• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 49
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ktch_1964 - специалист
Шоп, много Ви благодаря , абе минава ми нещо през главата но не знам дали ще имам време тази пролет да го осъществя.
ktch_1964 - специалист
Шоп, много Ви благодаря , абе минава ми нещо през главата но не знам дали ще имам време тази пролет да го осъществя.
шоп - майстор
ktch_1964, ако желаеш сподели. Тук определено има хора които могат да помогнат със съвет, критика и т.н.

Аз получих много помощ и съвети тук.
ktch_1964 - специалист
Не знам как да го опиша: представете си колектор от кенчета 1,5кв м зад него термоизолиран съндък, а в съндъка балон от
хоризонтален бойлер , като между съндъка и балона има около 3-4см разтояние. Входа и изхода на колектора са включени в
съндъка чрез алуминиево гофре ф90 и отгоре изолирано с вата, ще има вентилатор за камина който ще кара въздуха да цир-
кулира, вентилатора ще се управлява от часовник. В съндъка ще има няколко прегради за удължаване пътя на въздуха,нещо
като турбулаторите в котлите. Това ще работи само лятото, зимата там не се живее,а топлата вода е нужна след 17ч.
Балона на бойлера е 120л. ,как мислите ще може ли да загрява?
шоп - майстор
Ще работи, американците правят за лятото дори само водосъдържател в сандък със стъкло и всичко боядисано черно.

Само вентилатора не трябва да се управлява от часовник, а от терморегулатор.

Успехи
Тани - модератор
И за какво ти е целия този цирк? Водосъдържателя ще се загрее много по-бързо, ако го затвориш зад стъкло, за да го грее слънцето директно! Като искаш да повишиш още малко мощността, сложи и кенчетата отдолу да си загряват въздуха на самотек от естествената конвекция. Горещия въздух сам ще си иде горе. Не ти е необходим вентилатор, който само да влоши положението с топлозагубите.
ivanovbg - майстор
Това е в пъти по добро за загряване на водата от кенчетата.

Прикачен файл

untitled1.JPG
untitled1.JPG (14.75 KиБ) Видяна 39586 пъти
ktch_1964 - специалист
Благодаря на всички които изказаха мнение по моя проект,може би ще постъя като американците само водосъдържател в
съндък и със стъкло върху него.
шоп - майстор
ktch_1964,
напук на повечето мнения, аз пък мисля, че в идеята ти има хляб. Приветствам всички новатори. Ако всички бяхме коне с капаци нямаше да има прогрес.

Нека бойлера е под стъкло в термо сандък и отражетели, но какво пречи да има плюс 1.5м3 площ с кенчета, която да лови слънчевата енергия?

Може колектора да е под водосъдаржателя и да не слагаш вентилатор и електроника, а да използваш естествената конвекция.

С много проекти съм се захванал едновременно и нямам време поне в близката година да опитам и този.
нека всички фенове на зелената енергия, когато имат време да посетят http://www.builditsolar.com
това е истински океан от информация
Успехи!
Тани - модератор
шоп написа:
ktch_1964,
напук на повечето мнения, аз пък мисля, че в идеята ти има хляб.
Напук на кого? Никой не отрича идеята, само му даваме съвети за повишаване на ефективността. Ако беше прочел мнението ми докрай, щеше да видиш, че преди тебе съм предложил същото:
ktch_1964 написа:
Нека бойлера е под стъкло в термо сандък и отражетели, но какво пречи да има плюс 1.5м3 площ с кенчета, която да лови слънчевата енергия?

Може колектора да е под водосъдаржателя и да не слагаш вентилатор и електроника, а да използваш естествената конвекция.
Преди да започнеш да се съмняваш в намеренията ми, можеше да се сетиш чия беше първоначалната идея за кенчетата във форума :wink:

viewtopic.php?f=10&t=32027
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 49

Тема "Въздушно слънчево отопление с вакумни тръби" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: