мога да я работя :x а и формата на керемида ме кефи повече :wink:
bota156 - специалист
Абе гледам скиците и не виждам къде ще отидат фекалиите от баня/WC на втория етаж.
3 пъти гледам разпределението и все в центъра на ХОЛА ги виждам ?!?
papalin4o - специалист
Отиват назад във задната стая, там ще има пералня и тръбите ще минават от там надолу в склада. Не съм сложил план на ВиК.
N.Petkov - специалист
Здравей, за майсторите цената е добра и аз с моите се пазарих така. Плащането на плоча важно е да са коректни и съвестно да си вършат работата, ако можеш говори с хора на който са работили. И ако те ще вършат всичко се стреми да строи с материали, които са им познати за да няма след време изненади. За тухли ти препоръчвам форати на винербергер и итонга е отвр. Не ми е ясно как къща без комин кво ще чиниш зимъска кат спре тока :shock: :prost: Желая ти по-рано ядове по строежа, но накрая си заслужава. Виж строежа моята къща в подписа.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Нова къща - съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: