• 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 93
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
forski - специалист
Колеги днес мисля да пръскам овошките предцъштежно, комбинацията която съм избрал е Тирам + Нуреле, подходящи ли са тези препарати за предцъфтежно пръскане и ако не са какви по-добри алтернативи има?

п.п. С бордолезов ги пръсках в началото на Март.
EDI - майстор
Нормална комбинация, като гледам, можеш да си пръскаш.Ако не ми мине котка път в събота и не вали, и аз ще ударя едно пръскане.Тази година съм си избрал комбинация СКОР и ВАЗТАК.Не, че много им се грижа на дръвчетата, ама ще им ударя една машина.
forski - специалист
Миналата година ги оставих на произвола, и една стара вишна я удари ранното кафяво гниене, половината изсъхна, листа, цвят, клони та се наложи да режа на дълбоко!
А останалите дръвчета са млади на няколко години и вървят добре, та ми свиди да ги оставя да ги изядът гъбите и мохите и за това гледам да пръскам редовно и да спазвам сроковете :)
Дано тази година да е по-суха че миналата направо ни разказа играта този постоянен дъжд, едно не стана, всичко изгни :evil:

Koлеги, имам един комшия на горната улица който всяка година бели кората на асмите и ги маже със син камък и вар от горе до долу, какво ви е мнението за тази процедура, добре ли е да се бели кората на асмите ?
EDI - майстор
Добре е.Маха се старата навдигната кора да може да не се събират ларви и гадини и да диша асмата.За мазането не знам, не съм чувал до сега някой да си третира така стеблото.Предполагам е за унищожаване на ларви.
egomen66 - майстор
Колеги и на мене ми предстой пред цъфтежно пръскане , но ще ми е за първи път. Има ли някакви тънкости . По цялото дръвче ли се пръска или само клончетата? Дръвчетата са посяти есента и това ще е първото им пръскане. Смятам да използвам препаратите упоменати по нагоре в темата . Удачно ли е ? Благодаря предварително. :prayer:
forski - специалист
Аз обливам стабилно цялото дърво, и пръскам по-земята около него :)
egomen66 - майстор
За земята пък въобще не знаех.Това е важно-БЛАГОДАРЯ . :prayer:
iivanov - майстор
Облива се , ако е контактен фунгицида , ако е системен , може и по-кротко. В момента бих избрал системните ( лекуващи ) препарати , тъй като всичкото гъба се е активизирало , а миналата година беше добра за тях и има много " гнезда" на патогени.
egomen66 - майстор
Би ли пояснил това за (системните ( лекуващи ) препарати ) , че съм си лайк на тази тема. :prayer:
iivanov - майстор
Назад в темата е писано , ама ако не ти се чете , накратко. Препаратите независимо дали инсектициди или фунгициди са основно два вида - контактни (предпазващи) и системни (лекуващи). Контактните защитават там , където са попаднали , а системните се " разхождат" нагоре - надолу из растението и трепят гадовете. За инсектицидите е много важно ДА НЕ ИЗПОЛЗВАШ СИСТЕМНИ ПРЕПАРАТИ около цъфтежа , щот ще изтрепеш и пчелите. Като подвид на контактните са проникващите. Тези препарати проникват в растението , но не се придвижват по него . Мисля че им викат още локално системни.
  • 1
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 93

Тема "Кой как се грижи за овощните и зеленчуковите градини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: