Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
ivanovbg - майстор
Не се притеснявайте гипсокартона ще укрепи всичко. А и отвън ще се укрепи с изолацията допълнително. :supz: :partyman:
nikolovvd - майстор
След някоя година ще четем по вестниците, как някой се подпрял на стената и паднал с нея.
А уж по принцип трябва да има строителен надзор, ама им много зор!
lov - майстор
Добре де и аз като пълен лаик ще попитам.Нали тези стени не са носещи. Тези тухли нали са с вертикални канали и имат зъбчета за скопчаване и ако слагам по някоя арматурка като скоба да захваща двете най крайните. Няма ли да стане даже по здраво защото съм рязал такава тухла и е малко по здрава от обикновенна вафла. Това със застъпването е ясно но ако е здраватухлата. Или пък сега ми идва на акъл някакви ивици ситна армировъчна мрежа.
al4o - специалист
Няма да се плашите бояджията ще го оправи :-D
Pooh - майстор
lov написа:
Добре де и аз като пълен лаик ще попитам.Нали тези стени не са носещи. Тези тухли нали са с вертикални канали и имат зъбчета за скопчаване и ако слагам по някоя арматурка като скоба да захваща двете най крайните. Няма ли да стане даже по здраво защото съм рязал такава тухла и е малко по здрава от обикновенна вафла. Това със застъпването е ясно но ако е здраватухлата. Или пък сега ми идва на акъл някакви ивици ситна армировъчна мрежа.
Тухлата нека си е здрава, но ако няма застъпване - стената не е здрава.
Направете си прост експеримент - наредете си стеничка от цигарени (или каквито и да са други) кутии. Ако ги слагате една върху друга - колкото повече редове има, толкова повече се клати и накрая пада. Ако ги "превръзвате" (всеки следващ ред е изместен с половин кутия спрямо долния) - ще подминете доста точката в която е паднала първата стеничка, докато се появи неустойчивост.
Та ако ще и адамантиеви (нали това беше неразрушимия мат'рял :wink: ) блокове да са - за да е здрава стената - трябва да се прави със застъпване на редовете.
fox_vt - майстор
Абе малко вятър работа това подвързване точно за тоя случай.На стена със две гръцки тухли като тия как ще направите подвързване.То това вече не е стена а по скоро отива към колона.И така както са на снимката и със подвързване ще са почти еднакво устойчиви на натиск перпендикулярно на тях.
strelec - специалист
nikolovvd написа:
След някоя година ще четем по вестниците, как някой се подпрял на стената и паднал с нея.
А уж по принцип трябва да има строителен надзор, ама им много зор!
Строителен надзор има, но... Нали се сещаш- строителя е Пурко, а строителния надзор е съпругата Пурковица.
lov - майстор
Аз малко ползвах темата защото имам да правя едни подобни колонки. нещо не ми се нрави да режа а и отпадъка идва доста повече. За цяла и голяма стена не си заслужава то е ясно. Иначе принципа ми е ясен на застъпването но ако направя номера с армирането на всеки един ред те де факто ще са залепени между две плочи. Като във вертикалните канали също навлиза материала ползван за зидарията и ще ги спъне още по здраво. Все пак това не са обикновени гладки тухли
fox_vt - майстор
Ако изкаш да стане здраво напълни някои от дупките по вертикала с бетон,най крайните задължително и ако сложиш и във тях и по една оребрена арматура ела та ми я гътни тая "стена" :wink:
lov - майстор
Те нещо такова го мислих а и при зидането ще е пясък с цимент и той така или иначе си пада в дупките и ги пълни пък парчета арматура бол. :)

Тема "Това колко голямо безобразие е?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: