• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
Тук се пообъркаха нещата. Става въпрос, за това от снимката. Другото са свободни съчинения.
Имал съм удоволствието, да живея в жилище, с изградена такава система за отопление. Комфорта е несравним. Напълно функционално, с достатъчна мощност. Идеално за нискотемпературно отопление. Превъзхожда и радиаторното, и подовото отопление. Единствен недостатък е високата му цена.
В старанието си някой се позагубиха в превода...

...Studies carried out by the KTH Royal Institute of Technology in Sweden investigated the efficiency of radiant skirting boards compared with conventional radiators. The published report detailed the findings that showed radiant baseboards are capable of having a higher heat transfer ability of 50% more than panel radiators. The research also shows the compatibility of heated skirting boards and heat pumps to be more effective than using traditional radiator panels in a heat pump system.

Heated skirting boards benefit from two key characteristics, the first being their low fitted position causing a high transferred convective heat flux from the skirting board to the room air. Secondly, due to being installed at the base of the walls they are exposed to colder room air along their entire length which in turn increases the thermal gradient and its ability to transfer heat to the room. This results in the radient baseboards having a much higher mean heat transfer coefficient of 12.6 W/m2°C compared to the 8.4 W/m2°C of conventional panel radiators...

...Response times and even comfortable heat all around the room at low level, means that typically ThermaSkirt is at least 13% more effective and energy efficient than steel, and up to 25% more efficient than cast iron radiators...

Прикачен файл

thermaskirt-skirting-heating-board-urban-lt-english-oak.jpg
thermaskirt-skirting-heating-board-urban-lt-english-oak.jpg (52.11 KиБ) Видяна 2692 пъти
profy - специалист
Ahmakov написа:
Тук се пообъркаха нещата...
Не виждам каквито и да е противоречия или неясноти. Напротив, благодаря за илюстративния материал, който е добро допълнение към всичко, което съм написал.
profy написа:
Системата "thermal skirting boards" по същество е инфрачервено отопление, и притежава всички плюсове и минуси на известните
системи с отоплително инфрачервено карбоново нанофолио, или уреди с карбонови вакуумно-тръбни нагреватели, или газови излъчватели.
profy написа:
Инфрачервеният первазен отоплител ...ефективност от 13%... спрямо конвенционалното отопление.
Ahmakov написа:
...that typically ThermaSkirt is at least 13% more effective and energy efficient than steel...radiators...
profy написа:
...високите инвестиционни разходи обаче я правят неконкурентноспособна...
Ahmakov написа:
...Единствен недостатък е високата му цена...
Е, това твърдение, не че не е вярно само за себе си, не говори за информираност относно многобройните недостатъци на ИЧ-отопление.

Историята на изобретението очевидно показва защо и къде е най-целесъобразно да се прилага. Никога не пропускам историята на инвенциите, поучителни са.
А в условията на информираност - каквато цел имат постовете ми, никой не е забранил кой къде да си влага излишните финанси.

Другояче щеше да звучи, ако г-н Ахмаков беше показал автентични снимки на собственото си жилище със системата "thermal skirting boards",
илюстрирана хронологично в стил "Направи сам". А не очевидно рекламни от мрежата. Защото се забелязва липсата на г-н Ахмаков на дивана, предполагам и от жилището.
Ahmakov - специалист
В темата, освен твоето, има изразени и други мнения. Показани са конструкции, които нямат нищо общо, с това което се коментира. Направени са изводи, с които не съм съгласен. Което не означава, че твоето мнение е коректно. Да сравняваш "thermal skirting boards" с отоплителни системи с инфрачервено карбоново нанофолио или уреди с карбонови вакуумно-тръбни нагреватели...по тази логика и панелните радиатори, а защо не и чугунените радиатори може да ги причислим към тях, с всички плюсове и минуси.

Аз намерих този цитат:
profy написа:
...Невисоката ефективност се дължи на един напълно отрицателен ефект. Издигането на слой топъл въздух успоредно на стените, с по-висока скорост от
обикновената стайна конвекция, ще доведе до увеличаване на коефициента на частен конвективен топлообмен от вътрешната страна на стената, казват му ALFAin във формулата за сложно топлопредаване през външна стена (прозорец). Това съвсем директно и СЪЩЕСТВЕНО ще увеличи коефициента на топлопредаване
през стената, с други думи ще увеличи загубите. Ефектът на топлинната завеса е пренебрежимо малък. Това обяснява ниската ефективност от 13% спрямо
примерно 40% на ИЧ-отопление с нанофолио, спрямо конвенционалното отопление....
Този не можах да разбера от къде е и какво искаш да кажеш с него.
profy написа:
Инфрачервеният первазен отоплител ...ефективност от 13%... спрямо конвенционалното отопление.
А това, би трябвало да не е мой цитат, а на
KTH Royal Institute of Technology in Sweden написа:
...Response times and even comfortable heat all around the room at low level, means that typically ThermaSkirt is at least 13% more effective and energy efficient than steel, and up to 25% more efficient than cast iron radiators...
което по никакъв начин, не съвпада с това което твърдиш. Освен това и изводите ти за "ALFAin във формулата за сложно топлопредаване през външна стена" са абсолютно погрешни. При сравнение със конвенционалното отопление, тук температурната разлика между таван и под е не повече от 1К, а при конвенционалното е около 5-6К. Възникват въпросите, кога скоростта е по голяма и къде загубите ще са по големи.
Действително се говори за увеличение, ама на "heat transfer coefficient" от 8.4 W/m2°C на 12.6 W/m2°C. И това се отнася за "thermal skirting boards", а не за стената. Надявам се, не се бъркат двете понятия.
profy написа:
...високите инвестиционни разходи обаче я правят неконкурентноспособна...
Високата цена, не е показател, дали някаква стока или изделие са конкурентно способни, дори и за страна със стандарта на България.
profy написа:
...Другояче щеше да звучи, ако г-н Ахмаков беше показал автентични снимки на собственото си жилище със системата "thermal skirting boards",
илюстрирана хронологично в стил "Направи сам". А не очевидно рекламни от мрежата. Защото се забелязва липсата на г-н Ахмаков на дивана, предполагам и от жилището...
Ahmakov написа:
...Имал съм удоволствието, да живея в жилище, с изградена такава система за отопление...
Това предполага минало свършено време. В момента не живея там, но жилището все още е моя собственост. Та, ако има желаещи, да ми покрият разходите за направата на снимки, как седя на дивана, не този от снимката, моя е много по хубав, ще се радвам да ги споделя с вас. Това включва самолетни билети и кола под наем за седмица поне. Другите разходи ще си ги покрия аз. Но като знам, какви са пенсиите в България, много се съмнявам това да се случи...
profy - специалист
Ahmakov написа:
... Това предполага минало свършено време.
По-вероятно предполага минало небивало време.
Защото сградната агенция може да направи снимки със свои представители на дивана и да ги изпрати.
Естествено с явен адрес за директна кореспонденция.
vrangelov - специалист
Привет на всички,

темата от една страна е почти рекламна, но от друга сравнява различните видове отопление.
В тази връзка ми се иска да задам един коментиран неколкократно въпрос, като няма да пускам линкове към стари коментари, за да не се вдига излишно напрежението, а именно: "Удачно ли е водното подово отопление в спалнята?"

Поздрави!
egomen66 - майстор
Именно заради такива спорове , реших за мене , че е по добре да съм консуматор на форума .Не че нямам с какво да допринеса за развитието му. :?:
Ahmakov - специалист
Разбрах те от половин дума. Пари да харчим в Индия имаме, ама като стане въпрос да си платим, за това което искаме от някой, пари няма.
Сградна агенция..., ...представители на дивана...,...явен адрес за директна кореспонденция ...
Сега остава по някакъв начин и ДАНС да включиш и картинката ще е пълна.

vrangelov,
ако намека за реклама е отправен към мен, си в леко заблуждение.
Ahmakov написа:
... Нямам информация, дали се предлага в Бг и на каква цена.
Ако не можеш да си го позволиш, тогава подово.
Според мен, да удачно е, но ако е изпълнено професионално и без компромиси. Досега не съм срещал изследване, което категорично да отрича този вид отопление за спални помещения. В подкрепа на това мога да ти кажа, че всички ново изграждащи се детски градини в Германия са с подово отопление във всички помещения. А те определено знаят, как да се грижат за децата си и го правят.
И сега е момента за реклама :wink: , ...ако можеш да си позволиш тук коментираното отопление, то е определено по добрия избор. :lol:

egomen66,
затова нещата са на това ниво, защото всеки спира до ниво консуматор. Ако имаш нещо да кажеш, си го кажи, пък който разбрал разбрал. Ама ако си някой "търгаш", аз ще съм първия, който ще ти избоде очите.
profy - специалист
Ahmakov написа:
...Пари да харчим в Индия имаме, ама като стане въпрос да си платим, за това което искаме от някой, пари няма.
...
Сега остава по някакъв начин и ДАНС да включиш...
Винаги съм печелил траншове - Индия, Южна Африка, Корея, Турция, Русия и т.н.
А иначе още от римско време разходите по доказателствения материал се носят от страната, представяща доказателствения материал.

Защо ДАНС? Бих се задоволил и с титулната страница на договора за застраховка на въпросното жилище.
Иначе всичко е ЛЪЖА.
Ahmakov - специалист
Ей, на всичкото отгоре и голям тарикат се изкара. Нали имаш вила на Витоша и с.Слънчев ден. Би ли показал официален документ, от който да е видно точното им местонахождение и по кое време няма да има хора в тях. А ако може и някоя друга снимчица, че да не стане грешка...Главата хептен е спряла да те слуша, иди на доктор...

Я дай тогава доказателствен материал, че си спечелил траншове - Индия, Южна Африка, Корея, Турция, Русия и т.н., а какво стана с твоята гордост Америка или забрави за нея?

пп Бате Данчо, тактиката ти ми е ясна. Ама няма да мине. Архивирам. Не обръщам внимание на простотиите ти и темата няма да бъде изтрита. По този начин и твоите писания ще си останат за бъдните поколения.
Айде и със здраве.
profy - специалист
Траншове за цикъл лекции или съвместни теми са безполезни за форум "Направи сам".
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Въпрос към опитните хора във Форума" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: